Ουίσκι θα καίνε σε λίγα χρόνια τα αυτοκίνητα, αν τελικά δουλέψει η πατέντα που ανακάλυψαν σκωτσέζοι επιστή- μονες. Εκεί, στο Πανεπιστήμιο Νάπιερ του Εδιμβούργου, ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρτιν Τάγκνεϊ αξιοποίησαν δύο βασικά υποπροϊόντα από την παρασκευή του πασίγνωστου ποτού, το υγρό που βγαίνει από τον χάλκινο αποστακτήρα και τα υπολείμματα του σταριού.
Από τα δύο υποπροϊόντα οι ερευνητές παρήγαγαν βουτανόλη, η οποία προσδίδει στον κινητήρα έως και 30% περισσότερη δύναμη από ό,τι η αιθανόλη που είναι... συμβατικό βιοκαύσιμο. Για να επιτύχουν το αποτέλεσμα που ήθελαν οι σκωτσέζοι ειδικοί τροποποίησαν μια παραδοσιακή συνταγή 100 χρόνων, την οποία χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή βουτανόλης και ακετόνης (διαλυτική ουσία) μέσω της ζύμωσης της ζάχαρης.
Παραλλάζοντας τη συνταγή έφτιαξαν το βιοκαύσιμο, το οποίο όπως λένε θα μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί από συμβατικά αυτοκίνητα χωρίς να χρειαστεί να γίνει τροποποίηση στον κινητήρα τους. Στη Σκωτία, όπου γίνεται μεγάλη παραγωγή ουίσκι κάθε χρόνο, οι ποσότητες αυτών των υποπροϊόντων είναι τεράστιες.
Οι ερευνητές λένε ότι για το περιβάλλον είναι περισσότερο ωφέλιμο να χρησιμοποιούνται αυτά τα υποπροϊόντα για την παρασκευή του βιοκαυσίμου από ό,τι να καλλιεργούνται τεράστιες εκτάσεις με φυτά που προορίζονται για τον ίδιο σκοπό. Ετσι λοιπόν το βιοκαύσιμο από ουίσκι μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, που δεν είναι άλλος από το να αποτελούν τα βιοκαύσιμα το 10% της συνολικής ποσότητας καυσίμων που καταναλώνονται ετησίως, μέχρι το 2020.
Πηγή: Τα Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου