Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Ασφαλής χρήση του διαδικτύου

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM102/524/3463,14027/extras/mtpc_h05_web-quiz/quiz.swf
(Πάτησε στην εικόνα για να μεταβείς στην εφαρμογή)
Πηγή: Ψηφιακό Σχολείο
Αναδημοσίευση από το εκπ. ιστολόγιο: Ποδήλατο

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Δύο υπέροχα graffiti στο σχολείο!

  Δυο υπέροχα graffiti του συναδέλφου από την Β/θμια εκπαίδευση, κ. Ιάσονα Σακκομήτρου, κοσμούν τις τελευταίες μέρες την κεντρική είσοδο του σχολείου μας!

  Αξίζει να σημειώσουμε πως τα graffiti του κ. Σακκομήτρου στο σχολείο δεν είναι τα μοναδικά, αφού τουλάχιστον ακόμα έξι έργα του κοσμούν το προαύλιό μας! Γίνεται να μην τον ευγνωμονούμε για τις όμορφες εικόνες που μας χαρίζει καθημερινά;

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Το αίνιγμα της Σφίγγας


Πηγή: Γάτος Διμηνάτος

Εντυπωσιακό «αμφίβιο» λεωφορείο!

  Εντύπωση προκαλεί ένα παράξενο τουριστικό λεωφορείο που πραγματοποιεί διαδρομές αναψυχής σε διάφορες μεγάλες πόλεις του κόσμου, οι οποίες βρέχονται από λίμνες ή ήρεμους ποταμούς.
  Το «αμφίβιο» όχημα έχει τη δυνατότητα να κινηθεί τόσο στη ξηρά όσο και στο νερό, καθώς στη θέση που στα συνηθισμένα λεωφορεία βρίσκεται η μηχανή, στο συγκεκριμένο όχημα υπάρχουν προπέλες!
Πηγή: Το Ποντίκι

Συγκέντρωση τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας

  Λίγο πριν τις διακοπές του Πάσχα το σχολείο μας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Δήμου Λεβαδέων και συγκέντρωσε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο!
  Ο Δήμος, θέλοντας να ευχαριστήσει όσους στήριξαν την προσπάθεια αυτή, εξέδωσε μια ανακοίνωση μέρος της οποίας αναδημοσιεύουμε:
  "Ο Δήμος Λεβαδέων ευχαριστεί θερμά τα παιδιά, τους συλλόγους, τα σχολεία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της πόλης μας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου για συγκέντρωση τροφίμων και δωρεών προς το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου.  Τα τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν διανεμήθηκαν στους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.(...)
  Ευχόμαστε το παράδειγμα όλων των ανωτέρω να αποτελέσει έναυσμα για όλους μας και να στεκόμαστε αλληλέγγυοι απέναντι στους συνανθρώπους μας, οι οποίοι βρέθηκαν σε δεινή οικονομική κατάσταση και αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης."
Πηγή: 6ο Δημ. Σχολ. Λιβαδειάς

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Παιχνίδι μυστηρίου από την Λιθουανία!

 Παιδιά και οι συνεργάτες μας από την Λιθουανία δημιούργησαν ένα παιχνίδι μυστηρίου! Θα βρείτε τον ένοχο του φόνου;


A Detective Game from Malta

  Οι συνεργάτες μας από την Μάλτα προετοίμασαν τα παρακάτω παιχνίδια μυστηρίου! Είστε έτοιμοι να τα λύσετε;
Powered by emaze


Φυτεύουμε σπόρους!

  Μια από τις δραστηριότητές μας στο πρόγραμμα "Active Detective" ήταν να ανταλλάξουμε μεταξύ μας σπόρους και αφού τους φυτεύσουμε, να παρακολουθήσουμε την ανάπτυξη των φυτών και να ανακαλύψουμε το είδος τους.

 Έτσι και εμείς με τη σειρά μας ταχυδρομήσαμε στους συνεργάτες μας στο εξωτερικό τους σπόρους, που επιλέξαμε, μαζί με τις απαραίτητες οδηγίες!

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Πώς θα αντιδρούσατε αν βλέπατε να χτυπούν ένα παιδί στη μέση του δρόμου;

   Ένα κοινωνικό πείραμα καταγράφει τις αντιδράσεις των περιστατικών στην κακοποίηση ενός παιδιού. Οι περαστικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα βίαιο περιστατικό, όπου δυο ενήλικες χτυπούσαν ένα μικρό παιδί.
  Οι περισσότεροι από αυτούς δεν δίστασαν να επέμβουν για να σταματήσουν τον ξυλοδαρμό και τον εξευτελισμό των παιδιών από τους ενήλικες. Μάλιστα, είναι πολλές οι φορές που όχι μόνο σταματούν τον ξυλοδαρμό, αλλά ετοιμάζονται να καλέσουν την αστυνομία.
   Το βίντεο που έχει γυριστεί στη Στοκχόλμη κάνει το γύρο του διαδικτύου θέλοντας να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα κατά της παιδικής κακοποίησης, που αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για κάθε κοινωνία.

Πηγή: Το Ποντίκι

Ας Φανταστούμε το Σχολείο των Ονείρων μας

  Ταινία μικρού μήκους από τον Δάσκαλο Νίκο Βιντζηλαίο, η οποία πήρε μέρος στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημιουργικής Έκφρασης Μαθητών Δημοτικών Σχολείων με θέμα ας φανταστούμε το σχολείο των ονείρων μας.

Έκρηξη ηφαιστείου στη Χιλή - Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες

  H έκρηξη του ηφαιστείου Καλπούκο στη Χιλή σκέπασε με ένα πυκνό στρώμα στάχτης τους δρόμους του Πουέρτο Βάρας και προκάλεσε την άμεση εκκένωση της πόλης. Φωτογράφοι και ρεπόρτερ έφτασαν στην περιοχή από κάθε γωνιά της γης για να καταγράψουν το φαινόμενο. 



 Πηγή: koutipandoras.gr

Νεπάλ: Ο σεισμός έφερε τσουνάμι σε πισίνα!

   Το απόλυτο χάος έφερε ο σεισμός 7,9 ρίχτερ στο Νεπάλ. Ενδεικτικό της ισχύος του εγκέλαδου είναι το βίντεο, στο οποίο φαίνεται να προκαλείται τσουνάμι σε πισίνα!

Η εκπαίδευση στο στόχο ξανά!

  Τα παιδιά της Στ΄ τάξης θα συμμετέχουν φέτος στην Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Αctionaid! Λεπτομέρειες από τις δράσεις μας την επόμενη εβδομάδα! 
http://education.actionaid.gr/gaw2015
(Πάτησε στην εικόνα για περισσότερες πληροφορίες)

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Επαναστατικά κινήματα στη Μακεδονία και την Κρήτη

Πηγή: Σουδίας Γιάννης

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Κάτι φτιάχνεται στο σχολείο μας!

  Λίγο πριν τις διακοπές του Πάσχα στο σχολείο μας υπήρχε μια έντονη κινητικότητα! Φορτηγά του Δήμου Λεβαδέων πηγαινοέρχονταν μεταφέροντας χώμα στο προαύλιο, ενώ λίγες μέρες αργότερα μια μπουλντόζα έκανε την εμφάνισή της! Τι να ετοιμάζουμε άραγε;

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Μια πρώτη γνωριμία με τους Ρωμαιοκαθολικούς χριστιανούς.


Ας δούμε και μερικές πληροφορίες ακόμα με τη βοήθεια του λογισμικού των Θρησκευτικών της Ε΄και Στ΄ τάξης.
(Για να μεταβείτε στην εφαρμογή, πατήστε στην εικόνα)
Εικονική περιήγηση στη βασιλική του Αγίου Πέτρου
 (Για να μεταβείτε στην εφαρμογή, πατήστε στην εικόνα)
 Εικονική περιήγηση στο παρεκκλήσι της Καπέλα Σιξτίνα
(Για να μεταβείτε στην εφαρμογή, πατήστε στην εικόνα)

Ζώα ασπόνδυλα και σπονδυλωτά


Πηγή: Γρηγόρης Ζερβός
(Πάτησε στην εικόνα για να μεταβείς στην εφαρμογή)
Πηγή: Σουδίας Γιάννης
Ώρα για αντιστοίχιση
http://www.kubbu.com/student/?i=1&a=12455_
(Πάτησε στην εικόνα για να μεταβείς στην εφαρμογή)
Πηγή: 1ο Δημ. Σχολ. Αγ. Δημητρίου

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Τα κράτη της Ασίας

Πηγή: Αρβανιτίδης Θεόδωρος
Πηγή: Πάρης Κουκούλης

Η βασιλεία του Γεωργίου Α' - ο Χαρίλαος Τρικούπης

Πηγή: Σουδίας Γιάννης
Πηγή: Αρβανιτίδης Θεόδωρος

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Sudan, ο λευκός ρινόκερος που έχει... σωματοφύλακες

  Στην Κένυα ζει ο Sudan, ο τελευταίος αρσενικός λευκός ρινόκερος του κόσμου!
  Επειδή υπάρχει ο φόβος να πέσει θύμα λαθροθήρων, έχει τοποθετηθεί σε 24ωρη βάση ένοπλη φρουρά για να τον προστατεύει. Ο Sudan και δυο ακόμη ρινοκερίνες στο Ol Pejeta στην Κένυα συγκαταλέγονται μεταξύ των 5 σπανιότερων υποειδών του λευκού ρινόκερου που έχουν μείνει στον κόσμο.
  Στους τρεις ρινόκερους έχουν τοποθετηθεί ραδιοπομποί και τους έχουν αφαιρεθεί τα κέρατα προκειμένου να αποτρέψουν τους λαθροκυνηγούς, που έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ρινόκερους τα τελευταία χρόνια στην Αφρική, καθώς ένα κιλό από κέρατο ρινόκερου πωλείται στη μαύρη αγορά μέχρι 65.000 δολάρια!
  Ο λευκός ρινόκερος είναι από τα σπανιότερα είδη του κόσμου και οι επιστήμονες αναφέρουν ότι υπάρχουν πλέον πολύ περιορισμένες πιθανότητες να γεννηθούν άλλοι ρινόκεροι...
Πηγή: Το Ποντίκι

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Στείλε το δικό σου μήνυμα στην Ευρώπη!

   Έχεις σκεφτεί τι Ευρωπαϊκή Ένωση θέλεις; Γράψε και στείλε το μήνυμα σου και δώσε το δικό σου περιεχόμενο στη φετινή επέτειο για την 9η Μαΐου | Ημέρα της Ευρώπης.
   Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα γιορτάζουν την Ημέρα της Ευρώπης με μία διαδικτυακή δράση και καλούν τους πολίτες κάθε ηλικίας να στείλουν πρωτότυπα και δημιουργικά μηνύματα για την Ευρώπη που θέλουν. Κάθε σκέψη και κάθε προσδοκία για την Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει το κεντρικό μήνυμα των φετινών εκδηλώσεων της 9ης Μαΐου. 
   Η διαδικασία είναι απλή. Με αφορμή τη φράση «Θέλω μια Ευρωπαϊκή Ένωση..…….» και μέγιστο αριθμό πέντε επιπλέον λέξεων, γράφεις την ιδέα σου και τη στέλνεις με προσωπικό μήνυμα (direct message) στην Ευρωπαϊκή σελίδα το Στέκι της Ευρώπης στο Facebook. Εναλλακτικά, δημοσιεύεις τη φράση σου στο twitter με #myEUwish. Η διαδικασία θα διαρκέσει από τις 3 έως τις 15 Απριλίου.
  Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συγκεντρώσουν όλα τα μηνύματα και θα επιλέξουν τα δύο καλύτερα που θα προωθηθούν στις φετινές εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ευρώπης.
   Τα καλύτερα μηνύματα της κάθε ημέρας, θα δημοσιεύονται στα κοινωνικά δίκτυα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα μέσω εδικής σελίδας εκδήλωσης (event page) και θα προβληθούν στην κεντρική εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου στο Μεσολόγγι.
  Τα δύο μηνύματα που θα επιλεγούν, θα τυπωθούν σε t-shirts και θα μοιραστούν σε μαθητές σχολείων την Ημέρα της Ευρώπης.

Μια τούρτα βιβλιοθήκη!

  Μια ερασιτέχνης ζαχαροπλάστης, η Kathy Knaus, παρουσίασε πριν από λίγο καιρό μια τούρτα σε σχήμα βιβλιοθήκης! Η πρωτότυπη τούρτα, εκτός από τα ράφια με τα βιβλία, διαθέτει ένα μικρό τραπέζι με δύο λάμπες ανάγνωσης, μια μικρή καρέκλα, μια υδρόγειο σφαίρα και μια σκάλα που οδηγεί στο δεύτερο όροφο!
  Η Knaus έδωσε ιδιαίτερη προσοχή και σε άλλες λεπτομέρειες, όπως τα τούβλα στο εξωτερικό του κτηρίου ή τα πλακάκια στο δάπεδο του εσωτερικού χώρου.
 Πηγή: perierga.gr

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Δελφοί

  Στους πρόποδες του Παρνασσού, βρίσκεται το πανελλήνιο ιερό των Δελφών και το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας. Είναι ο ομφαλός της γης, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία έγινε η συνάντηση των δύο αετών, που έστειλε ο Δίας για να βρουν το κέντρο του κόσμου. 
  Στον επιβλητικό αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και στα εντυπωσιακά εκθέματα του μουσείου των Δελφών μας ταξιδεύει το βίντεο του χρήστη Visit Greece...

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Ποτέ μην παραπονιέσαι για όσα δεν σου έδωσαν οι γονείς σου...

Μια υπέροχη εικόνα, με ένα δυνατό μήνυμα!

Φτιάξαμε λαμπάδες!

  Λίγες μέρες πριν κλείσουμε για τις διακοπές του Πάσχα, τα δύο τμήματα της Στ΄ τάξης ενώθηκαν και με τη βοήθεια της κ. Ειρήνης κατασκεύασαν όμορφες λαμπάδες για το βράδυ της Ανάστασης!

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

"Ο φάρος"

  Δείτε τον κύκλο της ζωής μέσα από μια μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων. Η ιστορία αναφέρεται στον τρόπο που οι γονείς στηρίζουν τα παιδιά τους, ώστε να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. 

Η ταινία έχει συμμετάσχει σε πάνω από 50 διεθνή φεστιβάλ κι έχει κερδίσει 27 διεθνή βραβεία.

Γέμισε το χωριό της με κούκλες - σκιάχτρα για να μην νιώθει μοναξιά!

  Υπάρχει ένα χωριό στην Ιαπωνία όπου τα σκιάχτρα είναι περισσότερα από τους ανθρώπους. Περπατώντας στους δρόμους βλέπεις κούκλες σε φυσικό μέγεθος να κάθονται σε παγκάκια, σε στάσεις λεωφορείων, σε χωράφια και σε άλλα σημεία όπου θα έπρεπε να βρίσκονται άνθρωποι.
  Οι κούκλες αυτές είναι έργα της 65χρονης κατοίκου του χωριού Tsukimi Ayano, η οποία δημιούργησε το πρώτο της σκιάχτρο πριν από 13 χρόνια για να διώξει τα πουλιά που έτρωγαν τους σπόρους που είχε φυτέψει στον κήπο της. Η κούκλα είχε φυσικό μέγεθος και έμοιαζε αρκετά στον πατέρα της. 
  Στη συνέχεια βλέποντας το χωριό της να εγκαταλείπεται από τους κατοίκους του, δρόμους και σχολεία να ερημώνουν, αποφάσισε να γεμίσει τα κενά με κούκλες ανθρώπων σε φυσικό μέγεθος. 
 Πηγή: Στο τελευταίο θρανίο της Πάτρας

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Οι μορφές του 1821

   Ο αγώνας των Ελλήνων για την ανεξαρτησία συνδέεται και με τα ονόματα των πρωτα­γωνιστών του. Οπλαρχηγοί και ναύαρχοι αντιμετωπίζουν ηρωικά τους αντίπαλους στρα­τούς και στόλους. Κοντά τους σημαντικά πολιτικά πρόσωπα ασχολούνται με το δύσκο­λο έργο της σύστασης του ελληνικού κράτους και αναπτύσσουν σημαντική διπλωματική δράση για την αναγνώριση της Επανάστασης. 
https://7c3b05138a2caf3f21beae75f500555551deb80d.googledrive.com/host/0BwOhoaWSZwgrZUQ1N0VGYkVjdGs/
(Πάτησε στην εικόνα για να μεταβείς στην εφαρμογή)
  Η Βουλή των Ελλήνων έχει εκδώσει σε ένα βιβλιαράκι τα βιογραφικά στοιχεία όλων των αγωνιστών του 1821. Μπορείτε να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας, πατώντας στην εικόνα που ακολουθεί.
https://6db819de-a-62cb3a1a-s-sites.googlegroups.com/site/sxoleio98/home/archives/podilato98-arxeio_agoniston_1821_24grammata.com.pdf?attachauth=ANoY7cqtxTEDm4lSeg4oga_fhadmm_4IqNNQFd5nTwf9hxX9qVH_8GyezFlMMtvAuwngWbhvnWwn4_cOcYOHiRh6vWs-ajfM6-mmaWSZ8kQ233_JLr6ZZh-CObZNAmIHMCfU55SDdydcZmvBa5OfIMR5RGMw9Byplpu0bVekq_3nHgj1e3NKa_qxLUUYIZ9wSKvBfAfOc3GlLKIJWpvSlAmWGJpNKCddxMUjrwRD-vxhTRTFjD5ThITUQQZROkWTSZHhiCO09PLfx0c64jElH_LfqzUQGhdGxA%3D%3D&attredirects=0
 Πηγή: Αναδημοσίευση από το εκπαιδευτικό ιστολόγιο "Παδήλατο"

Διασωθείς από τη σφαγή στο Δίστομο, ντροπιάζει τους Γερμανούς

   Αξίζει να διαθέσετε 15 λεπτά από τον χρόνο σας και να δείτε την εκπομπή που προβλήθηκε στο γερμανικό κανάλι ZDF. Ξεκινά ανάλαφρα και χιουμοριστικά, αλλά βαραίνει συναισθηματικά, όταν θίγεται ενώπιον του γερμανικού κοινού το ζήτημα της σφαγής του Διστόμου από τον ίδιο τον Αργύρη Σφουντούρη, διασωθέντα του εγκλήματος, παιδί 4 ετών τότε...

Πηγή: viotianet

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Η βασιλεία του Όθωνα - ο Ιωάννης Κωλέττης


Πηγή: Σουδίας Γιάννης

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

6ος Ποδηλατικός Γύρος Λιβαδειάς την Κυριακή 5 Απριλίου

http://orchomenos-press.blogspot.gr/2015/03/6-5-2015.html
(Πάτησε στην εικόνα για περισσότερες πληροφορίες)

Η αναπαράσταση των Παθών του Χριστού στη Μάρπησσα της Πάρου

  Στην ανοιξιάτικη φύση και στα γραφικά σοκάκια της Μάρπησσας Πάρου  στήνονται κάθε χρόνο τη Μεγάλη Παρασκευή τα σκηνικά με τις αναπαραστάσεις από τα Πάθη του Χριστού.
  Εκατοντάδες ντόπιοι και επισκέπτες, ακολουθώντας τον Επιτάφιο, θα κάνουν δώδεκα στάσεις τηρώντας ένα έθιμο, που εμπνεύστηκε το 1924 η τότε δασκάλα του χωριού, Βασιλεία Καφούρου - Ασωνίτη. Περισσότερα στο εκπληκτικό βιντεάκι του κ. Φραγκίσκου Κεφάλα.