Απεικόνιση από την μάχη της Αζινκούρ στην οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι Γάλλοι έχασαν επειδή φορούσαν βαριές πανοπλίες.
Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι καθοριστικός παράγοντας της νίκης ή της ήττας σε μια μάχη κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα δεν ήταν ο αριθμός των στρατευμάτων ή οι ικανότητες των αξιωματικών και των στρατιωτών αλλά οι φορεσιές των μαχητών. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι βαριές πανοπλίες δημιουργούσαν τελικά στρατηγικό μειονέκτημα στους πολεμιστές που τις χρησιμοποιούσαν «υποχρεώνοντας» τους σε ήττα.
Η μάχη του Αζινκούρ
Ομάδα ειδικών από μεγάλα πανεπιστήμια της Μ.Βρετανίας και της Ιταλίας (Οξφόρδης, Μιλάνου κ.α.) πραγματοποίησe πειράματα στα οποία εθελοντές ντυμένοι με αντίγραφα πανοπλιών του 15ου αιώνα περπατούσαν ή έτρεχαν σε διαδρόμους γυμναστικής. Οι πανοπλίες της εποχής ήταν πολύ βαριές αφού ζύγιζαν από 30-50 κιλά, γεγονός, που όπως είναι ευνόητο, δυσχέραινε τις κινήσεις αλλά και την αντοχή των πολεμιστών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές η χρήση αυτών των πολύ βαριών πανοπλιών οδήγησε στην ήττα τον γαλλικό στρατό απέναντι στους Άγγλους στην ιστορική μάχη του Αζινκούρ το 1415. Αν και οι Γάλλοι υπερείχαν αριθμητικά αφού υπολογίζεται ότι είχαν τριπλάσιο στρατό από εκείνο των Άγγλων τελικά έχασαν την μάχη.
Όπως φαίνεται, η απόσταση που χρειάστηκε να διανύσουν οι γάλλοι ιππότες φορώντας την πανοπλία τους τούς έκανε πιο αργούς και δυσκίνητους με αποτέλεσμα να είναι εύκολος στόχος για τους Άγγλους τοξότες. Επιπλέον όταν τελικά έφτασαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους Άγγλους οι γάλλοι ιππότες ήταν πολύ εξαντλημένοι και αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά από τους λιγότερους αλλά ξεκούραστους και πιο ευέλικτους αντιπάλους τους
Επιβεβαίωση
Η έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B» επιβεβαιώνει την άποψη διάφορων ιστορικών ερευνητών σύμφωνα με την οποία τα αιτία της ήττας των Γάλλων ήταν ο βαρύς εξοπλισμός τους σε συνδυασμό με την απόφαση των επιτελών τους να ξεκινήσουν την επίθεση πολύ μακριά από τις θέσεις των Άγγλων. Ο συνδυασμός αυτός αποδείχθηκε τελικά συνδυασμός της ήττας.
Πηγή: Θ. Λαϊνάς, Το Βήμα
πολύ ενδιαφέρον
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι είναι πολύ ενδιαφέρον!
ΑπάντησηΔιαγραφή