Επιδημία γέλιου στο Αθηναϊκό Μετρό. Οργανωμένη ομάδα ανθρώπων εισέρχεται κρυφά στους συρμούς με σκοπό να προκαλέσει όσο περισσότερο γέλιο μπορεί. Συνήθως τα καταφέρνουν μια χαρά. Πρόκειται για την «Ελληνική Ομάδα Γέλιου» και εκτός από τις αιφνιδιαστικές επιθέσεις γέλιου που πραγματοποιούν στο Μετρό, τους έχουν καλέσει σε ΚΑΠΗ, γηροκομεία, μέχρι και σχολείο.
.
Η «Ελληνική Ομάδα Γέλιου» αριθμεί 343 μέλη, ενώ ο στενός πυρήνας της αποτελείται από 10 άτομα. Εμπνευστής της Ομάδας Γέλιου, η πρώην ιδιοκτήτρια του «Παράφωνο Jazz Club», Βηθλεέμ Μπαλτζή. Στην προσπάθειά της να μεταδώσει το γέλιο, κάποιοι την έχουν αποκαλέσει και «τρελή». Η ίδια πάντως υπενθυμίζει, «την θλίψη ποτέ δεν τη χάνουμε. Μόνο το γέλιο». Η ιδέα της Βηθλεέμ Μπαλτζή για το κίνημα γέλιου ξεκίνησε από το γεγονός ότι ο κόσμος γελάει όλο και λιγότερο. «Αποφάσισα να κάνω κάτι γι' αυτό» συνεχίζει επισημαίνοντας ότι το γέλιο χωρίς αιτία που μεταδίδουν, μπορεί να είναι και θεραπευτικό.
Στα βαγόνια μπαίνουν μόνο «οι πιο τολμηροί» της Ομάδας Γέλιου. Τρεις έως τέσσερις το πολύ και ο καθένας βρίσκεται σε ξεχωριστό σημείο. «Πρέπει να σε κοιτάνε όσο δυνατόν περισσότεροι από τους επιβάτες. Επίσης αυτός που ξεκινάει το γέλιο πρέπει να είναι καθιστός». Καθώς ο συρμός αναχωρεί «αρχίζεις σιγά σιγά και εσύ να σκας στα γέλια».
Οταν ο πρώτος κουραστεί, συνεχίζει το γέλιο ο δεύτερος, μετά ο τρίτος και ούτω καθεξής. «Τότε είναι που ξεθαρρεύουν οι επιβάτες και αρχίζουν να γελάνε». Λίγο αργότερα ένα σχεδόν ολόκληρο βαγόνι αγνώστων γελάει. Μέχρι και κάποιοι μετανάστες με πιθανότατα φτωχά ελληνικά. «Μέσα στο βαγόνι, έχει τύχει μέχρι και το 90% των επιβατών να έχει γελάσει με κάποιον τρόπο. Σίγουρα δεν θα γελάσουν όλοι» συνεχίζει η Βηθλεέμ. «Σε κάποιους απλά χαλαρώνει το πρόσωπο. Σε άλλους απλά μια ιδέα χαμόγελου. Μέχρι εκεί μπορούν να φτάσουν! Ακόμα όμως και μέχρι εκεί, εμείς θεωρούμε πως έχουμε πετύχει». Ασφαλώς κάποιοι θα ενοχληθούν. Αλλοι θα εκνευριστούν. Κάποιοι "μας έχουνε πει μέχρι και να σκάσουμε". Αλλοι πάλι, "να 'σαι καλά κορίτσι μου"».
Οπως συνεχίζει, «πρόκειται για γέλιο χωρίς αιτία που όμως μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δεν έχει σημασία αν στην αρχή γελάς στα ψεύτικα. Μετά από λίγο το γέλιο θα γίνει αληθινό. Το σώμα δεν μπορεί να ξεχωρίσει το ψεύτικο γέλιο από το αληθινό». Επίσης πριν από κάθε έφοδο γέλιου στο Μετρό, η Βηθλεέμ Μπαλτζή παραδίδει στον Εθνικό Κήπο μαθήματα γιόγκας γέλιου. «Πρόκειται για μια μέθοδο αναπνοών και γέλιου ιδιαίτερα ευεργετική και χρήσιμη».
Μια φορά, η Ομάδα Γέλιου βρέθηκε σ' ένα γηροκομείο. «Θέλετε να κάνουμε μια συνάντηση γέλιου;» ρώτησαν τους ηλικιωμένους. «Αλλοι ήρθαν με τα πι, άλλοι έπασχαν από Αλτσχάιμερ, άλλοι ήταν με άνοια κ.ά. Ολοι τους κάθισαν σε ένα κύκλο και εγώ άρχισα να γελάω» λέει η Βηθλεέμ. «Τους έβλεπες πως και αυτοί γέλαγαν. Λίγο μετά ζεστάθηκαν. Θέλησαν να ανοίξουν το παράθυρο να πάρουν λίγο καθαρό αέρα». Για συμμετοχή και πληροφορίες: www.greeklaughers.gr
Πηγή: Αλέξανδρος Κυριακόπουλος, Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου