Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Συσκευασμένα τρόφιμα και σχολείο

  Την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή ένα περισταστικό στην τάξη, συζητήσαμε για την ώρα που πρέπει τα παιδιά να κοιμούνται για βράδυ και τα τρόφιμα, που πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε πριν κοιμηθούν. Όλα τα παιδιά γνώριζαν ότι πρέπει να αποφεύγουν τα γλυκά και τα αναψυκτικά, γιατί τους δημιουργούν υπερένταση λόγω της ζάχαρης που περιέχουν, αλλά δεν είχαν φανταστεί ότι το ίδιο ισχύει και για τα συσκευασμένα τρόφιμα.
  Τους ζήτησα, λοιπόν, να φέρουν συσκευασμένα τρόφιμα στο σχολείο, ώστε να διαβάσουμε μαζί τις ετικέτες με τα συστατικά και να συζητήσουμε για το αν πρέπει να τα καταναλώνουμε συχνά!
  Την επόμενη ημέρα τα παιδιά έφεραν κουτιά από μπισκότα, χυμούς, κρουασάν και διάφορα άλλα τρόφιμα, ενώ στην τάξη είχα φέρει μια ηλεκτρονική ζυγαριά, πλαστικά κουταλάκια - ποτηράκια, ζάχαρη, αλάτι και ένα μπουκάλι ηλιέλαιο, ώστε να πειραματιστούμε με τα συστατικά. 
  Αφού παρατηρήσαμε για λίγο τους πίνακες με τα συστατικά, αρχίσαμε να μετράμε με τη τη βοήθεια της ζυγαριάς τα λιπαρά (ηλιέλαιο), τα σάκχαρα (ζάχαρη) και το αλάτι που περιέχουν. Οι μετρήσεις μας αφορούσαν όλο το περιεχόμενο των συσκευασμένων τροφίμων π.χ όλο τον χυμό και όχι μέρος του.
 Όταν ολοκληρώσαμε τα πειράματά μας, συζητήσαμε για τα ευρήματά μας και αποφασίσαμε να περιορίσουμε την κατανάλωσή τους, ειδικά στο χώρο του σχολείου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου