Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Πρωταγωνιστές - "Νεανικά τροχαία"







Όποιος επιθυμεί να δει την εκπομπή σε μεγαλύτερα και λιγότερα κομμάτια ας επισκεφτεί την παρακάτω διεύθυνση:

Ένα τραγούδι για τον Αργύρη - Ein lied fur Argyris

10 Ιουνίου 1944, Δίστομο. Ένα μικρό χωριό, ένα βήμα από την θάλασσα, στο δρόμο από την Αθήνα προς τους Δελφούς. 
   Εδώ επιζεί ο μικρός Αργύρης, ούτε καν τεσσάρων χρονών, στις 10 Ιουνίου του 1944 από μία κτηνώδη σφαγή των Γερμανικών Δυνάμεων: Το λεγόμενο «μέτρο εξιλέωσης» μιας ναζιστικής μεραρχίας ως αντίποινα για μία επίθεση ανταρτών εναντίον των Γερμανών στην περιοχή. Σε λιγότερο από δύο ώρες σκοτώνονται 218 κάτοικοι του χωριού, γυναίκες, άντρες, γέροι, μωρά και βρέφη. Ο Αργύρης χάνει τους γονείς του και άλλους 30 συγγενείς.
   Μία ταινία για την αντιμετώπιση του προσωπικού θρήνου και του ιστορικού χρέους. Μία ταινία για τις φαινομενικά άλυτες δυσκολίες μίας πραγματικής συμφιλίωσης, μία ταινία για την αναζήτηση της ειρήνης — ένα ταξίδι με άγνωστο τέλος.
Σκηνοθεσία Στεφαν Χαουπτ-Director Stefan Hauppt(2006).
 


 


 


Την τελευταία αποζημίωση για τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο καταβάλλει η Γερμανία!

   Την 3η Οκτωβρίου, εικοστή επέτειο της γερμανικής επανένωσης, η Γερμανία θα κλείσει και το κεφάλαιο Ά Παγκόσμιος Πόλεμος. Πρόκειται να καταβάλλει την τελευταία δόση των αποζημιώσεων, ξεπληρώνοντας το χρέος της που ορίστηκε από τη Συνθήκη των  Βερσαλλιών το 1919.
   Η γερμανική κυβέρνηση θα καταβάλλει την τελευταία δόση των τόκων των διεθνών ομολόγων, που εκδόθηκαν το 1924 και το 1930 προκειμένου να συγκεντρώσει μετρητά για να καταβάλλει τις αποζημιώσεις που απαιτούσαν οι Σύμμαχοι μετά τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο.
   Οι αποζημιώσεις οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία τη δεκαετία του 1920 και το νέο τότε ναζιστικό κόμμα εκμεταλλεύτηκε τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τους όρους της Συνθήκης των Βερσαλλιών.
  Το ποσό που έπρεπε να καταβάλλει η Γερμανία είχε οριστεί αρχικά σε 269 δισεκατομμύρια χρυσά μάρκα, δηλαδή περίπου 96.000 τόνους χρυσού, ενώ μέχρι το 1929 είχε μειωθεί σε 112 δισεκατομμύρια χρυσά μάρκα που έπρεπε να καταβληθούν σε διάστημα 59 ετών. Η γερμανική κυβέρνηση πάγωσε την καταβολή των δόσεων το 1931 εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και ο Χίτλερ, όπως ήταν αναμενόμενο, αρνήθηκε να συνεχίσει τις πληρωμές όταν ήρθε στην εξουσία, το 1933.
   Το 1953, η Δυτική Γερμανία συμφώνησε σε ένα διεθνές συνέδριο στο Λονδίνο να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της όσον αφορά στα διεθνή ομόλογα. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η χώρα επέστρεψε το κεφάλαιο των ομολόγων και, όπως όριζε η συμφωνία του Λονδίνου, περίμενε μέχρι την επανένωσή της για να καταβάλλει τα 125 εκατομμύρια ευρώ σε τόκους.
   Σημειώνεται ότι η Γαλλία και η Βρετανία είχαν ανάγκη τις αποζημιώσεις για να αποπληρώσουν τα δικά τους χρέη καθώς και οι δύο χώρες είχαν δανειστεί σημαντικά ποσά από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου.
   Ο Gerd Krumeich, Γερμανός ιστορικός που εξειδικεύεται στον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε στο Spiegel ότι η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία οφείλεται στην έντονη αίσθηση της αδικίας που υπήρχε στη γερμανική κοινή γνώμη σχετικά με τη Συνθήκη του 1919, η οποία έδωσε στη Γερμανία την αποκλειστική ευθύνη για τον πόλεμο και την ανάγκασε να καταβάλλει τεράστιες αποζημιώσεις.
   «Ο βασικός παράγοντας πίσω από την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία ήταν η υπόσχεσή του ότι ‘εγώ θα νικήσω αυτόν τον πόλεμο, θα αναιρέσω αυτήν την αδικία και θα ακυρώσω τη Συνθήκη, οδηγώντας τη Γερμανία στα παλιά της μεγαλεία’», προσθέτει ο Krumeich.
   «Υπήρχε τεράστια απογοήτευση στη χώρα τη δεκαετία του 1920 - αυτή η σύγκρουση που κόστισε 2 εκατομμύρια ζωές και άφησε 4 ή 5 εκατομμύρια τραυματίες υποτίθεται ότι ήταν μάταιη και αυτό ήταν όλο δικό μας λάθος; Η καταβολή των αποζημιώσεων επιδείνωσε τα πάντα Δεν ήταν μόνο ότι καταλογίστηκε στη Γερμανία η ηθική ευθύνη, ήταν επίσης ότι έπρεπε να καταβάλει και ένα απίστευτο ποσό», καταλήγει ο ιστορικός. 
Πηγή: www.tvxs.gr

Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία, μια υπερδύναμη του αρχαίου κόσμου.


Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Η γραφή των αρχαίων Ελλήνων.

Αναδημοσίευση από το blog: Μαγική κιμωλία

Παρουσίαση του λογισμικού "21 εν πλω"

Πηγή: elenoragr

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Εικόνες από την πετρελαιοκηλίδα στον κόλπο του Μεξικού.

   Με αφορμή το μάθημα της Γλώσσας της Ε΄ τάξης για τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου Prestige το Νοέμβριο του 2002 στις βόρειες ακτές της Ισπανίας συζητήσαμε για τη διαρροή του πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού.
Πηγή: Elef  Kent, 
αναδημοσίευση από το blog: Υπερκινητικός Δάσκαλος

Μικρά γεύματα όλη μέρα.

  Οι έφηβοι που έχουν μικρά γεύματα όλη μέρα ζυγίζουν λιγότερο, λέει νέα επιστημονική δημοσίευση στο American Journal of Clinical Nutrition. 
   Ουσιαστικά οι έφηβοι αυτοί αποφεύγουν να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Η κυβερνητική έρευνα που μελέτησε τις περιπτώσεις 5.800 Αμερικανών εφήβων, βρήκε ότι τα επίπεδα παχυσαρκίας και κοιλιακής παχυσαρκίας μειώνονταν στα παιδιά που είχαν δύο μέχρι τέσσερα μικρά γεύματα εκτός του πρωινού, μεσημεριανού και βραδινού κυρίως γεύματος ημερησίως. 
   Ανάμεσα στα παιδιά που δεν πραγματοποιούσαν μικρά γεύματα, το 39% ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ποσοστό που στα παιδιά που απολάμβαναν μικρά γεύματα δεν ξεπερνούσε το 10%. Παρομοίως, η κοιλιακή παχυσαρκία στα παιδιά που δεν γευμάτιζαν τακτικά έφτανε το 24% σε αντίθεση με 9% στα παιδιά που κολάτσιζαν ενδιάμεσα των γευμάτων. Η πιθανότητα να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο ένα παιδί που γευματίζει συχνά μειώνεται κατά 60%, σύμφωνα με την έρευνα. 
  Προσέξτε όμως. Στην έρευνα γλυκά, τσιπς, αναψυκτικά, σοκολάτες και γενικότερα όλα τα ζαχαρούχα κι ανθυγιεινά σνακ δεν συμπεριλήφθηκαν. «Σνακ δεν θεωρούμε τίποτα από τα παραπάνω, αλλά κάποιο φρούτο, σάντουιτς, σαλάτα, γιαούρτι κοκ», λέει η επικεφαλής της μελέτης, δρ Debra Keast. «Αυτά τα σνακ αυξάνουν και δεν μειώνουν τα επίπεδα παχυσαρκίας, όπως έχει αναδείξει πληθώρα μελετών στο παρελθόν», προσθέτει. «Για την ώρα -λέει η Keast- θέλουμε οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να κολατσίζουν υγιεινά. Αυτό σημαίνει φρέσκα φρούτα, λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα, τροφές ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά, που γνωρίζουμε ότι τα παιδιά δεν τρώνε αρκετά. Ο αποκλεισμός των ζαχαρούχων αναψυκτικών και σνακ, των τσιπς κοκ είναι ακόμα μια σοφή κίνηση».

Το εγχείρημα Jamie Oliver δεν λειτουργεί

   Το να κάνεις κήρυγμα στους ανθρώπους για το πώς να ζούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους μια πιο υγιεινή ζωή μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό εκτός αν καταφέρεις να τους πείσεις να αλλάξουν συμπεριφορά, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Andrew Lansley. 
   Η κυβερνητική καμπάνια για καλυτέρευση της διατροφής σε ενήλικες αλλά κυρίως στους ανήλικους μέσω των σχολείων, μείωση του καπνίσματος και της κατάχρησης του αλκοόλ δεν ήταν στο σωστό δρόμο γι'αυτό και δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. 
  «Ενέχει ένα ρίσκο η συνεχής διάλεξη των πολιτών. Οταν συνέχεια τους λέμε τι να κάνουν, τους υποτιμούμε και έχουμε αντίθετα αποτελέσματα», είπε ο Lansley. «Ο Jamie Oliver για παράδειγμα καλώς έκανε και μιλούσε για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας με την καλυτέρευση των σχολικών γευμάτων. Αποτέλεσμα; ο αριθμός των παιδιών που επέλεγαν τα υγιεινά αυτά γεύματα δεν αυξήθηκε, αντίθετα, μειώθηκε», προσθέτει. Τα περισσότερα παιδιά έφερναν το γεύμα τους από το σπίτι. Η καμπάνια όμως ήταν αποφασισμένη. Τα σχολεία είπαν εντάξει ας φέρνουν τα παιδιά φαγητό από το σπίτι αρκεί να το εγκρίνουμε, περιγράφει ο Lansley. 
   «Οι γονείς απάντησαν δίνοντας μεγαλύτερο χαρτζιλίκι στα παιδιά τους τα οποία το ξόδευαν στα περίπτερα και τα μίνι μάρκετ γύρω από το σχολείο για να αγοράσουν τα αγαπημένα τους ανθυγιεινά σνακ. Το επόμενο βήμα ήταν να κλείσουν όλα τα μικρά μαγαζάκια γύρω από τα σχολεία»! Την ίδια ώρα ένα στα έξι παιδιά στη Βρετανία είναι παχύσαρκα και μόνο το 20% έτρωγε τις προτεινόμενες πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών. 
   Ο Lansley υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρει νέους τρόπους ενθάρρυνσης των πολιτών να αναλάβουν την ευθύνη της υγείας τους. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι μιλάμε για ένα πρόγραμμα αλλαγής τρόπου ζωής. Αν δεν αλλάξει ο τρόπος ζωής ή οι επιλογές, απλά έχουμε αποτύχει.

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Παρακολουθήστε ζωντανά στο Google Earth όλες τις πτήσεις.

   Χάρη στη νέα εφαρμογή του Google Earth μπορεί ο καθένας μας πλέον να παρακολουθήσει σχεδόν σε πραγματικό χρόνο τις διαδρομές των εμπορικών πτήσεων όλων των αεροσκαφών. 
   Σε συνεργασία με την Flightwise, εξειδικευμένη υπηρεσία στο διαδίκτυο για τις αερομεταφορές, το Google Earth προσφέρει την εγκατάσταση ενός δωρεάν προγράμματος, το οποίο επιτρέπει στον χρήστη να παρακολουθήσει όλες τις πτήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη πάνω από το έδαφος των ΗΠΑ.
   Οι πτήσεις απεικονίζονται από ένα μικρό μπλε αεροπλάνο. Ο χρήστης περνά τον κέρσορα του ποντικιού πάνω από το αεροπλάνο και εμφανίζονται τα στοιχεία της πτήσης, όπως ο αριθμός της, η ακριβής ώρα απογείωσης, η διάρκεια της ή η διαδρομή που θα ακολουθήσει, ακόμη και στοιχεία για την αεροπορική εταιρεία.
   Με ένα κλικ στο "Download Flight Path" ο χρήστης μπορεί άμεσα να παρακολουθήσει στο Google Earth την πτήση που τον ενδιαφέρει, αλλά και να αποθηκεύσει ακόμη τη διαδρομή σε βίντεο.
   Αντίστοιχη υπηρεσία υπάρχει και για την Ευρώπη, το Radar virtuel.

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Πατημασιά εκατομμυρίων χρόνων βρέθηκε στην Κρήτη!

  Εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν η δυτική Κρήτη ήταν ενωμένη με την Πελοπόννησο, σαρκοφάγα σε μέγεθος όσο μια σημερινή λεοπάρδαλη, ζούσαν στο χώρο αφήνοντας το «στίγμα» τους παντού. Ένα αποτύπωμα, μία απολιθωμένη πατημασιά σαρκοφάγου, ηλικίας επτά εκατομμυρίων ετών, βρέθηκε στο νομό Χανίων. 
    Τα αποτελέσματα της μελέτης της θα δημοσιοποιηθούν για πρώτη φορά στο 19ο Συνέδριο της Βαλκανικής Γεωλογικής Ένωσης που ξεκίνησε  σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
   "Πρόκειται για τη μοναδική πατημασιά σαρκοφάγου τέτοιας ηλικίας που έχει βρεθεί στον ελλαδικό χώρο" δήλωσε ο λέκτορας Παλαιοντολογίας στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Ηλιοπούλος, ο οποίος μελέτησε το εύρημα που βρέθηκε στο χωριό Γούβες του νομού Χανίων. Από τις μέχρι τώρα αναλύσεις, προκύπτει ότι η πατημασιά ανήκει μάλλον σε ύαινα ή σε αιλουροειδές.
  Ηλικίας τριών έως πέντε εκατομμυρίων χρόνων είναι τα απολιθώματα ελεφάντων, αλόγων, γιγαντιαίων χερσαίων χελωνών αλλά και πιθήκων, τα οποία βρέθηκαν στην περιοχή της Επανομής του νομού Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Κωστόπουλος.
   Τα απολιθώματα των αλόγων αποδεικνύουν ότι επρόκειτο για ζώα εύρωστα και λίγο μικρότερα από τα σημερινά, ενώ οι ελέφαντες ήταν όπως ο σημερινός αφρικανικός ελέφαντας, βάρους περίπου 3 τόνων.
   "Η περιοχή που ζούσαν τα ζώα αυτά, όπως διαπιστώθηκε από τις μελέτες μας, ήταν ανοικτές εκτάσεις, στο στιλ της αφρικανικής σαβάνας με πιο υγρό περιβάλλον", εξήγησε ο κ. Κωστόπουλος. 
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Οι Έλληνες "κατακτούν" τους Ρωμαίους με τον πολιτισμό τους.

Το παρακάτω εποπτικό υλικό χρησιμοποιήθηκε για τη διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας της Έ τάξης: Οι Έλληνες "κατακτούν" τους Ρωμαίους με τον πολιτισμό τους.


Επισκεφτείτε την παρακάτω διεύθυνση για μια 3D ψηφιακή περιήγηση στο Πάνθεον: 

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Φορείς επικίνδυνων ασθενειών τα αποδημητικά πουλιά

  Η ανακάλυψη Πορτογάλων ερευνητών ότι πολλοί γλάροι φιλοξενούν στο σώμα τους μικρόβια άκρως ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, προκαλεί τον προβληματισμό των επιστημόνων ότι τα μεταναστευτικά πουλιά μπορεί να συμβάλουν στην εξάπλωση ασθενειών που δεν μπορούν να καταπολεμηθούν εύκολα. 
  Η πορτογαλική έρευνα, υπό τον Ζιλμπέρτο Ιγκρέχας του πανεπιστημίου του Τρας-ος-Μόντες, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Proteome Science", σύμφωνα με το BBC, ανέλυσε δεκάδες δείγματα από περιττώματα μεταναστευτικών γλάρων σε ένα νησί στα ανοιχτά της Πορτογαλίας και διαπίστωσε ότι ένα στα δέκα (ποσοστό 10%) περιείχε βακτήρια ανθεκτικά στο αντιβιοτικό "τελευταίας καταφυγής" (για δύσκολες περιπτώσεις) βανκομυκίνη.
   Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα πουλιά μάλλον αφομοιώνουν τα μικρόβια τρώγοντας αποφάγια από τις ανθρώπινες χωματερές. Οι επιστήμονες έχουν βρει παρόμοια ανθεκτικά βακτήρια στο σώμα άλλων ζώων που τρώνε από τα σκουπίδια, όπως σε λύκους και αλεπούδες. Το συγκεκριμένο μεταναστευτικό είδος γλάρων (Larus cachinnans) συναντάται σε πολλά μέρη της Ευρώπης.
  Οι Πορτογάλοι επιστήμονες εντόπισαν αρκετά στελέχη εντεροκοκκικών βακτηρίων, αρκετά των οποίων δεν καταπολεμούνταν από τη βανκομυκίνη. Επειδή οι γλάροι είναι άγρια και όχι οικιακά ζώα, αποκλείεται να ήρθαν σε επαφή με αυτά τα αντιβιοτικά άμεσα, αλλά πιθανότατα έμμεσα μέσω της επαφής με ανθρώπους.
   Η νέα μελέτη αποτελεί ακόμα μια ένδειξη που πυροδοτεί την ανησυχία των επιστημόνων ότι γενικότερα τα μεταναστευτικά πουλιά μπορεί να εξαπλώνουν την αντίσταση στα αντιβιοτικά από μέρος σε μέρος του πλανήτη, καθώς και σε άλλα ζώα και ανθρώπους, μέσω των περιττωμάτων τους.
   Τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, είναι γενικά αβλαβή για τους υγιείς ανθρώπους, μπορούν όμως να προκαλέσουν σοβαρές μολύνσεις στους εξασθενημένους και ευάλωτους οργανισμούς.
 Πηγή: Ελευθεροτυπία

Τα φυτά αντέχουν τη ραδιενέργεια του Τσέρνομπιλ.

  Η περιοχή Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία υπέστη τρομερή καταστροφή από τις μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας που διέρρευσαν στο περιβάλλον, όταν εξερράγη ένας πυρηνικός αντιδραστήρας τον Απρίλιο του 1986. Ωστόσο, πολλά φυτά στην περιοχή δείχνουν να έχουν προσαρμοστεί στο μολυσμένο έδαφος, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. 
   Η ικανότητα προσαρμογής τους φαίνεται πως έχει να κάνει με τις μικρές μεταβολές που έχουν κάνει τα φυτά στα επίπεδα των πρωτεϊνών τους. Τουλάχιστον αυτό διαπίστωσε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό περιβαλλοντικής επιστήμης και τεχνολογίας Environmental Science and Technology.
  Προηγούμενες έρευνες είχαν μελετήσει τις γενετικές μεταλλάξεις των φυτών λόγω ραδιενέργειας. Αυτή τη φορά όμως οι ερευνητές εστίασαν την προσοχή τους στον τομέα της "πρωτεωμικής" (όρος που συνθέτει τις "πρωτεΐνες" και το "γονιδίωμα" και αναλύει όλες τις πρωτεΐνες που παράγονται από τα γονίδια ενός οργανισμού).
  "Αν επισκεφθείτε την περιοχή, ποτέ δεν θα πιστεύατε ότι κάτι άσχημο συνέβη εκεί. Με κάποιο τρόπο τα φυτά μπόρεσαν να προσαρμοστούν στην ραδιενέργεια και εμείς προσπαθούμε να κατανοήσουμε το είδος των μοριακών αλλαγών που έλαβαν χώρα" δήλωσε ο γενετιστής φυτών Μάρτιν Χάιντουκ της Σλοβακικής Ακαδημίας Επιστημών.
  Οι ερευνητές από το 2007 φύτεψαν λινάρι και σόγια στο μολυσμένο έδαφος του Τσέρνομπιλ, μόλις λίγα χιλιόμετρα από την τοποθεσία της καταστροφής.
   Μετά από λίγα χρόνια τα σύγκριναν με τα ίδια φυτά που είχαν φυτρώσει σε μη ραδιενεργό περιβάλλον.
   Διαπίστωσαν ότι τα ραδιενεργά και μη φυτά είχαν πολύ μικρές διαφορές μεταξύ τους, κυρίως μια απόκλιση της τάξης του 5% στα επίπεδα των πρωτεϊνών τους.
  Οι μεταβολές είναι μάλλον κάποιου είδους αμυντικός μηχανισμός, που πιθανώς έχει εξελικτική προϊστορία εκατομμυρίων ετών στο παρελθόν.
   Και τούτο διότι η ραδιενέργεια υπάρχει σε φυσική μορφή στη Γη από την δημιουργία του πλανήτη μας.
   Η συγκεκριμένη άμυνα επιτρέπει στα φυτά να προστατευτούν από την βλαβερή ακτινοβολία.
   Εξάλλου διαπιστώθηκε ότι τα φυτά ακολουθούν διαφορετικές αμυντικές-προσαρμοστικές στρατηγικές, καθώς το λινάρι και η σόγια είχαν εφαρμόσει ελαφρώς διαφορετικές μεταβολές πρωτεϊνών στον οργανισμό τους.
   Όταν μια καταστροφή συμβαίνει, τα φυτά, αντίθετα με τα ζώα, δεν μπορούν να μετακινηθούν κάπου αλλού.
   Είτε θα προσαρμοστούν επί τόπου, είτε θα πεθάνουν, πράγμα που τα ωθεί σε εξελικτικές αμυντικές προσαρμογές μέσα στον ίδιο τον οργανισμό τους, με αποτέλεσμα να γίνονται ανθεκτικά ακόμα και απέναντι στη ραδιενέργεια.
   Η πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ είναι η χειρότερη στην ανθρώπινη ιστορία. Προκάλεσε τον θάνατο και σοβαρές ασθένειες σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Η γειτονική βιομηχανική πόλη Πριπιάτ εκκενώθηκε πλήρως και μέχρι σήμερα παραμένει πόλη - φάντασμα.
   Πολλοί επιστήμονες πίστευαν ότι όλη η περιοχή θα έμενε χωρίς το παραμικρό ίχνος ζωής για πολλές γενιές. Ωστόσο, τα φυτά και τα δέντρα διέψευσαν αυτές τις εκτιμήσεις και σήμερα ανθούν γύρω από τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα.
   Μολονότι όμως τα φυτά γύρω από το Τσέρνομπιλ φαίνονται καθόλα υγιή, μπορεί να μην είναι κατάλληλα για κατανάλωση, προειδοποιούν οι επιστήμονες."Δεν νομίζω ότι κανείς θα ήθελε να φάει ένα τέτοιο φυτό" πρόσθεσε ο Χάιντουκ.
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Σφραγίστηκε η πετρελαιοπηγή της BP στον Κόλπο του Μεξικού.

    Με μια τελευταία ένεση τσιμέντου, η BP κατάφερε να σφραγίσει οριστικά το υποθαλάσσιο κοίτασμα πετρελαίου που μόλυνε επί τρεις μήνες τον Κόλπο του Μεξικού. Οι κρίσιμες δοκιμές στο τσιμεντένιο σφράγισμα ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το απόγευμα η αμερικανική κυβέρνηση.
    Η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού έχει σταματήσει από τις 15 Ιουλίου, μετά την τοποθέτηση ενός νέου καλύμματος στην κεφαλή της γεώτρησης. Όμως παρά την επιτυχή κατάληξη της επιχείρησης, οι γεωλόγοι της BP και της κυβέρνησης ανησυχούσαν ότι το πετρέλαιο θα ασκούσε πίεση στα υπερκείμενα στρώματα εδάφους και θα έβρισκε άλλη διέξοδο. 
   Η οριστική λύση ήρθε από τη λεγόμενη γεώτρηση εκτόνωσης, η οποία συνάντησε το φρεάτιο της παλιάς γεώτρησης σχεδόν 4 χιλιόμετρα κάτω από τον πυθμένα του ωκεανού. Την Παρασκευή η BP διοχέτευσε στη νέα γεώτρηση 74 τόνους τσιμέντου που έκλεισαν για πάντα το παλιό φρεάτιο.
    Τα ξημερώματα της Κυριακής ολοκληρώθηκαν και οι δοκιμές στο τσιμεντένιο σφράγισμα, το οποίο, όπως διαπιστώθηκε, αντέχει βάρος τουλάχιστον 680 κιλών και πιέσεις τουλάχιστον 80 κιλών ανά τετραγωνικό εκατοστό.
    Περίπου 780 εκατομμύρια λίτρα, ή 4,9 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, εκτιμάται ότι διέρρευσαν στον Κόλπο του Μεξικού από τις 21 Απριλίου, όταν μια φυσαλίδα μεθανίου προκάλεσε έκρηξη στην πλατφόρμα DeepHorizon και σκότωσε 11 εργάτες. 
Πηγή: Τα Νέα 
Πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε παλαιότερες αναρτήσεις για το ίδιο θέμα:

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Νίκη για το λόμπι του κυανίου.

  «Φρένο» στην προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κωφεύοντας στις συνεδριάσεις περισσότερων από 100 οργανώσεων και κινήσεων πολιτών και αγνοώντας ισχυρό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για πλήρη απαγόρευση της χρήσης κυανίου στην εξόρυξη μετάλλων, σε χώρες της Ε.Ε., μέχρι το 2011. 
Η δεύτερη μεγαλύτερη, μετά το Τσέρνομπιλ, περιβαλλοντική καταστροφή στην Ιστορία της Ευρώπης συνέβη το 2000. Κυάνιο διέρρευσε στον Δούναβη και δηλητηρίασε ψάρια και ανθρώπους.
   Ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τον Janez Potocnik, επίτροπο Περιβάλλοντος, στην κοινή επιστολή 107 οικολογικών οργανώσεων -κινήσεων πολιτών και προσωπικοτήτων παγκοσμίου κύρους για την απαγόρευση μιας επικίνδυνης οικονομικής δραστηριότητας που χρησιμοποιεί ενώσεις κυανίου, όπως για παράδειγμα στην εξόρυξη χρυσού. Ο επίτροπος και η Κομισιόν «πέταξαν» στον κάλαθο των αχρήστων ένα από τα ισχυρότερα ψηφίσματα που πέρασαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο καλούσε με ψήφους 488 υπέρ και 48 κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εισηγηθεί σταμάτημα όλων των μεταλλευτικών-μεταλλουργικών τεχνολογιών που βασίζονται στο κυάνιο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
   Φρεσκάρουμε τη μνήμη φέρνοντας στην επιφάνεια τα ολέθρια «αποτελέσματα» της δεύτερης μεγαλύτερης (μετά το Τσέρνομπιλ) περιβαλλοντικής καταστροφής στην Ιστορία της Ευρώπης, που συνέβη στην Baia Mare της Ρουμανίας το 2000: από εξορυκτική μονάδα χρυσού διέρρευσαν 100.000 κυβικά μέτρα νερού με πολύ υψηλές συγκεντρώσεις κυανίου και άλλων βαρέων μετάλλων στον ποταμό Tisia και από εκεί στον Δούναβη, πλήττοντας εκτός από τη χώρα αυτή την Ουγγαρία και τη Σερβία. Δεκάδες χιλιάδες ψάρια ξεβράστηκαν, το πόσιμο νερό δηλητηριάστηκε και περισσότερα (τότε) από 100 άτομα -κυρίως παιδιά- νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία λόγω μόλυνσης της διατροφικής αλυσίδας. Τα πραγματικά αποτελέσματα ακόμα δεν έχουν καταγραφεί.
   Αυτό λοιπόν το θλιβερό γεγονός δεν έγινε μάθημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρά τις οργανωμένες κινητοποιήσεις πολιτών που προέρχονται από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη FYROM, την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Βρετανία και τη Δανία, αλλά και από χώρες εκτός Ε.Ε. (Αργεντινή, Περού, ΗΠΑ.)
   «Παρ' όλα αυτά η εξόρυξη μετάλλων με χρήση κυανούχων διαλυμάτων όπως ο χρυσός συνεχίζεται», λέει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης προσθέτοντας: «Οι σχετικές επενδύσεις επιδοτούνται από τα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η εξόρυξη συνεχίζεται ή προγραμματίζεται να ξεκινήσει στη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Απαγορεύεται διά νόμου μόνο στην Ουγγαρία, την Τσεχία και (μέσω νομολογίας) στη Γερμανία».
   «Ενώνω τη φωνή μου», λέει ο Κρίτων Αρσένης, «με τις φωνές των τοπικών κοινωνιών που υφίστανται τις πρώτες συνέπειες και ζητώ την άμεση απαγόρευση της χρήσης κυανίου για την εξόρυξη χρυσού εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κάθε οικονομική δραστηριότητα είναι ευπρόσδεκτη εφόσον συνάδει με την προστασία της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος».
   Στην πλειονότητα των ατυχημάτων, οι κυανιούχες ενώσεις διέρρευσαν στο περιβάλλον μετά την κατάρρευση ή τη ρήξη φραγμάτων, που προστάτευαν χώρους απόθεσης λυμάτων και στερεών αποβλήτων. Σε υψηλές συγκεντρώσεις το κυάνιο είναι θανατηφόρο δηλητήριο. Ωστόσο ακόμα πιο επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι ιόντα του κυανίου δημιουργούν εύκολα πολυάριθμες ενώσεις που είναι τοξικές για πολλούς οργανισμούς, σύμφωνα με τα επιστημονικά reports.
   «Γι' αυτό είναι μεγάλα τα ερωτήματα», λέει ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μιχάλης Τρεμόπουλος, «για το αν και με ποια κριτήρια και διαδικασία απέρριψε η Κομισιόν το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου», συμπλέοντας -με άλλα λόγια- με το λόμπι των ισχυρών...

Προβληματισμός για την εταιρεία χρυσού στη Χαλκιδική

   Επιφυλάξεις κρατούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις σχετικά με τις υποσχέσεις μεταλλουργικής εταιρείας χρυσού στη Χαλκιδική ότι δεν προβλέπεται η χρήση κυανίου, αλλά η επεξεργασία με υδροθειούχο νάτριο (θείωση) και διαχωρισμός του πολύτιμου μετάλλου με ένα σύστημα φυγοκέντρησης.
   Δεν καταδικάζουμε προθέσεις, λένε, αλλά μέχρι στιγμής αυτό που γνωρίζουμε για το συγκεκριμένο έργο είναι ότι έχει ολοκληρωθεί μόνο το πρώτο στάδιο...
   Από την πλευρά του ο συντονιστής της νομικής ομάδας του WWF Κ. Χασιώτης εξηγεί: Η προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση έχει χαρακτήρα γνωμοδότησης μόνο. Ανησυχούμε διότι η ευρωπαϊκή (και η ελληνική) νομοθεσία δεν απαγορεύει τη χρήση κυανίου. Προσφάτως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίστηκε ότι η ισχύουσα νομοθεσία είναι επαρκής και οι εναλλακτικές λύσεις (στο κυάνιο) είναι εξίσου επικίνδυνες και οικονομικά ασύμφορες (κάτι που είναι ορθό) και τυχόν απαγόρευση των «ενώσεών» του θα οδηγούσε και στο κλείσιμο ασφαλών μεταλλείων όπως στη Σουηδία».
   Στη συγκεκριμένη περιοχή και στο συγκεκριμένο έργο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» προβληματισμό προκαλεί και το ζήτημα της διάθεσης αποβλήτων της εξόρυξης και της επεξεργασίας, αλλά και της εγκατάστασής του σε τοποθεσία με πυκνό δάσος.
    Υπενθυμίζει ότι «το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο αναγνώρισε ότι η αγοράστρια εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη για ζημιές στο περιβάλλον (σύμβαση που κυρώθηκε με το ν. 3220/2004». Για την κυάνωση και για συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης κυανίου σε ορυχεία της Βουλγαρίας που απειλούν με ρύπανση και τον Εβρο, είχε καταθέσει ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.
  «Στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις επενδυτικής μεταλλουργίας με κυάνιο. Οι αντιδράσεις των κατοίκων της έχουν σταματήσει προς το παρόν...».
 Πηγή: Φίλης Καϊτατζής, Ελευθεροτυπία

SEE – Αντίδραση στις κάμερες.

   Οι κάμερες παρακολούθησης βρίσκονται πλέον παντού. Λαμβάνουν εικόνα και ήχο, καταγράφουν κινήσεις και δραστηριότητες, συλλέγουν πληροφορίες και δεδομένα. 
   Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών εξαιτίας της συνεχής ηλεκτρονικής επιτήρησης; 
  Ποια είναι τα όρια μεταξύ ατομικής ελευθερίας και δημόσιας ασφάλειας;
   Το ντοκιμαντέρ SEE του Απόστολου Γαϊτάνη προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα παρουσιάζοντας τη δράση του νεαρού Γερμανού καλλιτέχνη Raul Gschrey. Ο Raul εναντιώνεται με το δικό του ξεχωριστό τρόπο στο «Μεγάλο Αδελφό» που κατοπτεύει την πόλη της Φρανκφούρτης καλώντας τους πολίτες να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά.
   Ο Απόστολος Γαϊτάνης γεννήθηκε στα Γρεβενά το 1980. Είναι δημοσιογράφος και ανεξάρτητος παραγωγός τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ. Σπουδές στο Edinburgh Napier University (BA Hons Journalism), στο Goldsmiths College – University of London (MA TV Journalism) και στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ (Συντάκτες & Ρεπόρτερ). Έχει συνεργαστεί με την τηλεόραση του ALPHA, την ΕΤ3, με περιφερειακά κανάλια της Βόρειας Ελλάδας καθώς και με το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera English.
Πηγή: www.tvxs.gr

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Νέο μοντέλο αντισεισμικής προστασίας από καθηγητή του ΑΠΘ.

    Ένα νέο μοντέλο που διορθώνει ατέλειες σε παλιά και νέα κτίρια και βρίσκει τα σφάλματά τους, κατασκεύασε ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Αλέξανδρος - Δημήτριος Τσώνος. 
   Το μοντέλο χρησιμοποιεί έναν ειδικό τύπο αντισεισμικής ενίσχυσης που διορθώνει κάποια σημαντικά από τη χρήση των σύνθετων υλικών ελαττώματα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε καταρρεύσεις. Αυτή η πρόταση αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.
   Συμβάλλει στην αποφυγή των καταρρεύσεων σε μεγάλους σεισμούς τόσο των μοντέρνων κτιρίων από μπετόν αρμέ όσο και των παλαιών που επισκευάζονται και ενισχύονται για να αντέξουν σε μελλοντικούς ισχυρούς σεισμούς.
  Η πλέον πρόσφατη επιτυχής εφαρμογή του μοντέλου καταγράφεται το 2010 στην ενίσχυση οικοδομών με εκτοξευόμενο σκυρόδεμα. Το μοντέλο σώζει επίσης ανθρώπινες ζωές γιατί βρίσκει σφάλματα που γίνονται κατά τον υπολογισμό των οικοδομών ακόμη και με τους μοντέρνους κανονισμούς λόγω ενσωμάτωσης στους κανονισμούς αυτούς ανακριβών προσεγγίσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε καταρρεύσεις. 
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Παιδιά χωρίς μυωπία σε λίγα χρόνια!

  Με ένα «θαυματουργό» κολλύριο θα γιατρεύεται σε λίγα χρόνια η μυωπία.
  Επιστήμονες εντόπισαν το... θολό γονίδιο που προκαλεί την πάθηση αυτή και ευελπιστούν ότι σε μια δεκαετία κανένα παιδί δεν θα χρειάζεται να φοράει γυαλιά.

  Oι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι η μυωπία έχει γονιδιακό υπόβαθρο. Μάλιστα είχαν διαπιστώσει ότι ένα παιδί του οποίου και οι δύο γονείς είναι μύωπες έχει επταπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσει μυωπία στη διάρκεια της σχολικής του ηλικίας συγκριτικά με άλλο παιδί του οποίου οι γονείς διαθέτουν φυσιολογική όραση. Παράλληλα όμως θεωρούσαν ότι και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως οι πολλές ώρες δουλειάς σε κλειστό εργασιακό χώρο και η έλλειψη υπαίθριων δραστηριοτήτων, μπορεί να επιδρούν με τη σειρά τους στην ανάπτυξη της μυωπίας. Τα ακριβή αίτια της πάθησης, ωστόσο, παρέμεναν άγνωστα.  
  Θεωρώντας λοιπόν ότι η δράση ή η υπολειτουργία κάποιου γονιδίου προκαλεί την εμφάνιση της μυωπίας, μια ομάδα από επιστήμονες διαφόρων χωρών προσπάθησε να ξετυλίξει τον μίτο της Αριάδνης συγκρίνοντας το γονιδιακό υλικό χιλιάδων ανθρώπων. Με επικεφαλής τους διδάκτορες Πίρο Χίζι και Κρις Χάμοντ απο το Τμήμα Γενετικής Επιδημιολογίας του Κings College του Λονδίνου, ανέλυσαν και συνέκριναν το DΝΑ τουλάχιστον 4.000 βρετανών πολιτών που ήταν δίδυμοι και 13.000 πολιτών απο την Ολλανδία, την Αυστραλία και τη Βρετανία επίσης.  
   Από την έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Νature Genetics», προέκυψε ότι το γονίδιο με την ονομασία RΑSGRF1 φαίνεται πως διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του ματιού μετά τη γέννηση του ανθρώπου καθώς και στη μεταφορά των οπτικών ερεθισμάτων στον εγκέφαλο για να γίνει η επεξεργασία τους. Οπως διαπίστωσαν, όταν αυτό το γονίδιο δεν λειτουργεί σωστά, ο βολβός του ματιού μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο απο το φυσιολογικό όριο και έτσι τα μακρινά αντικείμενα να φαίνονται θολά. Μάλιστα όπως ανέφερε ο δρ. Κρις Χάμοντ, «οι άνθρωποι που έχουν μεγάλη μυωπία αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απώλειας της όρασης τους καθώς υπάρχει περίπτωση ο αμφιβληστροειδής χιτώνας να αποκολληθεί εντελώς απο το πίσω μέρος του ματιού».  
   Σύμφωνα με τον δρα Κ. Χάμοντ και τους συνεργάτες του, η καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας του συγκεκριμένου γονιδίου στο άμεσο μέλλον θα επιτρέψει στους ειδικούς να προχωρήσουν στην παρασκευή ενός κολλύριου ή φαρμακευτικών σκευασμάτων υπό μορφή ταμπλέτας, τα οποία θα μπορούν να περιορίζουν το μέγεθος του βολβού, με αποτέλεσμα το φως να εστιάζει καλύτερα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και έτσι να μην φαίνονται θολά τα μακρινά αντικείμενα.  
   Βεβαίως το κολλύριο δεν θα έχει «αναδρομική ισχύ» καθώς δεν θα εξαφανίζει τη μυωπία απο τον ενήλικο. Θα έχει όμως θεαματικά αποτελέσματα στα παιδιά. Αλλωστε η μυωπία εκδηλώνεται συνήθως απο τα 8 μέχρι τα 12 και σχεδόν πάντα εμφανίζεται πριν από το 20ό έτος της ηλικίας.  
   Στην Ελλάδα, η μυωπία γνωρίζει μεγάλη άνθηση ανάμεσα στους μαθητές δημοτικού και γυμνασίου. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Οπτικής και Ορασης του Πανεπιστημίου Κρήτης, από τους 900 μαθητές που εξετάστηκαν στην περιοχή του Ηρακλείου, αποδείχτηκε ότι το 29% των μαθητών δημοτικού είχαν μυωπία ενώ το αντίστοιχο του γυμνασίου ήταν 47%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τα παιδιά στην Ελλάδα που έχουν μυωπία το 71% φοράει γυαλιά. 
Πηγή:Τα Νέα

Παραγωγή φθηνής ενέργειας με την περιστροφή νερού.

   Μια μέθοδο παραγωγής φθηνής ενέργειας ανακάλυψε ένας Έλληνας ομογενής από την Αυστραλία. Ο λόγος για τον Παύλο Κουρή, ο οποίος σκέφτηκε ότι θα μπορούσε με την δίνη που δημιουργεί η περιστροφή του νερού από την έλξη της γης, με μια κατάλληλη τουρμπίνα, περιστρεφόμενη σε μια γεννήτρια ηλεκτρισμού, να παράγει ηλεκτρισμό. 
  Όπως δήλωσε, ελπίζει ότι σύντομα η εφεύρεσή του, για οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια, θα γίνει πραγματικότητα.
  Ήδη, η πατέντα της εφεύρεσής του έχει κατοχυρωθεί σε δέκα χώρες - ανάμεσά τους ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και πολλές ευρωπαϊκές - και φέτος θα κατοχυρωθεί σε άλλες οκτώ.  
  Την ιδέα για την παραγωγή ενέργειας μέσω της περιστροφής νερού, την κρατούσε μυστική επί 20 χρόνια.  
  Τη μελετούσε με ειδικούς μηχανολόγους και τελικά το 1996 τού ετοίμασαν σχέδια για μια τουρμπίνα, που ονόμασε "KCT" (The Kouris Turbine Generator).  
   Η επόμενη κίνησή του ήταν να υποβάλει στις αρχές των ΗΠΑ αίτηση για την κατοχύρωση της πατέντας, αρχικά, και παραδόξως πήρε την ευρεσιτεχνία πολύ γρήγορα. Το ίδιο έγινε και στις υπόλοιπες χώρες.  
  Ακολούθως, άρχισε η πειραματική λειτουργία σε διάφορες περιοχές. Τα πειράματα στέφθηκαν από επιτυχία, με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας υποψήφιος βουλευτής της Βικτώριας να δηλώσει πως αν εκλεγεί, θα επιδιώξει με κάθε δυνατό τρόπο την εφαρμογή της εφεύρεσης στην πολιτεία. Πρόκειται για τον Λου Σίγμαντ, υποψήφιο στην έδρα του Μόργουελ. 
Πήγη: Ελευθεροτυπία 

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

«Τρόφιμα, Α.Ε.» - Τι τρώμε και πώς παράγεται;


   Το ντοκιμαντέρ «Τροφή, Α.Ε.» (Food, Inc. - 2008) από τον βραβευμένο με Emmy σκηνοθέτη Ρόμπερτ Κένερ, αποτελεί μια καταγραφή της νομικής και οικονομικής ισχύος που έχουν στην οικονομία της Αμερικής οι μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων, καθώς και μια μαρτυρία για την επιβλαβή επίδρασή τους στην υγεία όσων εργάζονται στο στάδιο παραγωγής κι όσων τρέφονται από τα προϊόντα τους.
   Η ποικιλία στα σούπερ μάρκετ είναι απατηλή καθώς όλα σχεδόν τα τρόφιμα ελέγχονται, παράγονται και διακινούνται από πολύ λίγες πολυεθνικές. Πολύ περισσότερο απατηλή, αποδεικνύεται η εικόνα της φάρμας στην εξοχή όπου σε συνθήκες υγιεινής καλλιεργούνται και παράγονται τα γεωργικά, γαλακτοκομικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.
   Στο ντοκιμαντέρ καταγράφεται επίσης το βαθύ πλέγμα της διαπλοκής: μια μητέρα χάνει το τριών ετών υγιέστατο παιδί της μετά από μόλυνση από το μεταλλαγμένο βακτηρίδιο e-coli, μέσα σε 12 μέρες, αλλά παρά τους αγώνες της μέχρι σήμερα δεν έχει δημιουργηθεί νόμος που να επιτρέπει στο αρμόδιο υπουργείο το κλείσιμο μονάδων όπου εμφανίζονται επανειλημμένα κρούσματα μολυσμένων ζώων. Αποδεικνύεται όμως ότι στις διευθυντικές θέσεις των ελεγκτικών υπηρεσιών της κυβέρνησης βρίσκονται πρώην στελέχη των ίδιων, προς έλεγχο, πολυεθνικών.
  Παράλληλα, σε μια επίσης ανησυχητική εξέλιξη, ο νόμος Veggie Libel απαγορεύει μέχρι και λεκτικές διατυπώσεις που μπορεί να θεωρηθούν δυσφημιστικές για την βιομηχανία τροφίμων. Ενδεικτικό της πιστής εφαρμογής της νομοθεσίας το γεγονός ότι η γνωστή παρουσιάστρια της αμερικανικής τηλεόρασης Όπρα Γουίνφρεϊ ανέφερε σε μια εκπομπή της τη φράση «δε θα ξαναφάω χάμπουργκερ μετά από αυτά που άκουσα» για να μπει σε μια δικαστική περιπέτεια που κράτησε 6 χρόνια.
   Όπως ήταν αναμενόμενο, το ντοκιμαντέρ δέχθηκε τα πυρά των μεγάλων πολυεθνικών στον τομέα τροφίμων, καμία από οποίες δε δέχθηκε να παραχωρήσει συνέντευξη στους δημιουργούς του.
Πηγή: www.tvxs.gr

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Μαραθώνας έγινε σύμβολο ανεξαρτησίας.

   Τέτοιες ώρες, πριν από 2.500 χρόνια, άρχισε ν' ανατέλλει η δόξα του Μαραθώνα. Το πρωί της 12ης Σεπτεμβρίου (ιουλιανό ημερολόγιο) του 490 π.Χ. «Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι εστόρησαν χρυσοφόρων Μήδων δύναμιν».
  Το περίφημο επίγραμμα, ακόμη και στις μέρες μας, δεν χρειάζεται κατά λέξη μετάφραση. Είναι κοινής λήψης και το νόημά του διατηρεί την αρχική εκπληκτική δύναμη, που περιέκλεισε σε οχτώ λέξεις ο Σιμωνίδης.
   Προσμετρώντας το βάρος τους προβάλλει η ανεκτίμητη αξία της μάχης του Μαραθώνα. Οι Αθηναίοι μάχονται για λογαριασμό των Ελλήνων. Είναι φορείς και εκφραστές ενός πρώιμου πανελληνισμού. Κατανικούν όχι απλώς τους Μήδους -Πέρσες κι άλλες εθνότητες στην ασιατική δεσποτεία του Δαρείου- αλλά τους «χρυσοφόρους Μήδους». Αυτή η ιδιότητα επιλέγεται να προβληθεί. Ούτε το μέγα πλήθος, ούτε η στρατιωτική ισχύς, ούτε ηθικού τύπου προσδιορισμοί για τους εισβολείς. Κατατροπώνουν αυτούς, οι οποίοι με το χρυσάφι έχουν γίνει η υπερδύναμη της εποχής...
Ολοκληρωμένη αντίληψη  Αν στο σιμωνίδειο επίγραμμα προστεθούν τα βασικά επιχειρήματα του Μιλτιάδη για να πειστεί ο πολέμαρχος Καλλίμαχος να συμφωνήσει μαζί του -οι δέκα Αθηναίοι στρατηγοί ήταν διχασμένοι για τη μάχη-, προβάλλει μια πρώτη ολοκληρωμένη αντίληψη για τη σημασία της σύγκρουσης την εποχή των γεγονότων, βασισμένη στις αρχαίες πηγές.
   Ο Μιλτιάδης, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, επιχειρηματολόγησε υπέρ της άμεσης διεξαγωγής του αγώνα στον Μαραθώνα επικαλούμενος την ελευθερία και τη δημοκρατία: «Από εσένα εξαρτάται, ω Καλλίμαχε, είτε να οδηγήσεις την Αθήνα στην σκλαβιά είτε να εξασφαλίσεις την ελευθερία της και να αφήσεις στις επερχόμενες γενιές μια ανάμνηση κατά πολύ πιο έντονη από την ανάμνηση εκείνων που έκαναν την Αθήνα δημοκρατία.
  Γιατί ποτέ από τότε που οι Αθηναίοι έγιναν λαός δεν αντιμετώπισαν έναν τόσο μεγάλο κίνδυνο όσο σήμερα...».
  Τελειώνοντας πρόσθεσε και μια άλλη διάσταση, λέγοντας χαρακτηριστικά στον Καλλίμαχο: «Αν εσύ προστεθείς στη δική μου γνώμη, η πατρίδα μας θα είναι ελεύθερη και η πρώτη ανάμεσα στις ελληνικές πόλεις» («...έστι τι πατρίς τε ελεύθερη και πόλις πρώτη τη Ελλάδει»). Ο αρχαιολόγος Γ. Σταϊνχάουερ, από τους πιο έγκυρους σύγχρονους ειδικούς για τον Μαραθώνα, θέτει ως εξής το ζήτημα από την άποψη αυτή: «Η νέα δημοκρατία με τη νικηφόρα αντιμετώπιση, στο πεδίο της μάχης της μεγάλης Περσικής Αυτοκρατορίας, απέδειξε τη δυνατότητά της για επιβίωση και απέκτησε την απεριόριστη αυτοπεποίθηση πάνω στην οποία θα στηρίξει τη μετέπειτα ηγεμονική της πορεία της στην πολιτική, όπως και στον πολιτισμό...».
   Στο απλοϊκό ερώτημα γιατί πολέμησαν οι αρχαίοι Αθηναίοι στον Μαραθώνα η απάντηση είναι: για την ελευθερία, τη δημοκρατία (απειλούνταν από τους Πέρσες και τους ολιγαρχικούς) και την πανελλήνια ηγεμονία.
  Ο Μαραθώνας ήταν για τους αρχαίους Αθηναίους σημείο αναφοράς της δημοκρατίας τους και του ηγεμονισμού τους στον ελλαδικό χώρο. Συμβόλιζε το αθηναϊκό ιδεώδες του «χρυσού αιώνα» και την Αθήνα ως πρόμαχο της Ελλάδας. Αργότερα θα γίνει σύμβολο μιας πανελλήνιας συσπείρωσης και ενότητας εναντίον των «βαρβάρων»...
Η περιγραφή της μάχης από τον Ηρόδοτο
Οι Πέρσες νόμισαν ότι οι Αθηναίοι τρελάθηκαν

  Για τη διεξαγωγή της καθαυτό μάχης έχουν γραφεί χιλιάδες σελίδες. Ανεξαρτήτως των διαφορετικών αναπαραστάσεων, που προκύπτουν από την ιστορική έρευνα ή τις υποθέσεις και τη φαντασία των μελετητών, όλες στηρίζονται στη βασική περιγραφή του Ηρόδοτου. Γι' αυτό έχει και μεγάλη αξία η γνωριμία, έστω και αποσπασματική, με την περιγραφή της μάχης από τον πατέρα της Ιστορίας. Γράφει, λοιπόν, ο Ηρόδοτος στο 6ο βιβλίο της Ιστορίας του (την Κλειώ, όπως ονομάστηκε στους Αλεξανδρινούς χρόνους):
   «...Οταν ήρθε η μέρα της αρχηγίας του (του Μιλτιάδη), τότε πια οι Αθηναίοι παρατάχθηκαν ως εξής για τη μάχη. Στο μεν δεξιό άκρο της παράταξης διοικητής μπήκε ο Καλλίμαχος, γιατί έτσι όριζε ο νόμος, ο πολέμαρχος να έχει το άκρο δεξιό της παρατάξεως. Και ενώ αυτός είχε το άκρο της δεξιάς πτέρυγας, τον ακολουθούσαν με τη σειρά τους οι φυλές η μια μετά την άλλη. Τελευταίοι τάσσονταν οι Πλαταιείς, που είχαν τον αριστερό χώρο της παρατάξεως...
   Επειδή το μήκος της ελληνικής παρατάξεως έπρεπε να εξισωθεί προς το μήκος της παράταξης των Περσών, το μεν μέσον αυτού είχε βάθος ολίγων αντρών, και στο μέρος τούτο ήταν πολύ ασθενές, καθένα όμως από τα δύο άκρα της παρατάξεως, είχε ενισχυθεί με αρκετό πλήθος και σε μεγάλο βάθος...
  Οι Αθηναίοι, αμέσως μόλις δόθηκε το σήμα της επίθεσης, όρμησαν τρέχοντας εναντίον των βαρβάρων. Το διάστημα που τους χώριζε δεν ήταν λιγότερο από οκτώ στάδια.
Αιφνιδιάστηκαν
   Οι Πέρσες όταν τους είδαν να έρχονται εναντίον τους τρέχοντας, ετοιμάστηκαν να τους δεχτούν κι είχαν την εντύπωση ότι έπιασε τρέλα τους Αθηναίους και μάλιστα βαριάς μορφής, βλέποντας να είναι τόσοι λίγοι κι όμως να έρχονται με ορμή εναντίον τους χωρίς να έχουν ούτε ιππικό ούτε τοξότες.

  Αυτά τα συμπεράσματα έβγαζαν οι βάρβαροι για τους Αθηναίους. Οι Αθηναίοι όμως, αφού κατά πυκνές μάζες ήρθαν σε επαφή με τους βαρβάρους μάχονταν γενναία. Πρώτοι πράγματι αυτοί από όλους τους Ελληνες, όπως ξέρουμε, έτρεξαν με ορμή εναντίον των βαρβάρων και πρώτοι αντίκρισαν ατάραχοι την περσική ενδυμασία και κείνους που τη φορούσαν. Μέχρι τότε, και μόνο το όνομα των Μήδων προκαλούσε τρόμο στους Ελληνες.
   Η μάχη αυτή στον Μαραθώνα κράτησε αρκετά. Και στο κέντρο μεν του στρατεύματος, όπου είχαν ταχθεί οι Πέρσες και οι Σάκες, νικούσαν οι βάρβαροι, και σχηματίζοντας ρήγμα καταδίωξαν τους Ελληνες προς το εσωτερικό, ενώ στα δύο άκρα της παράταξης νικούσαν οι Αθηναίοι και οι Πλαταιείς. Και τους μεν βαρβάρους που νικήθηκαν και το έβαλαν στα πόδια τους άφησαν να τρέχουν, ενώ αυτοί συνένωσαν τα δύο άκρα της παράταξής τους και νίκησαν οι Αθηναίοι.
   Τους Πέρσες που έφευγαν τους ακολούθησαν βήμα προς βήμα σκοτώνοντάς τους, έως ότου έφτασαν στην παραλία και γύρευαν φωτιά για να κάψουν τα πλοία, προσπαθώντας να τα καταλάβουν...».
Ιστορικοί γρίφοι για τις κρίσιμες ώρες
Αναμονή οχτώ ημερών  Σταυρόλεξο για δυνατούς ιστορικούς λύτες αποτελεί η οχταήμερη αναμονή των δυο στρατών στο πεδίο της μάχης. Οι Αθηναίοι δεν είχαν λόγους να βιάζονται (ελπίζανε και στη βοήθεια της Σπάρτης). Η συνηθισμένη και ανεπαρκής εξήγηση για την απραξία των Περσών είναι ότι περίμεναν να δράσουν οι εχθροί του δημοκρατικού καθεστώτος στο εσωτερικό της Αθήνας.
Ανθρωπίνως αδύνατο   Κατά τον Ηρόδοτο οι Αθηναίοι-Πλαταιείς απείχαν από τους Μήδους 8 στάδια (περίπου 1.500 μέτρα). Επιτέθηκαν διανύοντας την απόσταση τρέχοντας. Θεωρείται απίθανο, υπό το μεγάλο βάρος της πολεμικής εξάρτυσης, να συνέβη αυτό και μάλιστα στο τέλος να παραμείνουν ακμαίοι, ώστε να νικήσουν. Οι σύγχρονοι ιστορικοί θεωρούν ότι κάπως διαφορετικά πρέπει να εξελίχτηκαν τα γεγονότα.
Οι απώλειες   Απορίες προκαλεί η αναλογία των νεκρών. Ειδικά οι ελάχιστες απώλειες από τα φοβερά περσικά βέλη, όταν Αθηναίοι και Πλαταιείς βρέθηκαν εντός βολής (100-150 μ.) Η εξήγηση είναι ο αιφνιδιασμός και η μη έγκαιρη προετοιμασία των τοξοτών. Κρίνεται, επίσης, ότι η πλειονότητα των «βαρβάρων» σφαγιάστηκε κατά την καταδίωξή τους κι όχι στην κυρίως μάχη.
Η μεγαλύτερη απορία    Ο δυσκολότερος γρίφος για τον Μαραθώνα δεν είναι το πλήθος των Μήδων, αλλά η εξαφάνιση του ιππικού τους (υπολογίζεται μέχρι και σε 1.000 ιππείς) από το πεδίο της μάχης. Προς γενική απορία ουδεμία μνεία γίνεται από τον Ηρόδοτο της πιο ισχυρής πολεμικής μηχανής των Περσών. Η απορία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, καθώς ένας από τους λόγους που επικαλείται ο ίδιος για την απόβαση των Περσών στον Μαραθώνα είναι πως ο χώρος προσφερόταν για τη δράση του ιππικού. Μόνο μία φορά κάνει λόγο όχι για την παρουσία, αλλά την απουσία του, όταν παρουσιάζει τον Μιλτιάδη να προβληματίζεται πώς θα αντιμετωπίσει τον εχθρό χωρίς ιππικό.
Η «εξαφάνιση» του ιππικού    Για την «εξαφάνιση» του ιππικού στη μάχη μόνο υποθέσεις, σε συνδυασμό με άλλες μη ηροδότειες πληροφορίες, διατυπώνονται. Ετσι αναφέρεται ότι δεν αποβιβάστηκε, αλλά παρέμεινε στα πλοία. Ισως για να σπεύσει μετά τη μάχη προς την Αθήνα. Ισως γιατί δεν επέτρεπε τελικά ο χώρος τη δράση του, καθώς στα άκρα του περσικού στρατού, τα οποία υπερασπιζόταν, ήταν ακατάλληλα. Οτι αποβιβάστηκε, αλλά επιβιβάστηκε ξανά στα πλοία προ της μάχης για να σπεύσει στην Αθήνα κι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που έδωσε το σύνθημα της επίθεσης ο Μιλτιάδης. Αφού πρώτα έμαθε από Ιωνες στρατιώτες του περσικού στρατού ότι «είεν χωρίς ιππείς οι Πέρσες».
Διάφορες εκδοχές
Η ταυτότητα της επικής σύγκρουσης

   Για την ίδια τη μάχη του Μαραθώνα, όπως έχουμε δει στο «Εθνος της Κυριακής» την προηγούμενη βδομάδα, ξέρουμε πολύ λίγα, τεκμηριωμένα σε αρχαίες πηγές. Ο πατέρας της Ιστορίας Ηρόδοτος είναι γενικόλογος, αφήνοντας πολλά αναπάντητα ερωτηματικά και βάζοντας γρίφους σε ιστορικούς και αρχαιολόγους. Ετσι, αναπόφευκτα έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες και εκδοχές για την ακριβή χρονολόγηση, την τοπογραφία, τις διαστάσεις και την εξέλιξή της μάχης.
Τόπος: Η πεδιάδα του Μαραθώνα (η τοπογραφία δεν συμπίπτει με τη σημερινή και η ταύτιση αρχαίων και σημερινών θέσεων είναι προβληματική)
Χρόνος: 490 π.Χ.
Ημερομηνία: Ξημερώματα 12ης Σεπτεμβρίου (με το ιουλιανό ημερολόγιο). Αυτή είναι σήμερα η κυρίαρχη εκδοχή, αν και μια άλλη, με διαφορετικούς υπολογισμούς του αρχαίου ημερολογίου, την τοποθετεί περίπου έναν μήνα νωρίτερα.
Αντίπαλοι: 9-10.000 Αθηναίοι (1.000 οπλίτες από κάθε αθηναϊκή φυλή, μείον η φρουρά, που έμεινε στην πόλη) και 1.000 Πλαταιείς. Οι εκτιμήσεις για τη δύναμη των Μήδων ποικίλλουν. Αρχαίες πηγές κάνουν λόγο ακόμη και για 600.000 Μήδους! Σήμερα θεωρείται ότι στη μάχη πήραν μέρος 25-30000. Ο Ηρόδοτος γράφει για «στρατόν που πολύν και ευ παρασκευασμένον». Το μοναδικό αριθμητικό στοιχείο που αναφέρει είναι ότι οι εισβολείς μεταφέρθηκαν από την Κιλικία με 600 πλοία.
Αρχηγοί: Ο Μιλτιάδης (επικεφαλής των δέκα Αθηναίων στρατηγών), ο Μήδος ευγενής Δάτις (ο Πέρσης Αρταφέρνης βρισκόταν στα πλοία ερχόμενος από την Ερέτρια)
Το μέτωπο: Η διάταξη των αντιπάλων υπολογίζεται από τους νεότερους γύρω στα 1.600 μέτρα. Οι εκτιμήσεις για την απόσταση που τις χώριζε ποικίλλουν (1.500 μέτρα ή λιγότερα). Η δύναμη των Μήδων συγκεντρωμένη στο κέντρο. Οι Αθηναίοι εφάρμοσαν την πρακτική πύκνωσης των άκρων και αραίωσης του κέντρου (λαβίδα).
Φάσεις: α) επίθεση Αθηναίων και Πλαταιών, β) κλείσιμο της αθηναϊκής «λαβίδας», γ) φυγή και καταδίωξη Μήδων στο έλος της περιοχής και στην ακτή.
Διάρκεια: Περίπου 3-4 ώρες.
Νεκροί: Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο σκοτώθηκαν 192 Αθηναίοι και 6.400 Μήδοι.
Πηγή: Τ. Κατσιμάρδος, Έθνος  

Επιστρέφει το φάντασμα της πείνας πάνω από τη Γη

   Η άνοδος των τιμών των τροφίμων και οι ταραχές που ξεσπούν σε διάφορες γωνιές του πλανήτη φέρνουν μνήμες των «εξεγέρσεων της πείνας» προ διετίας και αναζωπυρώνουν τους φόβους για νέα επισιτιστική κρίση, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Τροφίμων (FAO) των Ηνωμένων Εθνών.
Ρωσίδα κουβαλάει τρόφιμα. Η απαγόρευση της ρωσικής κυβέρνησης στις εξαγωγές σιτηρών επιτείνει την επισιτιστική κρίση.
  Η αύξηση της τιμής των σιτηρών έπειτα από τη ρωσική απαγόρευση εξαγωγών τους αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλημμυρών και ξηρασιών που τους τελευταίους μήνες κατέστρεψαν τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, οδήγησαν τον Αύγουστο τις τιμές των τροφίμων σε αύξηση 5%, τη μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί την τελευταία διετία.
   Τα Ηνωμένα Εθνη καθησυχάζουν την παγκόσμια κοινή γνώμη επισημαίνοντας ότι οι αυξήσεις απέχουν πολύ από εκείνες της μεγάλης επισιτιστικής κρίσης του 2007-2008, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι αγορές απάντησαν με «νευρικότητα», όρος που όλο και συχνότερα συγκαλύπτει τη κερδοσκοπία και την απόκρυψη αποθεμάτων.
   Η σοβαρότητα της κατάστασης γίνεται εμφανής από την διεθνή σύνοδο που συγκάλεσε η FAO στη Ρώμη στις 24 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, η Αμπντολρέζα Αμπασιάν, ειδήμων της οργάνωσης, υποτιμώντας την κρισιμότητα του θέματος, δήλωσε: «Δεν υπάρχει λόγος γι' αυτή την υπερβολή... αυτό που έχουμε είναι ένας συνδυασμός ψυχολογίας και φόβου ότι το χειρότερο έπεται».
Η περίπτωση της Μοζαμβίκης
   Φαντάζει ανήκουστο να ισχυρίζεται κανείς ότι για λόγους «ψυχολογικούς» ξεσηκώθηκαν οι πολίτες στη Μοζαμβίκη όταν αυξήθηκε η τιμή του ψωμιού κατά 30%, όπως θλιβερό είναι ότι χρειάστηκε να πεθάνουν 13 άνθρωποι για να αλλάξει η κυβέρνηση την έως τότε «αμετάκλητη» απόφασή της για αυξήσεις σε βασικά αγαθά.
    Στους πολίτες αυτής της χώρας που κατέχει την 175η (στις 179) θέση στον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, με 70% του πληθυσμού κάτω από τα όρια της φτώχειας, βασικό μισθό 37 δολ. και ετήσιο κατά κεφαλήν ΑΕΠ 807 δολ., η αύξηση της τιμής του ψωμιού δεν προκάλεσε μια περίεργη «ψυχολογία» αλλά απείλησε την επιβίωσή τους όταν ήδη δυσκολεύονται να αποκτήσουν βασικά τρόφιμα. Εκθεση της ίδιας της FAO επισημαίνει ότι 250.000 φτωχά νοικοκυριά της χώρας χρειάζονται επείγουσα επισιτιστική βοήθεια 40.000 τόνων. Οπως σε πρόβλημα επιβίωσης, και μάλιστα σε εποχές οικονομικής κρίσης που «αντιμετωπίζεται» με περικοπές μισθών και βασικών υπηρεσιών, οφείλεται το γεγονός ότι από την Ασία στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη οι φτωχοί και νεόπτωχοι πολίτες αντιδρούν δυναμικά κατά της ακρίβειας στα τρόφιμα.
   Στην Αίγυπτο έγιναν διαδηλώσεις κατά των αυξήσεων. Στην Κίνα οι διαμαρτυρίες ανάγκασαν την κυβέρνηση να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις στους κερδοσκόπους, ενώ στο Καμερούν ιδρύθηκαν ειδικές μπριγάδες εναντίον τους ώστε να κατευνάσουν τα πνεύματα των καταναλωτών. Στη Σερβία η αύξηση της τιμής του μαγειρικού λαδιού κατά 30% έβγαλε τα συνδικάτα στους δρόμους. Στη Νότια Αφρική οι αυξήσεις ήταν από τους βασικούς λόγους κήρυξης γενικής απεργίας. Ολοι τους φωνάζουν ότι δεν αντέχουν την ακρίβεια και ότι η πείνα είναι υπαρκτή και όχι "ψυχολογική" και διαμορφώνει ξανά εκρηκτικές καταστάσεις.

Το φωτογραφικό αρχείο της NASA διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

   Ύστερα από πενήντα χρόνια προσπαθειών για την κατάκτηση του διαστήματος, η NASA προσφέρει στους χρήστες του διαδικτύου δωρεάν όλο το φωτογραφικό αρχείο της. 
   Η ΝΑSA μόλις δημιούργησε ένα λογαριασμό Flickr όπου αρχειοθετεί το υλικό της. Μέρος του αρχείου της ήταν ήδη διαθέσιμο στην ιστοσελίδα NASAimages.org, αλλά υπό προϋποθέσεις και περιορισμούς.
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Ο πλανήτης λέει το νερό νεράκι...

   'Οσοι πίνουν νερό στο όνομα του καπιταλισμού, πρέπει να το ξανασκεφθούν.
   Η διαχείριση των υδάτινων πόρων του πλανήτη υπό το καθεστώς της ελεύθερης αγοράς οδηγεί την ανθρωπότητα σε ένα μέλλον λειψυδρίας με εφιαλτικά σενάρια συγκρούσεων, επιδημιών και λιμών για τους λαούς και υπερκερδών για όσους μονοπωλούν το νερό.
   Χρειάστηκε να στηθούν δεκάδες workshops, σεμινάρια και πάνελ 2.500 εμπειρογνωμόνων στο συνεδριακό κέντρο της Στοκχόλμης, όλη την εβδομάδα 5-11 Σεπτεμβρίου, για να διατυπωθεί η παραπάνω προειδοποίηση με τη διευκρίνιση ότι δεν είναι το νερό που στερεύει αλλά η πολιτική βούληση για τη διαχείρισή του με κοινωνικά κριτήρια.
   Εκατόν τριάντα χώρες αντιπροσωπεύτηκαν στην ετήσια σύνοδο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Νερού που οργανώνει από το 1991 έως σήμερα το Διεθνές Ινστιτούτο Νερού της Στοκχόλμης (SIWI), με σκοπό να προταθεί λύση στο πρόβλημα της υπερεκμετάλλευσης και της εκτεταμένης ρύπανσης των υδάτινων πόρων. «Η πρόκληση της ποιότητας των νερών - Πρόληψη, ορθή χρήση και διαφύλαξη» ήταν το επίσημο θέμα της συνόδου, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η αστεοποίηση, η εντατική γεωργία, η βιομηχανική δραστηριότητα και η κλιματική αλλαγή επηρεάζουν δραματικά τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των υδάτινων πόρων μας».
   Αναδεικνύοντας την πολιτική διάσταση του προβλήματος της λειψυδρίας, η σύνοδος της Στοκχόλμης δεν παρέλειψε να ειρωνευτεί και «την τάση» της επιστημονικής κοινότητας να εστιάζει την προσοχή της στη μειούμενη ποσότητα των νερών και όχι στη συντελούμενη ποιοτική υποβάθμισή τους, παρακάμπτοντας έτσι το γεγονός ότι η έλλειψη νερού δεν είναι ποσοτικό πρόβλημα, αλλά ζήτημα διαχείρισης.
   Επρόκειτο για μια πολιτική επισήμανση που θα είχε πνιγεί στον ωκεανό των επιστημονικών διατριβών και συζητήσεων που απασχόλησαν τους συνέδρους, αν στα συμπεράσματα της συνόδου δεν υπήρχε η σαφής προτροπή προς τις κυβερνήσεις να επανασχεδιάσουν τις στρατηγικές διαχείρισης του νερού.
  «Οι κυβερνήσεις είναι απρόθυμες να αναλάβουν το πολιτικό κόστος του επανασχεδιασμού της διαχείρισης των υδάτινων πόρων» είπε η δρ Ρίτα Κόλγουελ, κατά την τελετή βράβευσής της με το Βραβείο Νερού 2010 που κάθε χρόνο δίνει το SIWI σε επιστήμονες της υδατολογίας ή τομέων σχετικών με αυτή. Αλλοι ομιλητές υπέδειξαν βελτίωση των εθνικών γεωργικών υποδομών ώστε να πάψουν οι εξαρτήσεις από τους εμπόρους νερού και να ελεγχθούν οι ρυπογόνες βιομηχανικές δραστηριότητες, ενώ κείμενο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP) που διαβάστηκε στο συνέδριο, ζητούσε «να πρασινίσουν οι νόμοι για το νερό».
   Προς το παρόν, εκείνο που πρασινίζει είναι το νερό, «διότι τα υπόγεια υδάτινα αποθέματα γίνονται αποδέκτες ρύπανσης, και η κοινή γνώμη δεν αντιλαμβάνεται τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε εκείνους που ρυπαίνουν και στις επιπτώσεις στο οικοσύστημα και στους ανθρώπους» λέει το SIWI. Το χειρότερο όμως είναι ότι όσο το νερό λιγοστεύει, τόσο αυξάνεται η κερδοφορία των επιχειρήσεων εμπορίας νερού.
   Παράδειγμα, η S2C Global Systems, που σχεδιάζει αγωγό μεταφοράς και πώλησης καθαρού νερού από την Αλάσκα στην Ινδία κι από εκεί στα διψασμένη έθνη της Αραβικής Θάλασσας. Πρόκειται για αγορά εξασφαλισμένη και με προοπτικές επέκτασης, καθώς οι σύνεδροι αποκάλυψαν ότι δεν είναι μόνο η Αφρική και η Ασία που διψούν, αλλά προστίθεται και η Ευρώπη, όπου η ερημοποίηση αρχίζει να προελαύνει (στη Ν. Ισπανία προχωρεί με ρυθμό 1 χιλιομέτρου το χρόνο).