Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Δέκα συμβουλές για το διαδίκτυο - ασπίδα για γονείς και παιδιά

   Οι ανήλικοι είναι εύκολα θύματα των επιτηδείων που καραδοκούν στο Διαδίκτυο. Αποτελεί την εύκολη επιλογή των παιδόφιλων, μια που το ίντερνετ - ειδικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα σχολικά δίκτυα - είναι πια μέρος της καθημερινότητας κάθε οικογένειας. Το «Εθνος», σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους αξιωματικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δίνουν 10 χρήσιμες συμβουλές για όλους τους γονείς.
1) Ο υπολογιστής καλό είναι να βρίσκεται σε κοινή θέα των γονιών. Μην αφήνετε το παιδί σας να κλείνεται στο δωμάτιό του μιλώντας με τις ώρες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή «δωμάτια» συζητήσεων (chat).
2) Αν το παιδί σας είναι κάτω των 13 ετών, μην του επιτρέπετε να δημιουργεί λογαριασμό στο facebook. Ακόμη και το ίδιο το μέσο προϋποθέτει αυτήν την ηλικία για να επιτρέψει τη δημιουργία προφίλ.
3) Αν παρ' όλα αυτά το ανήλικο παιδί σας διαθέτει προφίλ στο facebook, συμβουλέψτε το να διατηρεί τις προσωπικές του πληροφορίες και τις φωτογραφίες του «κλειστές», ώστε να μην μπορεί να τις δει ο οποιοσδήποτε. Οι μοναδικοί διαδικτυακοί φίλοι που το παιδί είναι καλό να έχει είναι συμμαθητές που γνωρίζει.
4) Ως γονείς, μη δημοσιοποιείτε φωτογραφίες των παιδιών σας, ιδιαίτερα αυτές που φορούν μαγιό ή εσώρουχα. Αυτές μπορεί να προσελκύσουν τους παιδόφιλους.
5) Μη δίνετε ποτέ πληροφορίες μέσω των δικών τους προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα για το πότε είναι στο σπίτι και - κυρίως - πότε λείπετε. Μπορεί να ενημερώσετε άθελά σας τους παιδόφιλους που θα σπεύσουν να... απασχολήσουν το παιδί σας.
6) Συμφωνήστε με το παιδί σας για το πόση ώρα θα σερφάρει κάθε μέρα. Απαραίτητο γι' αυτό είναι το «συμβόλαιο» χρήσης ίντερνετ, που υπογράφουν γονείς και παιδί.
7) Μη χρησιμοποιείτε το κομπιούτερ ως baby sitter των παιδιών σας. Ασχοληθείτε μαζί τους, δώστε τους τον χρόνο και την προσοχή που χρειάζονται. Πηγαίνετε συχνές βόλτες, ώστε τα παιδιά να αντιληφθούν ότι ο αληθινός κόσμος και οι φίλοι είναι εκεί έξω.
8) Ενημερωθείτε τεχνολογικά για να μπορέσετε να έχετε τη διακριτική εποπτεία της χρήσης ίντερνετ του παιδιού σας. Παίξτε μαζί τους επιμορφωτικά παιχνίδια και απολαύστε τις δυνατότητες του Διαδικτύου.
9) Το βασικότερο όλων είναι η επαρκής επικοινωνία των γονιών με τα παιδιά τους. Ως γονιός, χτίστε μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους. Κάντε τα να νιώσουν ότι βρίσκεστε δίπλα τους, όχι ως κριτής, αλλά ως συνοδοιπόρος και πραγματικός συμπαραστάτης τους.
10) Σε κάθε περίπτωση παρενοχλήσεων ανηλίκων και παραβίασης στοιχείων υπολογιστή και προσωπικών δεδομένων μέσω του Διαδικτύου, επικοινωνήστε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο τηλέφωνο 210-6476464 και 210-6476461 ή μέσω mail στο 11012@hellenicpolice.gr
Πηγή: Το Έθνος

6 σχόλια:

  1. Είναι χρήσιμο να τα υπενθυμίζουμε.
    Καλή σχολική χρονιά,Πέτρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακάρι να είμαστε όλοι έτσι ....

    9) Το βασικότερο όλων είναι η επαρκής επικοινωνία των γονιών με τα παιδιά τους. Ως γονιός, χτίστε μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους. Κάντε τα να νιώσουν ότι βρίσκεστε δίπλα τους, όχι ως κριτής, αλλά ως συνοδοιπόρος και πραγματικός συμπαραστάτης τους.

    Read more: Περί ανέμων, υδάτων και σχολείου...: Δέκα συμβουλές για το διαδίκτυο - ασπίδα για γονείς και παιδιά
    Περί ανέμων υδάτων και σχολείου

    ΑπάντησηΔιαγραφή