Αιώνες εξημέρωσης και εξάρτησης από τους ανθρώπους έχουν πια αφήσει τις επιπτώσεις τους στα οικιακά ζώα, ιδίως στους σκύλους, οι οποίοι έχουν χάσει την ικανότητά τους να «σκέφτονται για τον εαυτό τους» και να λύνουν πρακτικά προβλήματα, όπως θα έκαναν αν είχαν διατηρήσει το ανεξάρτητο «πνεύμα» τους, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη, υπό τον Μπράντλεϊ Σμιθ της Σχολής Ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας στην Αδελαΐδα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό “Animal Behaviour” (Συμπεριφορά Ζώων), σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο και το New Scientist, έδειξε ότι τα οικιακά σκυλιά απέτυχαν σε βασικά τεστ ικανοτήτων και νοημοσύνης, τα οποία αντίθετα τα άγρια και ελεύθερα σκυλιά, καθώς και οι λύκοι, πέρασαν με ευκολία.
Η έρευνα συμπεραίνει ότι, κατά κάποιον τρόπο, η εξημερωμένη ζωή έχει «αποβλακώσει» τα σκυλιά σε σχέση με τους άγριους προγόνους τους. Η απώλεια ικανοτήτων φαίνεται να κληρονομείται γενετικά στις επόμενες γενιές σκύλων, πράγμα που εξηγεί γιατί όταν ένα σπιτικό σκυλί βρεθεί στο δρόμο, δυσκολεύεται τόσο πολύ να τα βγάλει πέρα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές οι άγριοι λύκοι υπερτερούν των οικιακών σκύλων σε όλες τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων (π.χ. στην χρήση εργαλείων όπως ένα σκοινί), εκτός από τις κοινωνικές ικανότητες, όπως η επικοινωνία με τους ανθρώπους και η εκμάθηση πραγμάτων από αυτούς, ένας τομέας όπου τα σπιτικά σκυλιά έχουν φυσικά συγκριτικό πλεονέκτημα.
Μια περυσινή επιστημονική έρευνα είχε δείξει ότι οι σκύλοι έχουν κοινωνική νοημοσύνη ανάλογη με αυτήν ενός δίχρονου παιδιού, όντας ικανοί να καταλαβαίνουν γύρω στις 250 λέξεις και χειρονομίες.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου