Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Έφυγε από τη ζωή ο Θανάσης Βέγγος,

  Ένας από τους σπουδαιότερους κωμικούς του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, ο «καλός μας άνθρωπος» Θανάσης Βέγγος, έφυγε σήμερα το πρωί από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών, μετά από μια μακρά και δημιουργική πορεία. Στη σεμνή και κοσμοαγάπητη προσωπικότητα του μοναδικού κωμικού Θανάση Βέγγου αναφέρονται τα συλλυπητήρια μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας.
  Ο Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε στις 29 Μαΐου του 1927. Άνθρωπος σεμνός και χαμηλών τόνων, δούλεψε σκληρά για να επιβιώσει σε διάφορες δουλειές, βίωσε εξορίες και απώλειες. Τα χρόνια 1948-1950 ο Θανάσης Βέγγος εξορίστηκε στη Μακρόνησο, όπου γνωρίστηκε με τον μετέπειτα σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο, μια γνωριμία η οποία οδήγησε στην πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, το 1954 στην ταινία «Μαγική Πόλις». 
  Στη συνέχεια έπαιξε μικρούς –αλλά χαρακτηριστικούς ρόλους- σε σημαντικές ταινίες όπως Ο δράκος, Μανταλένα, ο Ηλίας του 16ου, Ποτέ την Κυριακή, ενώ παράλληλα εργάστηκε και ως φροντιστής στα πλατό. Την εποχή που γυριζόταν «Ο δράκος» παντρεύτηκε με την Ασημίνα, με την οποία ήταν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής του, και είχαν δύο γιους.
  Aπέκτησε άδεια άσκησης επαγγέλματος ηθοποιού μετά από εξετάσεις - καθώς ήταν αυτοδίδακτος - και έγινε μέλος του Σ.Ε.Η. στις 11 Απριλίου 1959. Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση έγινε την ίδια χρονιά, στο θέατρο Περοκέ, στην επιθεώρηση των Δημήτρη Βασιλειάδη και Ναπολέοντα Ελευθερίου «Ομόνοια πλατς-πλουτς».

  Το 1964 ιδρύει τη δική του εταιρία παραγωγής με τίτλο ΘΒ-Ταινίες Γέλιου. Σε συνεργασία με άλλους σκηνοθέτες ή περνώντας ο ίδιος πίσω από την κάμερα γυρίζει το διάστημα 1965-1967 πολλές αγαπημένες κωμωδίες όπως τα Φανερός Πράκτωρ 000, Ποιος Θανάσης; και άλλες.

  Συνολικά, είχε παίξει σε 126 ταινίες, σε 52 από τις οποίες ως πρωταγωνιστής και είχε σκηνοθετήσει (πρωταγωνιστώντας ταυτόχρονα) ακόμη επτά ταινίες. Στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1971, η ταινία του «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;» αποσπά τα βραβεία κριτικών και κοινού.

  Ο αγαπημένος ηθοποιός απεβίωσε στις 3 Μαΐου 2011 στις 7:10 το πρωί, ενώ νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.
Πηγή: www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου