Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Η σχολική βιβλιοθήκη στο European School Radio

  Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώσαμε ακόμα ένα σύντομο ραδιοφωνικό μήνυμα για το European School Radio. Αυτή τη φορά το θέμα μας ήταν η λειτουργία της σχολικής βιβλιοθήκης!

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Η υποταγή του ελληνικού κόσμου

Πηγή: Ηλίας Ηλιάδης

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Επαναχρησιμοποίηση "άχρηστων" υλικών!

  Την περασμένη εβδομάδα συνδυάσαμε τις γνώσεις μας από τη Μελέτη Περιβάλλοντος με τις ανάγκες του προγράμματος eTwinning, "Free of Nature" για την επαναχρησιμοποίηση υλικών! Συγκεντρώσαμε στην τάξη καπάκια, μπουκάλια και μεταλλικά κουτιά και βρήκαμε τρόπους να τα αξιοποιήσουμε! 
Αρχικά θυμηθήκαμε μια παλιά μας κατασκευή, 
την κορνίζα από καπάκια.
 Έπειτα φτιάξαμε μια πίστα αγώνων για να παίξουμε με τα αυτοκινητάκια μας!
 Με γυάλινα μπουκάλια φτιάξαμε ανθοδοχεία!
 Με τα πλαστικά παίξαμε παιχνίδια στο διάλειμμα
και γράψαμε σε σύνθημα τον τίτλο του έργου μας,
 "eTwinning Free of Nature"
 Με χάρτινα ζωγραφίσαμε κτήρια για την πίστα αγώνων.
 Με τα μεταλλικά κουτιά φτιάξαμε γλαστράκια,
 μολυβοθήκες
και ποτήρια για τα πινέλα μας!
  Βέβαια το ιδανικό για το περιβάλλον θα ήταν να μην παράγουμε τόσα πολλά απορρίμματα, αλλά αν δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, τότε καλό θα ήταν να μάθουμε να επαναχρησιμοποιούμε τα υλικά που θεωρούμε άχρηστα!

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Ο μετεωρολογικός μας σταθμός στο European School Radio

  Την προηγούμενη εβδομάδα την ώρα της Ευέλικτης Ζώνης αρχίσαμε να δουλεύουμε την πρώτη μας ραδιοφωνική εκπομπή για το European School Radio!
    Το σύντομο ραδιοφωνικό μήνυμα που δημιουργήσαμε αφορά τον μετεωρολογικό σταθμό, που στήσαμε στο σχολείο τη φετινή χρονιά. Χωριστήκαμε σε τέσσερις ομάδες και η καθεμιά ανέλαβε από ένα συγκεκριμένο κομμάτι. 
  Η πρώτη ομάδα έγραψε το κείμενο
 Η δεύτερη έφτιαξε το banner της εκπομπής
Η τρίτη επέλεξε τη μουσική 
Η τέταρτη ηχογράφησε το κείμενο

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Η Καρχηδόνα συγκρούεται με τη Ρώμη

Πηγή: Ηλίας Ηλιάδης

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Επιστολή στη Δήμαρχο της πόλης μας!

  Την προηγούμενη εβδομάδα γράψαμε μια επιστολή προς τη Δήμαρχο της Λιβαδειάς, κα Γιώτα Πούλου με θέμα την μετακίνηση των παιδιών με αναπηρία στη πόλη μας! Τη Δευτέρα θα τη δώσουμε στον κ. Γιάννη, τον Διευθυντή του σχολείου μας, για να την ταχυδρομήσει! Ας ελπίσουμε ότι κάτι θα βελτιωθεί!
https://www.dropbox.com/s/gn5v5cyv1qtij9r/%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE%20%CE%94%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%BF.pdf?dl=0
 (Πάτησε στην εικόνα για να διαβάσεις την επιστολή μας)

Το ρωμαϊκό κράτος

Πηγή: Ηλίας Ηλιάδης

Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο!


Πηγή: bordello
Αναδημοσίευση από το εκπ. ιστολόγιο Γάτος Διμηνάτος

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Στήσαμε τον μετεωρολογικό μας σταθμό!!!

  Η σημερινή ημέρα ήταν ξεχωριστή για το σχολείο μας, αφού μια προσπάθεια έξι περίπου μηνών έφτασε σχεδόν στο τέλος της! Τα μηχανήματα του μετεωρολογικού σταθμού, που χρηματοδοτείται από το "Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση", τοποθετήθηκαν τη θέση τους και το σχολείο μας έγινε το πρώτο σχολείο της Βοιωτίας που έχει ιδιόκτητο μετεωρολογικό σταθμό! Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή!
 Το πρωί τοποθετήθηκε στο σημείο που υποδείξαμε ένας εξάμετρος μεταλλικός στήλος, όπου θα φιλοξενείται ο σταθμός!
 Το απόγευμα ο επιστημονικός μας σύμβουλος, κ. Τσούρας Παναγιώτης με τον συνεργάτη του κ. Παλαμίδα Τάσο ήρθαν στο σχολείο μας, τοποθέτησαν τα μηχανήματα στη θέση τους και τα ρύθμισαν, ώστε να λειτουργούν στην εντέλεια!

  Πλέον απομένουν να ρυθμιστούν κάποιες εκκρεμότητες με την αποστολή των δεδομένων στη νέα σελίδα, που δημιούργησε για το σχολείο μας ο κ. Τσούρας, διαχειριστής της ιστοσελίδας μετεωρολογικού ενδιαφέροντος kopaida.gr και πλέον το εγχείρημά μας θα έχει ολοκληρωθεί!
   Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Τσούρα και τον κ. Παλαμίδα, γιατί χωρίς την καθοδήγησή τους και τη σημερινή εργασία τους ο μετεωρολογικός σταθμός δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα! Πλέον τις επόμενες ημέρες θα περάσουμε στο κομμάτι της παιδαγωγικής του αξιοποίησης με τις ομάδες παρακολούθησης των καιρικών φαινομένων, που θα δημιουργηθούν από παιδιά της Δ΄ και Έ Δημοτικού!
Ο μετεωρολογικός σταθμός υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του "Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση" στα πλαίσια του προγράμματος "Μαθαίνουμε Παρέα".

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Η απάντηση του κ. Γιάννη στην επιστολή μας!

  Λίγο πριν τις διακοπές του Πάσχα η τάξη μας πήρε μέρος στην Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση, που διοργανώθηκε από την Actionaid με θέμα "Παιδιά με αναπηρία, ορατά σε όλα τα σχολεία". Ανάμεσα στις δραστηριότητες με τις οποίες ασχοληθήκαμε ήταν και η αποστολή με email μιας επιστολής προς τον Διευθυντή μας, κ. Γιάννη με τις παρατηρήσεις μας για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στο σχολείο μας.
  Μόλις επιστρέψαμε από τις διακοπές βρήκαμε στο email μας την απαντητική του επιστολή. Μάλλον κάτι καταφέραμε!
https://www.dropbox.com/s/1mu1j8kdjoshg6c/%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE%20%CE%94%CE%B9%CE%B5%CF%85%CE%B8%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B7.pdf?dl=0
 (Πατήστε στην εικόνα για να διαβάσετε την επιστολή)

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Υποδεχόμαστε τη μουσειοσκευή για τον Κυκλαδικό Πολιτισμό!

  Την προηγούμενη εβδομάδα στην Ευέλικτη ζώνη ασχοληθήκαμε με τη μουσειοσκευή για τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, που έχει δανειστεί για δύο εβδομάδες το σχολείο μας από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης!
  Με τη βοήθεια των αντικειμένων που περιέχει, μιλήσαμε για τις Κυκλάδες, την προέλευση της ονομασίας τους, περιεργαστήκαμε τα κυκλαδίτικα ειδώλια, τα χωρίσαμε σε κατηγορίες, ανακαλύψαμε το υλικό και τον τρόπο κατασκευής τους και συζητήσαμε για τα χρώματα που είχαν στην αρχαιότητα.
  Ήταν μια υπέροχη αλλαγή στον τρόπο που γίνεται το μάθημα της Ιστορίας, μια και είχαμε την ευκαιρία με βιωματικό τρόπο να θυμηθούμε ή να γνωρίσουμε νέα στοιχεία για έναν από τους παλαιότερους πολιτισμούς που άκμασε στον ελλαδικό χώρο!  

European School Radio σου ερχόμαστε!

  Λίγες μέρες πριν κλείσουμε για τις διακοπές του Πάσχα πρότεινα στα πιτσιρίκια μου να πάρουμε μέρος στις δραστηριότητες του European School Radio. 
  Αφού τους εξήγησα λίγο περί τίνος πρόκειται, τους ζήτησα να αποφασίσουν αν θέλουν ή όχι. Σχεδόν παμψηφεί δήλωσαν ότι θα ήθελαν να προσπαθήσουν και έτσι σήμερα δημιουργήσαμε ένα πολύ σύντομο spot γνωριμίας, το οποίο ανεβάσαμε στην πλατφόρμα του ΕSR.

  Μείνετε συντονισμένοι μαζί μας, γιατί θα ακολουθήσουν και άλλα σύντομα ραδιοφωνικά μηνύματα για τις δραστηριότητες του σχολείου μας!

Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Ξεκινήσαμε τις δοκιμές μας!

  Την Παρασκευή με τη βοήθεια του διευθυντή του σχολείου μας, κ. Γιάννη, ανοίξαμε τον μετεωρολογικό κλωβό για να γνωρίσουμε από κοντά τον τρόπο λειτουργίας του βροχόμετρου! 
   Έπειτα ενεργοποιήσαμε τον μετεωρολογικό κλωβό και μόλις ο κλωβός άρχισε να στέλνει δεδομένα στην ψηφιακή κονσόλα, ξεκινήσαμε τη διαδικασία ρύθμισης του βροχόμετρου!
 Με μια μικρή σύριγγα ρίχναμε σταγόνες νερού και παρατηρούσαμε τις ενδείξεις στην κονσόλα. Όταν η ποσότητα νερού και η ένδειξη στο βροχόμετρο συμφώνησαν με τα νούμερα που μας είχε υποδείξει ο επιστημονικός μας συνεργάτης, κ. Τσούρας Παναγιώτης, σταματήσαμε τη διαδικασία μια και το βροχόμετρο λειτουργούσε σωστά και δεν χρειαζόταν κάποια άλλη ρύθμιση!
Ο μετεωρολογικός σταθμός υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του "Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση" στα πλαίσια του προγράμματος "Μαθαίνουμε Παρέα".

Η καθημερινή ζωή στα ελληνιστικά χρόνια

Πηγή: Ηλίας Ηλιάδης

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Παραλάβαμε τον μετεωρολογικό μας σταθμό!

  Ο μετεωρολογικός σταθμός που χρηματοδοτείται από το "Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση" και περιμέναμε τόσο καιρό έφτασε επιτέλους στο σχολείο μας! Αφού τον ξεπακετάραμε με προσοχή, τον περιεργαστήκαμε και γνωρίσαμε τα βασικά του μέρη!
  Είδαμε από κοντά τον μετεωρολογικό κλωβό και μιλήσαμε για τους αισθητήρες που περιλαμβάνει, περιεργαστήκαμε τη διαδικτυακή κάμερα, μιλήσαμε για το ανεμόμετρο - ανεμοδείκτη, συζητήσαμε για την κονσόλα, που θα εμφανίζονται τα δεδομένα και για το λειτουργικό σύστημα, που θα εγκατασταθεί σε κάποιον υπολογιστή για να λειτουργούν όλα στην εντέλεια!
   Δεν μείναμε όμως μόνο σε αυτά, αλλά ρίξαμε σε μια ματιά και στη διαδικτυακή σελίδα που έχει δημιουργηθεί, όπου θα αποστέλλονται και θα καταγράφονται τα δεδομένα του σταθμού.
  Έπειτα βγήκαμε στο προαύλιο και κατευθυνθήκαμε στο μέρος που έχουμε αποφασίσει να τον τοποθετήσουμε. Εκεί θυμηθήκαμε τους λόγους για τους οποίους έχουμε επιλέξει τον συγκεκριμένο χώρο με παλαιότερη δραστηριότητά μας. Συνοπτικά οι λόγοι είναι η ασφάλεια του σταθμού από κεραυνούς, κλοπή ή καταστροφή από μπάλες και η καλύτερη δυνατή λήψη δεδομένων.

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Τα δικαιώματα των παιδιών


Τρίτη 10 Μαΐου 2016

"Γιορτάζουμε τη Διαφορετικότητα"

   Η 9η Μαΐου είχε οριστεί φέτος από το eTwinning ως η Ημέρα eTwinning Day με θέμα τη διαφορετικότητα. Άλλωστε από τις 18 Απριλίου έως και σήμερα "έτρεχε" η εκστρατεία του eTwinning "Γιορτάζοντας τη Διαφορετικότητα". Η τάξη μας συμμετείχε σε αυτό τον εορτασμό διοργανώνοντας μια τηλεδιάσκεψη με την Δ΄ τάξη του 23ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή!
   Για να μπούμε στο κλίμα μετά τις διακοπές του Πάσχα, ασχοληθήκαμε στο μάθημα της Γλώσσας με το ποίημα "Όλου του κόσμου τα παιδιά".
  Αφού μιλήσαμε για το ποίημα και τη διαφορετικότητα, αποφασίσαμε να παίξουμε ένα μικρό παιχνίδι. Σε χαρτάκια post it γράψαμε ομοιότητες και διαφορές που έχουμε με κάποιον συμμαθητή μας. 'Επειτα σηκωθήκαμε στον πίνακα και αφού τα διαβάσαμε, οι συμμαθητές μας προσπάθησαν να ανακαλύψουν σε ποιον αναφερόμασταν.
  Στη συνέχεια με τη βοήθεια της κ. Ελένης πραγματοποιήσαμε μια τηλεδιάσκεψη με τα παιδιά της Δ΄ Δημοτικού του 23ου Δημ. Σχ. Θεσσαλονίκης και το δάσκαλό τους κ. Φάνη Καψωμάνη, τους συνεργάτες μας από το eTwinning πρόγραμμα "Free of Nature".
 Παρουσιάσαμε στα παιδιά τις δραστηριότητές μας από τη συμμετοχή μας στην Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση της Actionaid, μια και είχαμε συνδυάσει τις δύο εκστρατείες και έπειτα παρακολουθήσαμε τη δραματοποίηση του βιβλίου "Ο μαύρος κότσυφας και ο άσπρος γλάρος" που είχαν ετοιμάσει οι συνεργάτες μας από τη Θεσσαλονίκη.
   Όταν ολοκληρώθηκαν οι δραστηριότητες, συζητήσαμε για λίγο για τη διαφορετικότητα και αφού ανταλλάξαμε απόψεις, συμφωνήσαμε να βρεθούμε ξανά διαδικτυακά το επόμενο χρονικό διάστημα!

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Aπορρίμματα: υπάρχουν λύσεις!


Παιχνίδια με την ανακύκλωση
http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/3601
(Πάτησε στην εικόνα για να μεταβείς στο παιχνίδι)
Πηγή: Ψηφιακό Σχολείο

http://www.herrco.gr/game.swf
(Πάτησε στην εικόνα για να μεταβείς στο παιχνίδι)
Πηγή: Ε.Ε.Α.Α
Ο οδηγός του καλού ανακυκλωτή
http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/3673
(Πάτησε στην εικόνα για να μεταβείς στην εφαρμογή)
Πηγή: Ψηφιακό Σχολείο
Τα πιο συνηθισμένα λάθη στην ανακύκλωση
http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/3682
 (Πάτησε στην εικόνα για να μεταβείς στην εφαρμογή)
Πηγή: Ψηφιακό Σχολείο

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Αναζητώντας το χαμένο πρόβατο


Ο Πύρρος, ο βασιλιάς της Ηπείρου

Πηγή: Ηλίας Ηλιάδης
Ερωτήσεις - απαντήσεις στο μάθημα της ημέρας
http://atheo.gr/yliko/isd/35/interaction.html
 (Πάτησε στην εικόνα για να μεταβείς στην εφαρμογή)
Πηγή: Θεόδωρος Αρβανιτίδης