Ο Πύργος του Πειραιά, γνωστός και ως «κοιμισμένος γίγαντας», ξυπνάει. Προς το παρόν μέσω ενός διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Χθες ανακοινώθηκαν τα τρία πρώτα βραβεία του ανοιχτού διαγωνισμού ιδεών «Πύργος Πειραιά 2010-Αλλάζοντας την (πρόσ)ΟΨΗ», που προκήρυξαν τον Ιανουάριο το ηλεκτρονικό περιοδικό Greek Architects.gr και η εταιρεία επιστημών DuPont.
Ο Γερμανός Ματίας Χόλβιχ και ο Αμερικανός Μαρκ Κουσνέρ και η εταιρεία τους HWKN κέρδισαν το πρώτο βραβείο με την πρόταση «Windscraper», έργο οικολογικής διάστασης, όπως είναι άλλωστε και οι περισσότερες από τις 380 προτάσεις των 949 μελετητών από 44 χώρες που συμμετείχαν.
Το δίδυμο των νικητών δεν αλλάζει απλώς την πρόσοψη του Πύργου του Πειραιά. Δημιουργεί γύρω από το κτίριο των 22 ορόφων και των 84 μέτρων ύψους ένα πλέγμα με ηλεκτροκίνητες λευκές προεξοχές και υποδοχείς ανέμου, που θυμίζουν τεχνητά φύλλα, προκειμένου να αξιοποιηθεί στο έπακρο η ενέργεια του ανέμου. Ετσι, η κατασκευή τους μεταμορφώνει το «κτίριο φάντασμα» του Πειραιά σε μια τεράστια ανεμογεννήτρια. «Αν θέλουμε να σωθούμε από την άμεση οικολογική καταστροφή, οι στρατηγικές ενεργειακής επάρκειας και η βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να προχωρήσουν πέρα από τη διατήρηση: χρειαζόμαστε κτίρια που αντλούν ενέργεια από το περιβάλλον και συνδυάζουν τη λειτουργία τους με τις φυσικές δυνάμεις», τόνισαν χθες οι νικητές του πρώτου βραβείου.
Και ενώ η πρώτη ιδέα βασίζεται στην αιολική ενέργεια, το δεύτερο βραβείο αξιοποιεί το νερό. Πρόκειται για την πρόταση των αρχιτεκτόνων Ντανίρ Σαφιουλίν και Ιρίνα Πρίτκοβα με τον ποιητικό τίτλο «Light- is water of the sky. Water is the light of the Earth. Oh, the noisy light of the waterfall». Τολμηρό, αν και δύσκολα υλοποιήσιμο σχέδιο, αφού δεν απαιτεί μόνο την άντληση τόνων νερού αλλά και την ανύψωσή τους μέχρι την κορυφή του κτιρίου. Οι αρχιτέκτονες σκέφτηκαν να «ντύσουν» ολόκληρο το κτίριο μ' ένα υδάτινο κέλυφος, που παραπέμπει σε γιγαντιαίο σιντριβάνι. Τους ενέπνευσαν η γεωγραφική θέση της περιοχής, το ιστορικό μυθολογικό στοιχείο, τα κλιματικά δεδομένα, ο εκτεταμένος υδάτινος χώρος και το ζεστό κλίμα της Ελλάδας.
Το τρίτο βραβείο μοιράστηκαν ο Μάρκο Ατσέρμπις με την πρόταση «Sun Tower» (αξιοποιεί τον ήλιο, την ιδέα του «ιστίου» και της ομπρέλας) και οι Τζέραλντ Γκριγκς και Βάιμενγκ Λου με τη συμμετοχή «The Athena Ligh- thouse» με την οποία επιχειρούν να μεταμορφώσουν το τεράστιο κτίριο σε μια κατασκευή ελαφριά και κομψή.
Το πρώτο βραβείο συνοδεύεται με 5.000 ευρώ, το δεύτερο με 2.000 και το τρίτο με 1.200. Η τόλμη και η ευρηματικότητα χαρακτηρίζουν γενικότερα τις προτάσεις του διαγωνισμού για τις οποίες ο αρχιτέκτων και μέλος της οργανωτικής επιτροπής Μανώλης Αναστασάκης τόνισε: «Ενας συνολικός απολογισμός των προτάσεων οδηγείται σε συγκρίσεις με έργα πρωτοποριακά και ερευνητικά και λιγότερα με υλοποιημένα έργα της τρέχουσας αρχιτεκτονικής παραγωγής».
Οσοι θέλουν να δουν και τις 380 συμμετοχές μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση που τις φιλοξενεί μέχρι και την Κυριακή στον πολυχώρο πολιτισμού «Αθηναΐς». Καστοριάς 34-36, Βοτανικός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου