Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Ο Steve Jobs δεν θα... γίνει Ελληνας

  Αν και τις περισσότερες φορές διαφωνώ με τα άρθρα και τις απόψεις του δημοσιογράφου Παντελή Καψή, με το σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα το Έθνος δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί του για τα όσα γράφει!
Το άρθρο
  Την Κυριακή το πρωί βρέθηκα μαζί με πολλές χιλιάδες άλλους Αθηναίους στο Παναθηναϊκό Στάδιο να υποδεχθούμε τους μαραθωνοδρόμους. Σε μια γωνία ένας πλανόδιος πουλούσε ξηρούς καρπούς και λίγο τυχαία πιάσαμε κουβέντα. Οι πρώτες ερωτήσεις για την οικονομική κρίση και αμέσως μετά για τη βία κατά των μεταναστών.
   Είμαι από την Αίγυπτο, έλεγε, 23 χρόνια στην Ελλάδα δεν αισθάνθηκα ποτέ ξένος. Η γυναίκα μου Ελληνίδα από την Αλεξάνδρεια, γύρισε πίσω γιατί δεν έβρισκε δουλειά και εργάζεται στο γηροκομείο. Είναι πολύ ανήσυχη όχι μόνο για εμάς εδώ, αλλά και για το τι μπορεί να συμβεί στην Αίγυπτο. Φοβάται αντίποινα κατά των Ελλήνων. Υπάρχει μεγάλη οργή γι' αυτά που γίνονται εδώ.
   Εμείς, βλέπετε, μιλάμε θεωρητικά για τον φαύλο κύκλο της βίας. Για κάποιους άλλους όμως αντιπροσωπεύει έναν πολύ υπαρκτό κίνδυνο. Και οι ηθικοί αυτουργοί, αν συμβούν παρατράγουδα που ελπίζουμε όχι, θα είμαστε εμείς. Φυσικά όχι όλοι, αλλά αυτοί που εμπορεύονται τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό, οι χρυσαυγίτες και οι μιμητές τους.
   Σε μια χώρα με τόσο μεγάλη Διασπορά σε ολόκληρο τον κόσμο δεν είναι μόνο παράλογος ο ρατσισμός αλλά και αυτοκαταστροφικός. Η εθνική μας τύφλωση ωστόσο έχει βαθιές ρίζες.
   Δυστυχώς, αυτά γίνονται σε μια εποχή που ο κόσμος ακολουθεί την αντίθετη κατεύθυνση. Μπορεί στην Ελλάδα σχεδόν κανείς από όσους ευθύνονται για αυτές τις επιθέσεις να μην έχει τιμωρηθεί, ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης ωστόσο έστειλε σαφές μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο να μην επιχειρήσει να ανοίξει παράρτημα της Χρυσής Αυγής στην πόλη τους.
   Την ίδια ώρα στο «facebook» έγινε γνωστό ότι διαγράφονται όλα τα προφίλ βουλευτών αλλά και στελεχών του κόμματος, γιατί η ναζιστική τους ιδεολογία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή σε ένα κοινωνικό δίκτυο που βέβαια απευθύνεται στην παγκόσμια κοινότητα - μαύρη άσπρη ή κίτρινη.
   Οσο για τη νομοθεσία, ο πρόεδρος Ομπάμα επανεξελέγη με τη δέσμευση να νομιμοποιήσει τα παιδιά των παράνομων μεταναστών. Στην Ελλάδα ωστόσο ο νόμος που ψηφίστηκε ουσιαστικά δεν εφαρμόζεται και τα περισσότερα παιδιά των νόμιμων μεταναστών δεν μπορούν να πάρουν ούτε καν το πιστοποιητικό γέννησης που δικαιούνται για να εγγραφούν κανονικά στα σχολεία. Η πίεση μάλιστα είναι - και από βουλευτές της ΝΔ - να ανατραπεί ακόμα και αυτό το καθεστώς των περιορισμένων νομιμοποιήσεων που ισχύει.
   Στις ΗΠΑ βέβαια βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά. Δεν είναι απλώς μια χώρα μεταναστών. Βλέπουν και το συμφέρον τους. Ολες οι μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος της τεχνολογικής τους υπεροχής το οφείλουν στους μετανάστες.
   Το 40% των 500 μεγαλύτερων εταιρειών στη λίστα του Fortune, για παράδειγμα, έχουν ιδρυθεί από μετανάστες. Ανάμεσά τους η Apple, καθώς ο Steve Jobs ήταν γιος μετανάστη από τη Συρία, αλλά και μια σειρά από άλλες εταιρείες -IBM, Oracle, Boeing, 3Μ- που τις θεωρούμε συνώνυμες της Αμερικής.
   Παράλληλα ανακάλυψαν ότι για τις τρεις από τις τέσσερις καινούργιες πατέντες που κατοχυρώνονται κάθε χρόνο υπεύθυνοι είναι μετανάστες. Ακόμα και οι ανειδίκευτοι εργάτες θεωρείται ότι συνέβαλαν σε μια αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 5.400 δολάρια στην περίοδο 1990-2007.
   Οσο για μας, το μόνο που μοιάζει να ενδιαφέρει μερικούς είναι να μη σηκώσουν τη σημαία μας. Και μετά να πάρουν υποτροφία για τις ΗΠΑ ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω τους!
Πηγή: Παντελής Καψής, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου