Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Οι Εκκλησιάζουσες σε κόμικ.

   Οι Εκκλησιάζουσες είναι μία πολιτική κωμωδία - σάτιρα του Αριστοφάνη, στην οποία για άλλη μια φορά, μετά τη "Λυσιστράτη", τάσσεται υπέρ των γυναικών. Έχει γραφτεί το 391 ή το 392 π.Χ., λιγότερο από μία δεκαετία πριν ο Αριστοφάνης πεθάνει.
  Η πρωταγωνίστρια του έργου, η δυναμική και κατεργάρα Πραξαγόρα,  θα αναλάβει τα ηνία της γυναικείας επανάστασης με μοναδικό στόχο την αλλαγή ολόκληρης της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.
   Η πανούργα Πραξαγόρα και όλες οι γυναίκες της Αθήνας μεταμφιέζονται σε άνδρες και καταφέρνουν στην Εκκλησία του Δήμου να ψηφίσουν νόμο, σύμφωνα με τον οποίο η εξουσία περνά στα χέρια των γυναικών, κάτι που φέρνει κυριολεκτικά τα πάνω κάτω!

                          (Για να διαβάσετε το κόμικ, πατήστε "Expand")

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Κείμενα για την Πρωτομαγιά.





Πρωτομαγιά, δεν είναι αργία είναι απεργία!










Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Συμμετέχουμε στην Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση!

  Φέτος το σχολείο μας συμμετέχει στην Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση της Actionaid με θέμα "Δικαιώματα από την πρώτη μέρα, εκπαίδευση και φροντίδα στην πρώιμη παιδική ηλικία".
  Σήμερα, λοιπόν, διαθέσαμε μια ώρα από το ωρολόγιο πρόγραμμά μας και συζητήσαμε για τη φροντίδα και την εκπαίδευση που είναι απαραίτητα στοιχεία για τα παιδιά μικρής ηλικίας.
   Στη συζήτηση που κάναμε θυμηθήκαμε αστεία περιστατικά από τον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο, αναφέραμε πράγματα που μάθαμε πριν έρθουμε στο δημοτικό σχολείο και συνειδητοποιήσαμε ότι από πολύ μικρή ηλικία αρχίσαμε να εκπαιδευόμαστε. 
  Ξεχάσαμε να σας πούμε το καλύτερο! Η συζήτηση έγινε στο προαύλιο, μια και η μέρα ήταν υπέροχη και κανείς μας δεν είχε όρεξη να μπει στην τάξη!  

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Βαλκανικοί πόλεμοι.






Παίζω και μαθαίνω για τους Βαλκανικούς πολέμους
(Για να μεταβείτε στις εφαρμογές, πατήστε στην εικόνα)

Νίκος Καζαντζάκης, η ζωή και το έργο του.

Πηγή: arisxa

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Η θέση και το περιβάλλον της Ασίας

Οι θάλασσες της Ασίας

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Ο αγώνας για τη Μακεδονία!







 
Πηγή: stam72

Εξελίξεις στον ελληνικό χώρο


Βρίσκω τα αντικείμενα στα δίπτωτα ρήματα!


Πηγή: Τα βλέπει η Στ΄και γελά...

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

e-Ανακύκλωση!

  Στο 2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας έχει ξεκινήσει μια αξιέπαινη προσπάθεια για να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για την ανακύκλωση ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών.
   Μια από τις δραστηρίοτητες που ανέπτυξε η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου ήταν και η δημιουργία αφισών για την ενημέρωση των κατοίκων της Χαλκίδας.

Στο «σφυρί» σήμερα το κύπελλο του Σπύρου Λούη!

  Σε δημοπρασία βγαίνει σήμερα από τον Οίκο Christie's ατο Λονδίνο το κύπελλο του Σπύρου Λούη που κατέκτησε στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896.

    Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 144. 000 ευρώ, ενώ η αξία του κυπέλλου υπολογίζεται στα 189.000- 253.000 ευρώ. Πρωτοβουλία για την απόκτηση του έχει αναλάβει ο Δήμος Αμαρουσίου ο οποίος έχει συγκεντρώσει 300.000 ευρώ από δωρεές, προκειμένου να μην καταλήξει σε ιδιωτική συλλογή ένα κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.
   Ο εγγονός του αείμνηστου Ολυμπιονίκη, ο οποίος φέρει και το όνομα του ανθρώπου που δόξασε τη χώρα του πριν από 116 χρόνια, είναι αυτός που έδωσε στον οίκο δημοπρασιών το ασημένιο κύπελλο, ύψους 15 εκατοστών, σχεδιασμένο από τον Γάλλο φιλόλογο Μισέλ Μπρεάλ, φίλο του ιδρυτή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων Πιέρ ντε Κουμπερτέν.
   Το κύπελλο θα είναι το καλύτερο αντικείμενο της δημοπρασίας στο Λονδίνο, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του οίκου. Μαζί του θα πωληθούν αυθεντικές αφίσες και δάδες παλαιότερων Αγώνων. Κρατώντας το ασημένιο κύπελλο στα χέρια, φορώντας λευκά γάντια, η Νικολέτ Τόμκινσον, εκ μέρους του οίκου, ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι «αυτό είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αναμνηστικά των Ολυμπιακών Αγώνων που έχουμε δει ποτέ». Και πρόσθεσε: «Βρισκόταν στην ιδιοκτησία της οικογένειας από τότε και περνούσε από γενιά σε γενιά. Πιστεύουμε ότι ήταν τοποθετημένο πάνω στο τζάκι, σαν κάτι που έκανε περήφανη όλη την οικογένεια και τους φίλους της. Είναι ένα ιστορικό κομμάτι. Εάν θέλετε να αγοράσετε κάποια αναμνηστικά από τους Ολυμπιακούς, τότε αυτό πρέπει οπωσδήποτε να το πάρετε».
   Λέγεται ότι το κύπελλο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου φυλασσόταν στα μποστάνια με τις ντομάτες που είχε η οικογένεια του Σπύρου Λούη . Ο ίδιος πέθανε το 1940.
   Ο οίκος δημοπρασιών διέψευσε ότι η πώλησή του οφείλεται στην οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα. Αποκάλυψε, όμως, ότι είχε επικοινωνήσει με την οικογένεια πολλά χρόνια πριν, αλλά η επιλογή να δημοπρατηθεί τώρα ελήφθη όταν έγινε γνωστό ότι το Λονδίνο αναλαμβάνει τους Ολυμπιακούς του 2012. Ο Σπύρος Λούης ο νεότερος αποφάσισε να το πωλήσει για το καλό των παιδιών του.
   Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Christie's, είπε στον οίκο ότι «θα ήταν αδύνατο να το κόψει σε δύο κομμάτια» και «το πιο λογικό ήταν να το δώσει σε κάποια δημοπρασία διασφαλίζοντας με τα χρήματα το μέλλον της οικογένειάς του».
Πηγή: Το Έθνος

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Βιβλιοπαρουσίαση: "Περαίωση".

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
  Τι θα κάναμε όλοι εμείς, που σηκώνουμε καθημερινά το φορτίο της κρίσης, αν κάποιος που υπογράφει σαν "εθνικός φοροεισπράκτορας" άρχιζε να σκοτώνει φοροφυγάδες, για να γεμίσει τα ταμεία του κράτους; Πώς θα αντιδρούσαμε;
  Αυτό είναι το δίλημμα του αστυνόμου Χαρίτου. Του μείωσαν τον μισθό, του έκοψαν τα επιδόματα, η κόρη του, Κατερίνα, ετοιμάζεται να μεταναστεύσει γιατί δε βρίσκει δουλειά. Και εκείνος καλείται να συλλάβει έναν δολοφόνο, ο οποίος προσφέρει "θεάρεστο" έργο. Πού τελειώνει ο αστυνόμος και πού αρχίζει ο άνθρωπος Χάριτος;
  Η "Περαίωση" είναι το δεύτερο μυθιστόρημα της "Τριλογίας της Κρίσεως" του Πέτρου Μάρκαρη. Και είναι ένα μυθιστόρημα "κρίσεως" ανάμεσα στο καθήκον και στη συνείδηση.
Συγγραφέας: Πέτρος Μάρκαρης 
Θέμα:  Αστυνομικό μυθιστόρημα
Εκδόσεις: Γαβριηλίδης
Σελίδες: 413
Ημ. Έκδοσης: 2011

Βιβλιοπαρουσίαση: "Το κόκκινο βάζο".

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
  Η Λένα Κορονέλλου ξυπνάει μες στη νύχτα στο σπίτι της στο Ψυχικό, με την εντύπωση πως κάποιος έχει μπει στο δωμάτιο της. Προσπαθεί να ανάψει το φως, αλλά δεν ανάβει. Θέλει να φωνάξει, αλλά δεν μπορεί. Τρελή από την αγωνία, πυροβολεί και ο άγνωστος σωριάζεται στο πάτωμα. Τότε, το φως ανάβει μόνο του και η Λένα βλέπει με φρίκη πως έχει σκοτώσει τον άντρα της· ένα κόκκινο βάζο έχει πέσει στο πάτωμα κι έχει γίνει θρύψαλα. Βγαίνει αλλόφρων από το δωμάτιο και, όταν επιστρέφει με τους υπηρέτες του σπιτιού, το πτώμα έχει εξαφανιστεί και το βάζο βρίσκεται ανέπαφο στη θέση του. Τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά; Συνέβησαν, άραγε, στ' αλήθεια ή τα φαντάστηκε;
  "Το κόκκινο βάζο" του Γιάννη Μαρή -που δημιούργησε "σχολή" συγγραφέων αστυνομικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα- άρχισε να δημοσιεύεται, σε συνέχειες, στην εφημερίδα "Απογευματινή" τον Ιανουάριο του 1956. Το μυθιστόρημα, που η ατμόσφαιρα του θυμίζει ταινίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ, το 1964 μεταφέρθηκε από τον Γρηγόρη Γρηγορίου στον κινηματογράφο, με πρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο.
Συγγραφέας: Γιάννης Μαρής
Θέμα:  Αστυνομικό μυθιστόρημα
Εκδόσεις: Μ. Πεχλιβανίδης και Σια
Σελίδες: 264
Ημ. Έκδοσης: 1954

Αντίο φίλε Δημήτρη...

  Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα το πρωί μία μεγάλη φωνή του ελληνικού πενταγράμμου. Ο Δημήτρης Μητροπάνος πέθανε σε ηλικία 64 ετών από ανακοπή καρδιάς, αφήνοντας πίσω του μία σπουδαία διαδρομή στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Τα τελευταία χρόνια είχε δώσει μάχη για να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ξεκίνησε να τραγουδάει πριν τελειώσει το γυμνάσιο
   Ο Μητροπάνος γεννήθηκε στην Αγία Mονή Τρικάλων στις 2 Απριλίου του 1948. Προτού τελειώσει το γυμνάσιο άρχισε να δουλεύει σαν τραγουδιστής. Στην ίδια ηλικία, έπειτα από παρότρυνση του Γρηγόρη Μπιθικώτση, επισκέφθηκε την εταιρεία Κολούμπια. Εκεί γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα, δίπλα στον οποίο δούλεψε στα «Ξημερώματα». Όταν αναφερόταν στον Γ. Ζαμπέτα έλεγε πως ήταν «ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα».
   Το 1966 συνεργάστηκε με τον Μίκη Θεοδωράκη, ερμηνεύοντας μέρη από τη «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί» σε μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και την Κύπρο. Το 1967 ηχογράφησε τον πρώτο του 45άρη δίσκο, με το τραγούδι «Θεσσαλονίκη». 
  Το 1972, χρονιά-σταθμός στην καλλιτεχνική του πορεία, συνεργάστηκε με τον Δήμο Μούτση και τον Μάνο Ελευθερίου στον «Άγιο Φεβρουάριο».
   Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Μάριος Τόκας, Τάκης Μουσαφίρης, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιάννης Σπανός ήταν οι συνθέτες με τους οποίους συνδέθηκε επαγγελματικά, χτίζοντας μια καριέρα συνυφασμένη με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση, μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του '80.
   Η συμμετοχή του σε δίσκους των Λάκη Παπαδόπουλου και Νίκου Πορτοκάλογλου ανέδειξαν εκείνη την εποχή την ευρεία γκάμα της ερμηνείας του και προανήγγειλαν μια στροφή στον τρόπο ερμηνείας του, που οδήγησε σε μια σειρά από δίσκους που άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό την έννοια του καλού σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού.
   Η συνεργασία του με τον Θάνο Μικρούτσικο στο δίσκο «Στου Αιώνα την Παράγκα», σε στίχους Άλκη Αλκαίου, Κώστα Λαχά, Λίνας Νικολακοπούλου και Γιώργου Κακουλίδη, ήταν η στροφή του ερμηνευτή σε ακόμα πιο «έντεχνες» διαδρομές, διατηρώντας και πάλι την ταυτότητα του λαϊκού.
 





Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Τιτανικός... 100 χρόνια μετά!

  Ήταν 10 Απριλίου του 1912 όταν ο Τιτανικός απέπλευσε για το παρθενικό του ταξίδι από το Σάουθάμπτον με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Κανείς δεν περίμενε αυτό που θα συμβεί τέσσερις μέρες αργότερα και θα αποτελέσει το διασημότερο ναυάγιο στην ιστορία της ανθρωπότητας.
 

Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Χρόνια πολλά-Χριστός Ανέστη!

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Καλή Ανάσταση!

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Εικόνες από τα Μετέωρα!


Πηγή: Xristos-64

Πηγή: Nikos

«Εντός», έκθεση φωτογραφίας από τη Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς.


 Η Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς για έβδομη χρονιά, πραγματοποιεί στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Λεβαδέων «Πάσχα 2012» έκθεση φωτογραφίας των μελών της, με θέμα: «Εντός». Η έκθεση θα αναρτηθεί στο ισόγειο του Νερόμυλου στις Πηγές Κρύας στη Λιβαδειά, από τις 13 μέχρι τις 16 Απριλίου 2012. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Μ. Παρασκευή και ώρα 8.00μ.μ
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 7.00μ.μ. - 9.00μ.μ
Μ. Σάββατο & Κυριακή του Πάσχα 10.00π.μ - 9.00μ.μ.

Συμμετέχουν:
Αλογοσκούφης Χρήστος - Αναστασίου Ελένη
Βελούδιος Γιάννης - Βήττα Δήμητρα
Βόγγλη Δήμητρα - Βόγγλη Μαρία
Βουρδονικόλας Σοφοκλής - Ζήνδρος Κώστας
Ηλιάδης Μενέλαος - Καντάς Χρήστος
Καραδήμα Γιάννα - Καραδήμα Γιώτα
Κοβάνη Νεκταρία - Κοτσώνας Κώστας
Λάμπρου Σωτήρης - Λεμονής Γιάννης
Λίλιος Βασίλης - Μίχου Μαρία
Μπακολουκάς Λουκάς - Μπαλωματίνης Γιώργος
Νικολάου Βιολέττα - Πασβαντίδης Χαράλαμπος
Πλιακοστάμου Νινέττα - Πολυτάρχου Σπύρος
Σαμούχος Πέτρος - Σανιδάς Χαράλαμπος
Σούφης Γεράσιμος - Στάμου Μαρία
Χαιρετάκη Ειρήνη- Χατζηδήμου Απόστολος
Ψαρόμυαλος Δημήτρης
Επιμέλεια έκθεσης: Πολυτάρχου Σπύρος - Στάμου Μαρία
Πηγή: Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

H Μεγάλη Εβδομάδα μέσα από το λογισμικό των Θρησκευτικών.

  Ευκαιρία να μπούμε στο κλίμα των ημερών με τη βοήθεια του λογισμικού των Θρησκευτικών! Ας περιηγηθούμε στα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας και ας θυμηθούμε τα Θεία Πάθη μέσα από κείμενα, εικόνες και ύμνους!
(Για να μεταβείτε στην εφαρμογή, πατήστε στην εικόνα)
Πηγή: Αναδημοσίευση από το φιλικό εκπαιδευτικό ιστολόγιο 

Kυπριακά έθιμα του Πάσχα!


Πηγή: Αναδημοσίευση από το φιλικό εκπαιδευτικό ιστολόγιο Στίγμα2

Tα πασχαλινά έθιμα!


 
Πηγή: nikfaratzi

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Υπερρεαλισμός


Πηγή: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΡΟΝΗ

Προστατεύω εμένα και τα παιδιά μου από το διαδίκτυο.

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Ιστορία των Τσιγγάνων!

Ένας άγνωστος...γνωστός!


                (Για να διαβάσετε την εργασία μας, πατήστε "Expand")

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Η εποχή του λίθου: Νεολιθική εποχή


Πηγή: nikonikolo

Η εποχή του λίθου: Παλαιολιθική εποχή

 
Πηγή: nikonikolo

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Διασχίζοντας το δρόμο!

  Φέτος στην ευέλικτη ζώνη ασχοληθήκαμε με την κυκλοφοριακή αγωγή και είμαι σίγουρος ότι όλο και κάτι θα σας έμεινε από τις δραστηριότητες που κάναμε! Η παρουσίαση που ακολουθεί θα σας ξαφνιάσει και είμαι σίγουρος ότι θα σας κάνει να γελάσετε! Ποιος είπε ότι οι δρόμοι είναι μόνο για τους ανθρώπους;

Πηγή: guimera

Εικόνες από τη Βενετία και το περίφημο καρναβάλι της!


Πηγή: guimera

 

                                 Πηγή: jim hopkins

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Διατροφή στο Βυζάντιο!

 
Πηγή: Διαμαντούλα Νάκα

Επανάληψη στο αναπνευστικό σύστημα.

(Για να μεταβείτε στην εφαρμογή πατήστε στην εικόνα)

(Για να μεταβείτε στην εφαρμογή πατήστε στην εικόνα)
Πηγή: eduportal.gr
Η ιδέα για την ανάρτηση προέρχεται από το φιλικό εκπαιδευτικό ιστολόγιο 
"Τα βλέπει η Στ΄ και γελά"

Αναπνοή και υγεία

Πηγή: Γρηγόρης Ζερβός

Τα δικαιώματα του αναγνώστη!

Ένας αναπάντεχος επισκέπτης στο σχολείο μας!

Σήμερα το πρωί είχαμε μια αναπάντεχη επίσκεψη στο σχολείο! Μια χελώνα!

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Εντοπίζω τα όργανα του αναπνευστικού συστήματος.

(Πατήστε στην εικόνα για να μεταφερθείτε στην εφαρμογή)
Πηγή: Τσαμπίκα

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Τα χαρτονομίσματα του ευρώ!

Τα χαρτονομίσματα ονομάζονται επισήμως τραπεζογραμμάτια
Οι ονομαστικές αξίες των τραπεζογραμματίων του ευρώ είναι:
Σε αυτά απεικονίζονται οι αρχιτεκτονικοί ρυθμοί
διαφορετικών περιόδων της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Αρχιτεκτονικός ρυθμός: Κλασικός
Χρώμα: Γκρι

Αρχιτεκτονικός ρυθμός: Ρομαντικός
Χρώμα: Κόκκινο

Αρχιτεκτονικός ρυθμός: Γοτθικός
Χρώμα: Μπλε

Αρχιτεκτονικός ρυθμός: Αναγεννησιακός
Χρώμα: Πορτοκαλί

Αρχιτεκτονικός ρυθμός: Μπαρόκ και ροκοκό
Χρώμα: Πράσινο

Αρχιτεκτονικός ρυθμός: Εποχή
του σιδήρου και του γυαλιού
Χρώμα: Κίτρινο-καφέ

Αρχιτεκτονικός ρυθμός: Μοντέρνα
αρχιτεκτονική του 20ού αιώνα
Χρώμα: Μοβ
Πηγή: Αναδημοσίευση από το φιλικό εκπαιδευτικό ιστολόγιο Ποδήλατο

  Τα 7 χαρτονομίσματα του ευρώ διαφέρουν μεταξύ τους στο χρώμα και στο μέγεθος ανάλογα με την αξία τους. Ορισμένα στοιχεία των σχεδίων είναι ανάγλυφα έτσι ώστε να μπορούν να αναγνωρίζονται εύκολα με την αφή. Το τύπωμα γίνεται μ' ένα ειδικό μελάνι που τονίζει τις χρωματικές αντιθέσεις, ενώ το χαρτί είναι πολύ καλής ποιότητας, λεπτό και πολύ ανθεκτικό. Οι αριθμοί είναι μεγάλοι και με έντονους χαρακτήρες. 
  Το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ινστιτούτο επέλεξε τα σχέδια που έχουν τα χαρτονομίσματα του ευρώ, ύστερα από διαγωνισμό που έγινε για τον σκοπό αυτό. Ο σχεδιασμός τους έγινε από τον Αυστριακό Robert Kalina
  Τα παράθυρα, οι πύλες και οι γέφυρες που παρουσιάζονται πάνω στα χαρτονομίσματα του ευρώ δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Τα παράθυρα και οι πύλες συμβολίζουν τα ανοιχτό πνεύμα και τη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι γέφυρες συμβολίζουν τους δεσμούς που ενώνουν τους ευρωπαϊκούς λαούς μεταξύ τους και τους δεσμούς της Ευρώπης με τον υπόλοιπο κόσμο.
Πηγή: Αναδημοσίευση από το Γυμνάσιο Βαρικού Φλώρινας

Το ευρώ!


 Το σύμβολο του ευρώ είναι εμπνευσμένο από το γράμμα έψιλον, που είναι το πρώτο γράμμα της λέξης «Ευρώπη». Προέρχεται από το ελληνικό αλφάβητο, για να τιμηθεί η κλασική εποχή της Αρχαίας Ελλάδας (το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού)
 Οι δύο παράλληλες γραμμές συμβολίζουν τη σταθερότητα του νομίσματος, ενώ επίσημη συντομογραφία του είναι EUR.  
  To ευρώ (€) λοιπόν είναι το νόμισμα της χώρας μας από το 2002. Συνολικά το χρησιμοποιούν οι 17 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες συγκροτούν τη λεγόμενη ευρωζώνη.
Το ευρώ χρησιμοποιείται ακόμη:
● Σε περιοχές εκτός Ευρώπης, οι οποίες ανήκουν σε κάποια χώρα της ζώνης του ευρώ ή συνδέονται με αυτήν. Τέτοιες περιοχές είναι, π.χ., τα υπερπόντια διαμερίσματα της Γαλλίας.
● Σε τρεις μικρές ευρωπαϊκές χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ. Είναι το επίσημο νόμισμα στο Μονακό, τον Άγιο Μαρίνο και την Πόλη του Βατικανού ύστερα από συμφωνία με την Ένωση.
Πηγή: Αναδημοσίευση από το φιλικό εκπαιδευτικό ιστολόγιο Ποδήλατο

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Η αναπνοή

Πηγή: Βανέσσα Αντωνίου


Οι σχέσεις των κρατών της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση.



  Από τις 27 χώρες της Ε.Ε. οι 17 μετέχουν στην ευρωζώνη, δηλαδή έχουν ως νόμισμα το ευρώ.
Πηγή: Η εικόνα προέρχεται από το εκπαιδευτικό ιστολόγιο Ποδήλατο.
Μαθαίνω περισσότερα για την Ευρώπη παίζοντας!
(Πατήστε στην εικόνα για να μάθετε περισσότερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση)