Ο Γερμανός αρχαιολόγος Wilhelm Konig ανακάλυψε το 1938 στο Ιράκ τη διάσημη "μπαταρία της Βαγδάτης" και έφερε νέα δεδομένα για τη γνώση και τη χρήση του ηλεκτρισμού από τους αρχαίους λαούς.
Ο Konig την εποχή εκείνη βρισκόταν στη Βαγδάτη και σχεδίαζε το αποχετευτικό δίκτυο της πόλης. Στην ανασκαφή κάποιου κτιρίου ανακάλυψε μαζί με άλλα αντικείμενα και ένα ξεχωριστό δοχείο.
Μελετώντας το δοχείο οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι περιείχε ένα χάλκινο κύλινδρο επενδυμένο με πίσσα και στερεωμένο στο χείλος της οπής. Στο κέντρο της πίσσας είχε μια μικρή σιδερένια ράβδο πακτωμένη στο καπάκι. Αναλύσεις έδειξαν ότι το περιεχόμενό του ήταν κάποιο οξειδωτικό διάλυμα, πιθανότατα κρασί ή ξύδι. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα στο βάζο υπήρχε ένα υγρό που αλληλεπιδρούσε με το μέταλλο και παρήγαγε ηλεκτρικό φορτίο. Είχαν βρει μια μπαταρία!
Το 1981 ο επιστήμονας Δρ. Αρν Έγκεμπρεχτ κατασκεύασε μια μπαταρία ίδια με αυτήν της Βαγδάτης και κατόρθωσε μέσα σε δύο μόνο ώρες να επιχρυσώσει ασημένια αντικείμενα. Μια εξήγηση λοιπόν που θα μπορούσε να δοθεί θα ήταν ότι χρησίμευε για την επίστρωση και επιχρύσωση μετάλλων με τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης.
Πηγή: Βισάλτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου