Ακολουθώντας τις οδηγίες του Τετραδίου Εργασιών της Φυσικής στις σελίδες 149-150 μπορούμε να κατασκευάσουμε μια απλή φωτογραφική μηχανή.
Αν από το μεγάλο παράθυρο δούμε προς ένα φωτεινό αντικείμενο, θα διαπιστώσουμε ότι αυτό αποτυπώνεται στο ρυζόχαρτο ανάποδα. Η εικόνα που σχηματίζεται στο ρυζόχαρτο ονομάζεται είδωλο του αντικειμένου.
Η εξήγηση βρίσκεται στην ευθύγραμμη διάδοση του φωτός. Οι ακτίνες που ξεκινούν από το πάνω μέρος του αντικειμένου καταλήγουν στο κάτω μέρος του ρυζόχαρτου και το αντίθετο. Έτσι το είδωλο σχηματίζεται ανάποδα.
Όσο μεγαλώνει η τρύπα το είδωλο γίνεται πιο φωτεινό αλλά και θολό. Αντίθετα, όσο πιο μικρή είναι η τρύπα το είδωλο εμφανίζεται πιο σκοτεινό αλλά με μεγαλύτερη ευκρίνεια.
Τη δουλειά της τρύπας στη φωτογραφική μηχανή κάνει το διάφραγμα. Ανάλογα με το φως που υπάρχει ρυθμίζουμε το διάφραγμα και το χρόνο που θα μείνει ανοιχτό.
Η ευκρίνεια του ειδώλου στη φωτογραφική μηχανή βελτιώνεται τοποθετώντας συγκλίνοντες φακούς εμπρός από το φιλμ ή τον αισθητήρα της μηχανής. Μετακινώντας το φακό το είδωλο γίνεται πιο καθαρό ή θολό. Όταν εστιάσει η μηχανή τότε λέμε ότι το είδωλο έχει τη μεγαλύτερη ευκρίνεια.
Για να το διαπιστώσετε διαδραστικά,
κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα.
Πατώντας στην παρακάτω εικόνα δείτε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για την ιστορία της φωτογραφικής μηχανής.
Πηγή: Αναδημοσίευση από το εκπαιδευτικό blog Εγκύκλιος Παιδεία
αυτού του είδους η φυσική... μου άρεσε υπερβολικά... Πολύ ενδιαφέρον αυτό για την φωτογραφία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε Λάμπρο! :)
ΑπάντησηΔιαγραφή