Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

H σφαγή αμάχων στο Δίστομο από τους Ναζί

  Σαν σήμερα στη Βοιωτία και συγκεκριμένα στην πόλη του Διστόμου έγινε από τους Γερμανούς μια από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
  Στις 10 Ιουνίου του 1944 ο λοχαγός των SS Fritz Laufenbach  έλαβε διαταγή να μετακινήσει τον λόχο του από την Λειβαδιά προς το Δίστομο, Στείρι και Κυριάκι με σκοπό τον εντοπισμό ανταρτών στη δυτική πλευρά του Ελικώνα. Σαν δόλωμα οι Γερμανοί είχαν δύο επιταγμένα ελληνικά φορτηγά, που προπορεύονταν της κύριας φάλαγγας, γεμάτα με άνδρες των SS μεταμφιεσμένους σε χωρικούς.
  Οι Γερμανοί μπήκαν στο Δίστομο και εκφοβίζοντας τους χωρικούς έμαθαν ότι υπήρχαν αντάρτες στο Στείρι. Κατευθύνθηκαν προς τα εκεί, αλλά στη θέση Λιθαράκι έπεσαν σε ενέδρα των ανταρτών του ΕΛΑΣ. Η μάχη ήταν σκληρή και κράτησε περίπου μέχρι τις δύο το μεσημέρι αναγκάζοντας τους Γερμανούς σε οπισθοχώρηση με βαριές απώλιες.
  Οι Γερμανοί επέστρεψαν στο Δίστομο και σε αντίποινα για τις απώλειες άρχισαν να εκτελούν τους κατοίκους του χωριού. Η μανία τους ήταν τόσο μεγάλη, ώστε δεν ξεχώριζαν από το μακελειό ούτε τα γυναικόπαιδα ούτε τους ηλικιωμένους. Η σφαγή σταμάτησε μόνον όταν νύχτωσε και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Λειβαδιά, αφού πρώτα έκαψαν τα σπίτια του χωριού. Οι εκτελέσεις, όμως, συνεχίστηκαν και κατά την επιστροφή των Γερμανών στην βάση τους, καθώς σκότωναν όποιον άμαχο έβρισκαν στον δρόμο τους. Οι νεκροί του Δίστομου έφτασαν τους 228, εκ των οποίων οι 117 γυναίκες και 111 άντρες, ανάμεσά τους 53 παιδιά κάτω των 16 χρόνων. Η μαρτυρία του απεσταλμένου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Eλβετού George Wehrly, ο οποίος έφτασε στο Δίστομο μετά από λίγες μέρες, μιλάει για 600 νεκρούς στην ευρύτερη περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου