Μια νέα ανταγωνιστική κούρσα βρίσκεται σε εξέλιξη για το ποια χώρα θα προλάβει να στείλει πρώτη στο φεγγάρι το επόμενο μη επανδρωμένο ρομποτικό διαστημικό σκάφος. Από την μια πλευρά βρίσκονται η Ινδία και η Ρωσία που συνεργάζονται και από την άλλη η Κίνα.
Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, οι Ρώσοι και οι Ινδοί μηχανικοί άρχισαν πια να εργάζονται από κοινού για την αποστολή ενός ρομποτικού σκάφους στο δορυφόρο της Γης, σύμφωνα με το BBC. Ο στόχος τους είναι η κατασκευή ενός μικρού τετράτροχου οχήματος τύπου «ρόβερ» που θα εκτοξευτεί και θα προσεληνωθεί το 2013 – περίπου τότε που η Κίνα έχει προγραμματίσει να στείλει στο φεγγάρι το δικό της διαστημόπλοιο «Τσανγκ’ε-3».
Όποια ομάδα κι αν φτάσει εκεί πρώτη, θα είναι η πρώτη που θα προσεληνώσει κάποιο μηχάνημα στη Σελήνη μετά το 1976, όταν το σοβιετικό σκάφος «Λούνα 24» ήταν το τελευταίο που έφερε δείγματα εδάφους πίσω στη Γη.
Η ρωσο-ινδική αποστολή, που είναι γνωστή στη Ρωσία ως “Luna-Resource” και στην Ινδία ως «Chandrayaan-2», θα περιλαμβάνει ένα ινδικής κατασκευής σκάφος σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και μια αυτόματη ρωσικής κατασκευής πλατφόρμα που θα προσεληνωθεί, ενώ ο πύραυλος που θα εκτοξευτεί από τη Γη και θα φτάσει στη Σελήνη, θα είναι ινδικός.
Η στατική ρωσική πλατφόρμα, με τέσσερα πόδια, θα περιλαμβάνει 35 κιλά επιστημονικού εξοπλισμού και θα απελευθερώσει στην επιφάνεια του φεγγαριού το 15 κιλών ρομποτικό «ρόβερ», ινδικής κατασκευής.
Αν και το ηλεκτρικό ινδικό ρόβερ είναι πολύ μικρότερο από τα γιγάντια ρόβερ τύπου Lunokhod, βάρους 750 κιλών, που η ΕΣΣΔ είχε στείλει στο φεγγάρι στη δεκαετία του ΄70, παρόλα αυτά αναμένεται να εκτελέσει τις αναγκαίες επιστημονικές εργασίες του, χάρη στην σμίκρυνση της τεχνολογίας, που έχει καταστεί εφικτή έκτοτε.
Το ρόβερ θα διαθέτει, μεταξύ άλλων, τηλεοπτική κάμερα και ένα ρομποτικό βραχίονα για τη συλλογή δειγμάτων από το έδαφος.
Για χάρη της Ινδίας, που θέλει να προλάβει την Κίνα το 2013, το αρμόδιο Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών της Μόσχας έχει δώσει υψηλή προτεραιότητα στο ρωσο-ινδικό σχέδιο, ακόμα και σε βάρος του αντίστοιχου αμιγώς ρωσικού προγράμματος σεληνιακής εξερεύνησης “Luna-Glob”.
Ο κύριος στόχος της ρωσο-ινδικής αποστολής θα είναι η γεωχημική ανάλυση του σεληνιακού εδάφους, μεταξύ άλλων με σκοπό τον εντοπισμό νερού.
Η αποστολή θα κάνει γεώτρηση σε βάθος μέχρι ένα μέτρο και ελπίζει, με λίγη τύχη, να…χτυπήσει διάνα.
Ως πιθανότερη τοποθεσία προσελήνωσης έχει επιλεγεί ο Νότιος Πόλος της Σελήνης, όπου θεωρείται ότι είναι πιο εύκολο να βρεθεί νερό κοντά στην επιφάνεια του εδάφους.
Η πρώτη ινδική αποστολή «Chandrayaan-1» τέθηκε σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι το 2008.
Το 2011, η Ρωσία σχεδιάζει μια άλλη αποστολή, στο δορυφόρο Φόβο του Άρη.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου