Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Ενα... Λουξεμβούργο από πάγο


Από τη... γλώσσα του παγετώνα Μερτς αποκολλήθηκε το παγωμένο «Λουξεμβούργο», που ταξιδεύει στη δυτική Ανταρκτική (φωτ. ΑΠΕ)

Γιγάντιο παγόβουνο που έχει το μέγεθος του Λουξεμβούργου (δηλαδή έκταση 2.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων) αποκολλήθηκε πριν από δύο εβδομάδες από τον παγετώνα Μερτς της Ανταρκτικής μετά τη σύγκρουσή του με άλλο γιγάντιο παγόβουνο, και επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους μήπως διαταραχθούν τα ρεύματα του ωκεανού και ανατραπεί η κλιματική ισορροπία για αρκετά χρόνια. Αν και η αποκόλληση των παγόβουνων δεν συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, σχετίζεται οπωσδήποτε με τις φυσικές διαδικασίες που συντελούνται στο στρώμα πάγου, όπως εκτιμούν Αυστραλοί επιστήμονες.

Το παγόβουνο που αποκολλήθηκε από τον παγετώνα Μερτς είναι μεταξύ των μεγαλύτερων που έχουν καταγραφεί εδώ και πολλά χρόνια. Το 2002, ένα παγόβουνο μήκους περίπου 200 χιλιομέτρων αποσπάστηκε από την παγοκρηπίδα του Ρος, ενώ το 2007, παγόβουνο που είχε σχεδόν την έκταση της Σιγκαπούρης αποκολλήθηκε από τον παγετώνα Pine Island στη δυτική Ανταρκτική.

Η αποκοπή από τη γλώσσα του παγετώνα Μερτς και η παρουσία των παγόβουνων στην περιοχή μπορεί να επηρεάσουν τα ρεύματα στον ωκεανό και μάλιστα σε μια σημαντική ζώνη για τη δημιουργία πυκνών, παγωμένων υδάτων τα οποία και καθορίζουν τα ρεύματα. Αυτό επιτυγχάνεται εν μέρει με τη ραγδαία παραγωγή θαλάσσιου πάγου που εκτινάσσεται διαρκώς προς τα δυτικά.

Οι ωκεανοί λειτουργούν ως γιγάντιοι σφόνδυλοι για το κλίμα του πλανήτη, μετακινώντας ποσότητες θερμότητας μέσω ρευμάτων πάνω και κάτω από την επιφάνεια της Γης. Το παγόβουνο που αποκολλήθηκε ενδέχεται να κινηθεί βόρεια ή και να παραμείνει επί δεκαετίες στα ύδατα της Ανταρκτικής.
Κ. ΤΖΑΒΑΡΑ (Πηγές: Reuters, ΑΠΕ,www.enet.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου