Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Καλή χρονιά!

Πηγή: myanimations.gr

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Ο Άι Βασίλης έχει εργαστήρι στην Κίνα και πληρώνει μεροκάματα πείνας

Πεκίνο, Κίνα
  «Τα παιδικά παραμύθια λένε ότι τα Χριστουγεννιάτικα στολίδια και παιχνίδια φτιάχνονται από χαρωπά ξωτικά με κόκκινα μάγουλα που δουλεύουν σε κάποιο χιονισμένο εργαστήρι στον Αρκτικό Κύκλο. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι τα στολίδια και τα φωτάκια που στολίζουν το σπίτι σας, πιθανότατα προέρχονται από το Γίβου, μία μικρή πόλη 300 χιλιόμετρα νότια της Σαγκάης, όπου δεν υπάρχει ούτε ένα έλατο, ούτε χιόνι, ούτε καν Χριστούγεννα».
   Κάπως έτσι αρχίζει το άρθρο της βρετανικής Guardian σχετικά με την «άβολη αλήθεια» που κρύβεται πίσω από την διαπίστωση πως το χωριό του ΄Αι Βασίλη δεν βρίσκεται στη Λαπωνία, αλλά στην Κίνα: το Γίβου, ένα τεράστιο χωριό μαζικής παραγωγής διακοσμητικών που στολίζουν τα σπίτια όλης της υφηλίου, εδώ όπου εδρεύουν 600 εργοστάσια που παράγουν το 60% των Χριστουγεννιάτικων στολιδιών παγκοσμίως. Και όπου, ασφαλώς, εργάζονται νυχθημερόν φτωχοί Κινέζοι ή μετανάστες από άλλες, γειτονικές χώρες για ελάχιστα χρήματα και μια κούπα… ρύζι.
  Ο 19χρονος Γουέι ήρθε στο Γίβου μαζί με τον πατέρα του από την επαρχία Γκουιζού. Ο Γουέι κάθε μέρα παίρνει χιονονιφάδες από πολυεστέρα, τις βουτάει σε κόλλα και μετά τις ρίχνει σε κόκκινη χρυσόσκονη. Φτιάχνει περίπου 5.000 τέτοια στολίδια κάθε μέρα, χωρίς να ξέρει τίποτα απολύτως για τα Χριστούγεννα στη Δύση.
  «Μάλλον είναι κάτι σαν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά για τους ξένους» εξηγεί ο 19χρονος εργάτης στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων. Στο τέλος της βάρδιας τους, οι δυο Κινέζοι είναι και οι δύο καλυμμένοι με κόκκινη σκόνη και έχουν χρησιμοποιήσει τουλάχιστον δέκα μάσκες, προκειμένου να μην ανασαίνουν τη δηλητηριώδη χημική ουσία.
   Μάλιστα, ο πατέρας του Γουέι φοράει όλη τη μέρα ένα κόκκινο καπέλο Άγιου Βασίλη, όχι προκειμένου να είναι σύμφωνος με το κλίμα των αντικειμένων που κατασκευάζει, αλλά σε μια προσπάθεια να μην γίνουν τα μαλλιά του κόκκινα από τη μπογιά.
  Όσο για το μηνιάτικο; Φυσικά, πενιχρό: 250 με 400 ευρώ, για 12 ώρες ή και παραπάνω ώρες δουλειά τη μέρα. Όπως παραδέχεται ο 19χρονος, είναι μια κουραστική δουλειά, αλλά πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να την κάνει για έναν ακόμη χρόνο, καθώς πλέον έχει κερδίσει αρκετά χρήματα που του φτάνουν προκειμένου να παντρευτεί και να επιστρέψει στη γενέτειρα πόλη του, χωρίς να χρειαστεί ποτέ ξανά να παθαίνει ασφυξία μέσα στην ημέρα, λόγω της έκθεσης του στις χημικές ουσίες. 
  Λίγο πιο κάτω από το εργοστάσιο όπου δουλεύει ο Γουέι, βρίσκεται η μεγαλύτερη εμπορική αγορά στον κόσμο, η Διεθνής Αγοράς του Γίβου, που έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως η «μεγαλύτερη αγορά χονδρικής σε όλο τον κόσμο».
  Οι κόκκινες νιφάδες χιονιού που φτιάχνει ο Γουέι κρέμονται μαζί με ελαφάκια, χιονάνθρωπους και κάθε λογής λαμπιόνια και στολίδια, μέσα στους δαιδαλώδεις λαβυρίνθους της αγοράς και μάλιστα σε τιμές εξευτελιστικές.
  Ωστόσο η αγορά του Γίβου, παρά το μεγάλο μέγεθός της  - χωράει μέχρι 400.000 προϊόντα - δεν μπορεί πλέον να ανταγωνιστεί την δύναμη των online αγορών καθώς οι ιντερνετικοί κολοσσοί Alibaba και Made In China προσφέρουν στους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια διαφορετικά χριστουγεννιάτικα προϊόντα, δίνοντας στον πελάτη τη δυνατότητα να αγοράσει ό,τι θέλει με το πάτημα ενός απλού κουμπιού.
  Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο φως η σκοτεινή πλευρά των Χριστουγέννων στην Κίνα: πριν λίγα χρόνια η ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώµατα Students & Scholars Against Corporate Misbehaviour (SACOM) είχε κρούσει τον κώδωνα του κίνδυνου, κατηγορώντας τις κινεζικές εταιρείες ότι υποχρεώνουν τους περίπου 3.5 εκατομμύρια εργαζομένους στην βιομηχανία κατασκευής παιχνιδιών και χριστουγεννιάτικων στολιδιών να δουλεύουν υπό άθλιες συνθήκες, αδιαφορώντας παντελώς για την υγεία τους.
Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τσάβαλος
Πηγή: in.gr

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Ένα μοναδικό timelapse από τον ISS

  12.500 φωτογραφίες του αστροναύτη της ESA, Alexander Gerst, δημιουργούν ένα απίστευτο εξάλεπτο timelapse του πλανήτη μας!

Πηγή: Πειράματα Φυσικής με Απλά Υλικά

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Ενημέρωση για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

  Στις αρχές του Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας ενημέρωση των μαθητών για την ασφάλεια στο διαδίκτυο από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. 
 Δυστυχώς, όμως, τεχνικά προβλήματα στην πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης δεν επέτρεψαν την επιτυχή ολοκλήρωσή της! Έστω και έτσι, όμως, τα παιδιά της Δ΄- Ε΄και Στ΄ τάξης αντιλήφθηκαν ότι ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου δεν είναι τόσο ασφαλής, όσο νόμιζαν!
Πηγή: 6ο Δημ. Σχ. Λιβαδειάς

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από τα παιδιά της τάξης

Χθες, τα παιδιά της τάξης έψαλλαν τα κάλαντα στους συμμαθητές τους και στο Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου!

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Η επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα

Πηγή: Σουδίας Γιάννης


Πηγή: Αρβανιτίδης Θεόδωρος

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Ετοιμαζόμαστε για το χριστουγεννιάτικο bazaar της Στ΄!

  Στις αρχές του Δεκέμβρη τα παιδιά αποφάσισαν να διοργανώσουν ένα χριστουγεννιάτικο bazaar την ημέρα που θα δίνονταν οι έλεγχοι στους γονείς τους. Αφού ενημέρωσαν τον Διευθυντή και το Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου, πήραν την έγκρισή τους και στρώθηκαν στη δουλειά! 
  Έχασαν διαλείμματα, ζήτησαν ώρες από τα Εικαστικά ή την Ευέλικτη Ζώνη, στην πορεία τσακώθηκαν, συμφιλιώθηκαν, γέλασαν, εκνευρίστηκαν, αναστάτωσαν την τάξη, αλλά, στο τέλος, τα κατάφεραν και αύριο θα είναι πανέτοιμα για την εκδήλωσή τους, όπου θα εκθέσουν γούρια, διακοσμητικά κεριά και μπουκάλια, στολίδια για το δέντρο, χιονόμπαλες, μαγνητάκια για το ψυγείο και ημερολόγια! 
Δείτε ένα μικρό δείγμα της δουλειάς τους 
στις παρακάτω φωτογραφίες!


Οι εργασίες μας για τους αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας

  Αυτή την εβδομάδα τα παιδιά παρουσίασαν στην τάξη τις ομαδικές τους εργασίες για τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας!





Ένας μαθητής επέλεξε να κάνει μια μικρή εργασία 
για τη χώρα καταγωγής του, το Πακιστάν.

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Ο Μέγας Βασίλειος

Πηγή: Της Πέμπτης τα... καμώματα!

Κάλαντα των Φώτων


Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Οι φυσικές καταστροφές και οι συνέπειές τους στη ζωή των ανθρώπων

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL100/418/2819,10631/extras/gstd16_esoteriko-earth/index.htm
(Πάτησε στην εικόνα για να μεταβείς στην εφαρμογή)

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL100/418/2819,10631/extras/gstd16_w_map_plakes/index.html
(Πάτησε στην εικόνα για να μεταβείς στην εφαρμογή)

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL100/418/2819,10631/extras/gstd16_tectonic-plates/index.html
 (Πάτησε στην εικόνα για να μεταβείς στο βίντεο)

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL100/418/2819,10631/extras/gstd16_volcanoes/index.htm
 (Πάτησε στην εικόνα για να μεταβείς στην εφαρμογή)

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL100/418/2819,10631/extras/gstd16_earthq/index.htm
 (Πάτησε στην εικόνα για να μεταβείς στην εφαρμογή)
 Πηγή: Ψηφιακό Σχολείο
 Πώς γίνονται οι σεισμοί;
http://news.bbc.co.uk/nol/shared/spl/hi/world/04/earthquake/swf/earthquake_guide_466.swf
 (Πάτησε στην εικόνα για να μεταβείς στην εφαρμογή)

Αποτελέσματα σεισμών
http://www.iknowthat.com/ScienceIllustrations/earthquake/earthquake_movie.swf
 (Πάτησε στην εικόνα για να μεταβείς στην εφαρμογή)

Διάβρωση
  Πολλές φορές ο άνεμος, το νερό και οι μεγάλες μεταβολές της θερμοκρασίας (εξωγενείς δυνάμεις) προκαλούν θρυμματισμό των πετρωμάτων της επιφάνειας της Γης. Τότε λέμε ότι γίνεται αποσάθρωση.
 
 (Πάτησε στην εικόνα για να μεταβείς στην εφαρμογή)
  Στη συνέχεια το νερό και ο αέρας παρασύρουν τα υλικά της αποσάθρωσης προκαλώντας μείωση του εδάφους. Το φαινόμενο αυτό λέγεται διάβρωση
Διάβρωση από το νερό 
 
 (Πάτησε στην εικόνα για να μεταβείς στην εφαρμογή)
 Διάβρωση από τον αέρα
 (Πάτησε στην εικόνα για να μεταβείς στην εφαρμογή)
  Τα υλικά της διάβρωσης μεταφέρονται πάλι από το νερό και τον αέρα και εναποτίθενται σε άλλες περιοχές αλλάζοντας τη μορφή της επιφάνειας της Γης. Η διαδικασία αυτή λέγεται εναπόθεση.
Ώρα για παιχνίδι
http://www.kineticcity.com/mindgames/warper/
(Πάτησε στην εικόνα για να μεταβείς στην εφαρμογή)

http://discoverykids.com/games/volcano-explorer/
 (Πάτησε στην εικόνα για να μεταβείς στην εφαρμογή)

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Τα Χριστούγεννα του υπολογιστή

  Ο μικρός Χαράλαμπος φέρθηκε στον υπολογιστή σαν να ήταν άνθρωπος, σαν να είχε ψυχή και καρδιά και κατάλαβε την κούραση και τη στενοχώρια του. 
  Το μικρό παιδί συγκίνησε τον υπολογιστή, που για πρώτη φορά είδε κάποιον να μην τον αντιμετωπίζει σαν ένα άψυχο μηχάνημα.
  Η αγάπη για μια ακόμα φορά έκανε το θαύμα της... Όλοι λοιπόν θα πρέπει να έχουμε την Ελπίδα μέσα στην ψυχή μας και να θυμόμαστε ότι μόνο με την Αγάπη μπορούμε να σώσουμε αυτόν τον κόσμο.


 Το παραπάνω βίντεο σχετίζεται με το μάθημά μας;
Πηγή: Εγκύκλιος Παιδεία

Διάθλαση του φωτός

Πηγή: chrysantor 

Πηγή: Γρηγόρης Ζερβός

Στίχοι για τα κάλαντα των Χριστουγέννων!

https://www.dropbox.com/s/haf1o4el9anh71k/%CE%A7%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1%20%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%20%CF%83%CF%84%CE%AF%CF%87%CE%BF%CE%B9.pdf?dl=0

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Κάλαντα Χριστουγέννων!


  Τα κάλαντα των Χριστουγέννων είναι ένα έθιμο με διάφορες παραλλαγές σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Ας τα ακούσουμε!
Κάλαντα Κρήτης
Κάλαντα από τις Κυκλάδες 
Κάλαντα από τα Δωδεκάνησα 
Μοραΐτικα κάλαντα
Ηπειρώτικα Κάλαντα
Κάλαντα από τα Επτάνησα
Κάλαντα από τη Μακεδονία

Κάλαντα από τη Θράκη

Η εξέγερση στη Μολδοβλαχία

Πηγή: Σουδίας Γιάννης


http://users.sch.gr/sudiakos/erwtiseis02/engage.swf
(Πάτησε στην εικόνα για να μεταβείς στην εφαρμογή)
Πηγή: Σουδίας Γιάννης
Πηγή: Αρβανιτίδης Θεόδωρος
Σχεδιαγράμματα
http://www.stintaxi.com/uploads/1/3/1/0/13100858/c2-exeg-moldovl-v2.1.pdf
Πηγή: Π. Κώτσης
http://eclass31.weebly.com/uploads/8/3/3/4/8334101/c-kef-2-istoria_st.pdf
Πηγή: Γ. Ζερβός

Η σημασία του υδρογραφικού δικτύου στη ζωή των ανθρώπων

Νερό, πηγή ζωής
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL100/418/2819,10630/extras/gstd15_nero/index.html
(Πάτησε στην εικόνα για να παρακολουθήσεις το βίντεο)
  Το βίντεο αναφέρεται στο πιο σημαντικό συστατικό της ζωής, το νερό, το οποίο καλύπτει τα ¾ της επιφάνειας της γης. Το νερό ταξιδεύει συνεχώς διαγράφοντας έναν ασταμάτητο κύκλο και αλλάζοντας φάσεις: ατμός (υδρατμοί), υγρό (βροχή), στερεό (χαλάζι χιόνι).
Από τη Βόρεια στη Μαύρη θάλασσα 
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL100/418/2819,10630/extras/gstd15_danube/index.html
(Πάτησε στην εικόνα για να μεταβείς στην εφαρμογή)
  Ο Δούναβης είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης μετά το Βόλγα με μήκος 2850 χλμ. Πηγάζει από το Μέλανα Δρυμό της Γερμανίας και περνώντας από 10 ευρωπαϊκά κράτη εκβάλλει στη Μαύρη Θάλασσα.
  Είναι πλωτός στο μεγαλύτερο μέρος του και σε συνδυασμό με το κανάλι που τον συνδέει με τους ποταμούς Μάιν και Ρήνο αποτελεί έναν πολύ σημαντικό υδάτινο δρόμο που ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Βόρεια Θάλασσα επιτρέποντας τη μεταφορά εμπορευμάτων στο λιμάνι της Κωνστάντζα, στη Ρουμανία.
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL100/418/2819,10630/extras/gstd15_nero-xirasia/index.html
(Πάτησε στην εικόνα για να παρακολουθήσεις το βίντεο)
   Η ανομβρία και η ξηρασία είναι μια απειλή για τις χώρες της Μεσογείου. Πολλές φορές η κακή διαχείριση των υδατικών πόρων επιτείνει το πρόβλημα. Σε παγκόσμιο επίπεδο η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με το εκρηκτικό δημογραφικό πρόβλημα και την εντατική καλλιέργεια και κτηνοτροφία επιταχύνουν την υποβάθμιση του εδάφους με αποτέλεσμα την ερημοποίηση πολλών περιοχών. 
Αποθέματα γλυκού νερού έως το 2025
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL100/418/2819,10630/extras/gstd15_water-map/index.htm
 (Πάτησε στην εικόνα για να μεταβείς στην εφαρμογή)
Πηγή: Ψηφιακό Σχολείο

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Επίσκεψη στο Μορφωτικό Σύλλογο Λιβαδειάς

  Την Τετάρτη επισκεφθήκαμε το Μορφωτικό Σύλλογο Λιβαδειάς με αφορμή την έκθεση βιβλίων με θέμα  «Ο νεοελληνικός διαφωτισμός μέσα από την βιβλιοθήκη του Λιβαδείτη Γιαννάκη Λογοθέτη».
  Αφού ενημερωθήκαμε για το έργο του Μορφωτικού Συλλόγου από την πρόεδρό του, κ. Άννα Νικολάου, ξεναγηθήκαμε στην έκθεση με τα σπάνια βιβλία που χρονολογούνται από το 1545 και προέρχονται από τη βιβλιοθήκη του Ιωάννη Στάμου Λογοθέτη!
  Μόλις ολοκληρώθηκε η ξενάγηση παραμείναμε στο χώρο του Συλλόγου και συζητήσαμε όλοι μαζί για τις παροικίες, τους Δασκάλους του Γένους, τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό και την Επανάσταση του 1821! Ήταν μια μοναδική εμπειρία, μια και είχαμε τη δυνατότητα να συνδέσουμε και να κατανοήσουμε όλα όσα είχαμε διδαχτεί στην Ιστορία!

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Η Φιλική Εταιρεία

Πηγή: Σουδίας Γιάννης
https://d3974b7755792e425f32eba6ac90d943f10a3f12.googledrive.com/host/0BwPxbYwfnRMcMU4zNE40VnZ5VzA/index.html
 (Πάτησε στην εικόνα για να μεταβείς στην εφαρμογή)
Πηγή: Σουδίας Γιάννης
Πηγή: Αρβανιτίδης Θεόδωρος
Ο όρκος των Φιλικών
https://0615511d8b06fb4915f2e9da8e58bbe4b3d22561.googledrive.com/host/0BwPxbYwfnRMcT0N1aElMR2hqLWc/index.html
 (Πάτησε στην εικόνα για να μεταβείς στην εφαρμογή)
Πηγή: Σουδίας Γιάννης
Σχεδιαγράμματα
http://www.stintaxi.com/uploads/1/3/1/0/13100858/c1-filiki-etairia-v2.1.pdf
Πηγή: Π. Κώτσης
http://eclass31.weebly.com/uploads/8/3/3/4/8334101/c-kef-1-istoria_st.pdf
Πηγή: Γ. Ζερβός

Μια ηλεκτρογεννήτρια στην τάξη μας!

  Ολοκληρώσαμε σήμερα στη Φυσική την ενότητα του Ηλεκτρομαγνητισμού και σκεφτήκαμε να κάνουμε μια δραστηριότητα για να κατανοήσουμε καλύτερα την ηλεκτρογεννήτρια και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. 
  Τι κάναμε; Αναπαραστήσαμε την ηλεκτρογεννήτρια και ένα κλειστό κύκλωμα με τα σώματά μας! Τα κορίτσια έκαναν το πηνίο, ένα αγόρι το μόνιμο μαγγνήτη, ένα άλλο το λαμπάκι και τα υπόλοιπα παιδιά τα καλώδια! Όποτε περιστρεφόταν ο μαγνήτης στο πηνίο, το λαμπάκι "άναβε" σηκώνοντας τα χέρια και όποτε ο μαγνήτης σταμάταγε, το λαμπάκι "έσβηνε" κατεβάζοντάς τα!

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Έρωτας με... ατμόσφαιρα!

  Όταν είδα την παρακάτω εικόνα στο εκπαιδευτικό ιστολόγιο "Το ποδήλατο", ομολογώ ότι γέλασα πολύ! Απολαύστε την και είμαι σίγουρος ότι πλέον θα θυμάστε με έναν μοναδικό τρόπο τα στρώματα της ατμόσφαιρας!

Οι μεγάλες πεδιάδες της Γης

https://fd430e4e-a-62cb3a1a-s-sites.googlegroups.com/site/podilato98/home/archeio/podilato98-megales_pediades_tis_gis_sitsanlis.swf
(Πάτησε στην εικόνα για να μεταβείς στην εφαρμογή)
Αναδημοσίευση από το εκπ. ιστολόγιο "Το ποδήλατο"

Επανάληψη στον ηλεκτρομαγνητισμό

Πηγή: Αρβανιτίδης Θεόδωρος

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Τα μεγαλύτερα ποτάμια και οι μεγαλύτερες λίμνες της Γης.


Χάρτης με τα μεγαλύτερα ποτάμια του πλανήτη 
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL100/418/2819,10629/extras/gstd14_world_rivers/index.html
(Πάτησε στην εικόνα για να μεταβείς στην εφαρμογή)
Πηγή: Ψηφιακό Σχολείο
Πληροφορίες για τους μεγαλύτερους ποταμούς
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL100/418/2819,10629/extras/gstd14_rivers_table/index.html
(Πάτησε στην εικόνα για να μεταβείς στην εφαρμογή)
Πηγή: Ψηφιακό Σχολείο
Πληροφορίες για τις μεγαλύτερες λίμνες
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL100/418/2819,10629/extras/gstd14_lakes_table/index.html
(Πάτησε στην εικόνα για να μεταβείς στην εφαρμογή)
Πηγή: Ψηφιακό Σχολείο

Μαθαίνω τα μεγαλύτερα ποτάμια της Γης.

(Για να μεταβείς στο παιχνίδι κάνε κλικ στην εικόνα και μετά πάτησε το κουμπί που γράφει start, για να ξεκινήσει το παιχνίδι.)