Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Ενα... Λουξεμβούργο από πάγο


Από τη... γλώσσα του παγετώνα Μερτς αποκολλήθηκε το παγωμένο «Λουξεμβούργο», που ταξιδεύει στη δυτική Ανταρκτική (φωτ. ΑΠΕ)

Γιγάντιο παγόβουνο που έχει το μέγεθος του Λουξεμβούργου (δηλαδή έκταση 2.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων) αποκολλήθηκε πριν από δύο εβδομάδες από τον παγετώνα Μερτς της Ανταρκτικής μετά τη σύγκρουσή του με άλλο γιγάντιο παγόβουνο, και επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους μήπως διαταραχθούν τα ρεύματα του ωκεανού και ανατραπεί η κλιματική ισορροπία για αρκετά χρόνια. Αν και η αποκόλληση των παγόβουνων δεν συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, σχετίζεται οπωσδήποτε με τις φυσικές διαδικασίες που συντελούνται στο στρώμα πάγου, όπως εκτιμούν Αυστραλοί επιστήμονες.

Το παγόβουνο που αποκολλήθηκε από τον παγετώνα Μερτς είναι μεταξύ των μεγαλύτερων που έχουν καταγραφεί εδώ και πολλά χρόνια. Το 2002, ένα παγόβουνο μήκους περίπου 200 χιλιομέτρων αποσπάστηκε από την παγοκρηπίδα του Ρος, ενώ το 2007, παγόβουνο που είχε σχεδόν την έκταση της Σιγκαπούρης αποκολλήθηκε από τον παγετώνα Pine Island στη δυτική Ανταρκτική.

Η αποκοπή από τη γλώσσα του παγετώνα Μερτς και η παρουσία των παγόβουνων στην περιοχή μπορεί να επηρεάσουν τα ρεύματα στον ωκεανό και μάλιστα σε μια σημαντική ζώνη για τη δημιουργία πυκνών, παγωμένων υδάτων τα οποία και καθορίζουν τα ρεύματα. Αυτό επιτυγχάνεται εν μέρει με τη ραγδαία παραγωγή θαλάσσιου πάγου που εκτινάσσεται διαρκώς προς τα δυτικά.

Οι ωκεανοί λειτουργούν ως γιγάντιοι σφόνδυλοι για το κλίμα του πλανήτη, μετακινώντας ποσότητες θερμότητας μέσω ρευμάτων πάνω και κάτω από την επιφάνεια της Γης. Το παγόβουνο που αποκολλήθηκε ενδέχεται να κινηθεί βόρεια ή και να παραμείνει επί δεκαετίες στα ύδατα της Ανταρκτικής.
Κ. ΤΖΑΒΑΡΑ (Πηγές: Reuters, ΑΠΕ,www.enet.gr)

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Η γερμανική ψηφιακή βιβλιοθήκη του 21ου αιώνα.

Η Γερμανική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη(Deutsche Digitale Bibliothek) έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια με την οποία αποσκοπεί στο να εισάγει στο διαδίκτυο και να κάνει προσιτά για όλους τους χρήστες, εκατομμύρια βιβλία, εικόνες αλλά και ήχους.

Στο φιλόδοξο σχέδιο, που από πολλούς χαρακτηρίζεται ως το αντίπαλο δέος του «Google Books», αναμένεται να συμβάλουν στη ψηφιοποίηση των πολιτιστικών αρχείων τους περισσότερες από 30.000 βιβλιοθήκες, μουσεία και άλλες πηγές αρχείων.

Η διαδικασία ψηφιοποίησης έχει ξεκινήσει ήδη και γίνεται από το «Nibelungenlied», ένα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης το οποίο «σαρώνει» και φωτογραφίζει τις σελίδες των βιβλίων προτού εισάγει τα στοιχεία στο λειτουργικό σύστημα.

Μέχρι στιγμής στο Κέντρο Ψηφιοποίησης του Μονάχου της Βαυαρικής Κρατικής Βιβλιοθήκης (Munich Digitization Center of the Bavarian State Library), έχουν σκαναριστεί περίπου 45.000 δουλείες.

Η πρώτη δοκιμαστική εκδοχή της Deutsche Digitale Bibliothek, αναμένεται να λειτουργήσει στο διαδίκτυο και θα αφορά μια «περιορισμένη ομάδα από χρήστες» σύμφωνα με το διευθυντή της Εθνικής Γερμανικής Βιβλιοθήκης στη Φρανκφούρτη, Ute Schwens.

Από την άλλη πλευρά ο Rolf Griebel, Γενικός Διευθυντής της Βαυαρικής Κρατικής
Βιβλιοθήκης αν και τάσσεται υπέρ του σχεδίου εκφράζει και κάποιες ανησυχίες για το χρόνο που θα χρειαστεί αλλά και το αν θα γίνει σωστά η όλη διαδικασία.

Μάλιστα κάνει λόγο και για τον τρόπο που θα χρηματοδοτηθεί η όλη προσπάθεια η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς αναμένεται να ξεπεράσει τα 165 εκατομμύρια ευρώ, αν αναλογιστεί κανείς αναμένεται να σκαναριστούν 5,5 εκατομμύρια βιβλία με το κόστος της διαδικασίας να ανέρχεται από 70 έως 140 ευρώ για το καθένα.

Παρόμοια προσπάθεια έχει ξεκινήσει και από τους Γάλλους οι οποίοι τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσαν σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης να ψηφιοποιήσει τη μεγάλη λογοτεχνική κληρονομιά της χώρας.

Την πρωτοπορία μέχρι στιγμής έχει η Google η οποία έχει ήδη ψηφιοποιήσει πάνω από 10 εκατομμύρια βιβλία. Κίνησης πάντως που έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις από συγγραφείς και εκδότες, κυρίως για τα πνευματικά δικαιώματα των βιβλίων.

Πηγή: Spiegel, Τvxs

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Πώς "γεννήθηκε" η Σελήνη;


  Σύμφωνα με μια νέα θεωρία που διατύπωσαν Ολλανδοί επιστήμονες, η Σελήνη δημιουργήθηκε από μια φυσική πυρηνική έκρηξη στον μανδύα στη Γης, με την οποία ένας τεράστιος πίδακας ύλης εκτοξεύτηκε στο διάστημα από το υπέδαφος.

  Μέχρι σήμερα η θεωρία που επικρατούσε ήταν πως η Σελήνη προήλθε από πρόσκρουση του πλανήτη μας με ένα άλλο μεγάλο ουράνιο σώμα, σύμφωνα με την οποία όμως ο δορυφόρος της Γης θα έπρεπε να αποτελείται κατά 80% από την ύλη του ουράνιου σώματος και μόνο κατά 20% από την ύλη της Γης, βάσει των προσομοιώσεων. Ωστόσο, η γεωλογική σύνθεση της Σελήνης, είναι σχεδόν ταυτόσημη με αυτή του πλανήτη μας.

  Ο Γεώργιος Δαρβίνος, γιος του διάσημου Κάρολου, το 1879 διατύπωσε μια θεωρεία, σύμφωνα με την οποία δικαιολογείται η παρόμοια γεωλογική σύσταση Γης Σελήνης. Ο Δαρβίνος διατύπωσε πως η Γη και ο μετέπειτα δορυφόρος της αρχικά αποτελούσαν μια ενιαία μάζα λιωμένου βράχου, η ταχύτητα περιστροφής του οποίου ήταν τέτοια, ώστε η βαρύτητα ήταν μόλις οριακά μεγαλύτερη από τις κεντρόφυγες δυνάμεις.

  Η μελέτη των Ρομπ ντε Μέιτζερ από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Ακρωτηρίου της Ν. Αφρικής και Βιμ βαν Βέστρενεν από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, υποστηρίζει ότι μια φυσική πυρηνική έκρηξη απελευθέρωσε μια τεράστια ποσότητα ενέργειας, η οποία ήταν ικανή να οδηγήσει στην «εκτόξευση» μέρους από την ύλη του μανδύα και πυρήνα της Γης στο διάστημα με τη μορφή δορυφόρου.

  Οι επιστήμονες επίσης εκτιμούν πως η θεωρία ότι η Γη αποτέλεσε φυσικό πυρηνικό γεω-αντιδραστήρα δεν είναι απίθανη, καθώς όπως αναφέρουν τέτοιοι γεω-αντιδραστήρες έχουν εντοπιστεί στο παρελθόν στον πλανήτη μας όπως στην περιοχή Όκλο στη Δημοκρατία της Γκαμπόν στη Δυτική Αφρική, όπου εκτιμάται ότι υπήρχε ενεργός «αντιδραστήρας» πριν από 1,5 έως 2 δισεκατομμύρια χρόνια.

  Ο Αμερικανός γεωφυσικός Μάρβιν Χέρντον προέβαλε πρώτος την υπόθεση ύπαρξης φυσικών γεω-αντιδραστήρων σύμφωνα με τον οποίο το βαρύτερο στοιχείο της φύσης, το ουράνιο, βούλιαξε σταδιακά στον πυρήνα της Γης και σχημάτισε ένα φυσικό αντιδραστήρα διαστάσεων πολλών χιλιομέτρων. Ακόμα κι αυτός όμως πίστευε πως το ουράνιο τελικά θα κατέληγε λόγω βάρους μέσα στον πυρήνα της Γης με αποτέλεσμα να θεωρεί πως ο γεω-αντιδραστήρας δεν θα μπορούσε ποτέ να δημιουργηθεί στο όριο μεταξύ μανδύα και πυρήνα.

Πηγή: ΑΠΕ,Tvxs

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Τρύπες "Το τρένο" - "Ταξιδιάρα ψυχή" "Εδώ"

Τρία τραγούδια από τη μεγαλύτερη και καλύτερη ροκ μπάντα της τελευταίας 30ετίας!
Μοναδικοί! Απολαύστε τους!



"Το τρένο"



"Ταξιδιάρα Ψυχή"



"Εδώ"

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Λίγες συμβουλές για την οδική μας ασφάλεια...



Όλοι οι επιβάτες του αυτοκινήτου πρέπει να φοράνε πάντα τις ζώνες ασφαλείας.



Τα παιδιά πρέπει πάντα να κάθονται στο πίσω κάθισμα και να φορούν τις ζώνες ασφαλείας.



Επιλέγουμε σύγχρονα αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις μας, αφού αυτά μας παρέχουν μεγαλύτερη παθητική ασφάλεια.




Είτε οδηγούμε ποδήλατο είτε μηχανή φοράμε πάντα κράνος.




Τηρούμε πάντα τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας.

Aιτίες τροχαίων ατυχημάτων.

Τα παρακάτω βίντεο αναφέρονται στις αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας.
Όλοι σύνδεσμοι προέρχονται από το www.ΥouTube.gr, τη www.seatbelt.gr και την Ελληνική Αστυνομία (www.astynomia.gr)

Τροχαία ατυχήματα: Παραβίαση φαναριών - οδικών πινακίδων




Τροχαία ατυχήματα: Γεωργικά μηχανήματα


Γεωργικά μηχανήματα

Aιτίες ατυχημάτων: Γρήγορη και επικίνδυνη οδήγηση


Γρήγορη και επικίνδυνη οδήγηση

Αιτίες τροχαίων: Κινητό τηλέφωνο


Κινητό τηλέφωνο

Αιτίες τροχαίων: Αλκοόλ (Οινοπνευματώδη ποτά)


Αλκοόλ

Αιτίες τροχαίων : Έλλειψη ύπνου



Έλλειψη ύπνου.

Η ιστορία του Παρθενώνα

Το παρακάτω βίντεο δημιουργήθηκε από το γνωστό σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά με αφορμή τα εγκαίνια του νέου μουσείου της Ακροπόλεως. Περιγράφει την ιστορία του ναού της Παλλάδας Αθηνάς από την κατασκευή του μέχρι και την κλοπή των μαρμάρων από το Λόρδο Έλγιν.

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Καλώς ήρθατε!


To παρόν blog δημιουργήθηκε στα πλαίσια της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στις Τ.Π.Ε.
Ομάδα ΚΣΕ_Λιβαδειάς