Εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν η δυτική Κρήτη ήταν ενωμένη με την Πελοπόννησο, σαρκοφάγα σε μέγεθος όσο μια σημερινή λεοπάρδαλη, ζούσαν στο χώρο αφήνοντας το «στίγμα» τους παντού. Ένα αποτύπωμα, μία απολιθωμένη πατημασιά σαρκοφάγου, ηλικίας επτά εκατομμυρίων ετών, βρέθηκε στο νομό Χανίων.
Τα αποτελέσματα της μελέτης της θα δημοσιοποιηθούν για πρώτη φορά στο 19ο Συνέδριο της Βαλκανικής Γεωλογικής Ένωσης που ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
"Πρόκειται για τη μοναδική πατημασιά σαρκοφάγου τέτοιας ηλικίας που έχει βρεθεί στον ελλαδικό χώρο" δήλωσε ο λέκτορας Παλαιοντολογίας στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Ηλιοπούλος, ο οποίος μελέτησε το εύρημα που βρέθηκε στο χωριό Γούβες του νομού Χανίων. Από τις μέχρι τώρα αναλύσεις, προκύπτει ότι η πατημασιά ανήκει μάλλον σε ύαινα ή σε αιλουροειδές.
Ηλικίας τριών έως πέντε εκατομμυρίων χρόνων είναι τα απολιθώματα ελεφάντων, αλόγων, γιγαντιαίων χερσαίων χελωνών αλλά και πιθήκων, τα οποία βρέθηκαν στην περιοχή της Επανομής του νομού Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Κωστόπουλος.
Τα απολιθώματα των αλόγων αποδεικνύουν ότι επρόκειτο για ζώα εύρωστα και λίγο μικρότερα από τα σημερινά, ενώ οι ελέφαντες ήταν όπως ο σημερινός αφρικανικός ελέφαντας, βάρους περίπου 3 τόνων.
"Η περιοχή που ζούσαν τα ζώα αυτά, όπως διαπιστώθηκε από τις μελέτες μας, ήταν ανοικτές εκτάσεις, στο στιλ της αφρικανικής σαβάνας με πιο υγρό περιβάλλον", εξήγησε ο κ. Κωστόπουλος.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου