Τέσσερα νέα είδη χταποδιών ανακαλύφθηκαν στην Ανταρ- κτική, τα οποία είναι γεμάτα με ένα δηλητήριο που ενεργεί σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν.
Όπως εξήγησε ο ερευνητής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, Bryan Fry, οι επιστήμονες θέλουν να αναλύσουν αυτό το δηλητήριο με την ελπίδα να μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν στην ιατρική. Η ανακάλυψη τους, που έγινε το 2007 κατά τη διάρκεια αποστολής έξι εβδομάδων στην Ανταρκτική, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Toxicon.
Οι ειδικοί γνώριζαν εδώ και πολλά χρόνια ότι υπήρχαν χταπόδια στην ακατοίκητη ήπειρο, αλλά αυτό που τους εξέπληξε ήταν η αμιγής βιοποικιλότητα τους και το πώς η φυσική επιλογή άλλαξε τον τρόπο που κυνηγούσαν και το είδος του δηλητηρίου τους.
Τα χταπόδια μπορούν να ανοίξουν μικρές τρύπες σε μεγάλα κοχύλια, μέσω των οποίων διοχετεύουν το τοξικό τους δηλητήριο.
"Έχουμε βρει ότι το δηλητήριο μπορεί να ενεργήσει σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Είναι αξιοθαύμαστο πόσο καλά έχουν προσαρμοστεί τα χταπόδια στην ζωή της Ανταρκτικής", είπε ο Φράι σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters:
"Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία χταποδιών, τα οποία κυμαίνονται από μήκος πέντε εκατοστών μέχρι και σε γιγαντιαία μεγέθη. Η ανάγκη της εξέλιξης τα ανάγκασε να αλλάξουν το δηλητήριό τους ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν σε όλο και πιο κρύα νερά ώστε τελικά να αποικήσουν ακόμη και τον παγωμένο ωκεανό".
"Θέλουμε να εξετάσουμε κατά πόσο τα συστατικά αυτού του υπέροχου δηλητηρίου θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν στην δημιουργία νέων φαρμάκων", συνέχισε ο ίδιος.
"Η Φύση έχει σχεδιάσει ένα τέλειο θανατηφόρο όπλο... Έχει μια απίστευτα ακριβή δράση και πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος να την δεσμεύσουμε. Να την αντιγράψουμε, να την μετατρέψουμε ή έστω να την χρησιμοποιήσουμε σε μικρή ποσότητα".
Μέχρι στιγμής, υπάρχουν ήδη φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά και βασίζονται στη δράση του δηλητηρίου των ερπετών, όπως κάποια φάρμακα για την υπέρταση τα οποία προέρχονται από φίδια, ή κάποια άλλα για τον διαβήτη, τα οποία προέρχονται από το δηλητήριο μιας αργοκίνητης σαύρας που ζει στις ΗΠΑ και στο βόρειο Μεξικό.
Πηγή: Το Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου